Tildelinger 2019

Tildelinger Midtnorsk Filmsenter vår og høst 2019

Høstens tildelinger

PRODUKSJONSTILSKUDD

APACHE! (dokumentar)

Produsent: UpNorth Film AS Ved Christian Aune Falch

Samprodusent: Håvard Bustnes

Manus: Lars K. Andersen

Regi: Håvard Bustnes

Totalbudsjett: 6.339.836 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 300.000 NOK

Pius, tippoldebarn av den legendariske Apachekrigeren Geronimo, reiser inn i Mexicos ville fjell på jakt etter sine fjerne slektninger - den samme tapte stammen som den norske oppdagelsesreisende Helge Ingstad prøvde å finne for over 80 år siden.

Utdrag fra konsulentens vurdering: «Et prosjekt med solide aktører i alle funksjoner med store ambisjoner».

 

BABYBOBLA (fiksjon)

Produsent: Herstory AS ved Mari Nilsen Neira

Manus: Anna Lian og Helen Komini Knudsen

Regi: Helen Komini Knudsen

Totalbudsjett: 1.318.100 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 400.000 NOK

Babybobla er en karakterdrevet fortelling i et realistisk-surrealistisk filmunivers om den nybakte mammaen Marte (33), og hennes første trilletur alene med babyen.

Utdrag fra konsulentens vurdering: «Filmen beskriver en tilstand som vil være gjenkjennelig for mange på en humoristisk og litt pinlig måte».

 

HELVETES JENTE (kort dokudrama)

Produsent: Valkyrien Productions AS ved Kristin Nordsæther

Manus og regi: Kine Lepsøe

Totalbudsjett: 448.349 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 373.000 NOK

Da regissøren en kveld går ut for å teste sitt nye kamera, havner hun midt i et personlig drama mellom to kontaktsøkende, slitne bargjester. Dramaet utspiller seg gjennom beretningene som de to, mer eller mindre frivillig, slipper oss inn i utover kvelden.

Utdrag fra konsulentens vurdering: «Et prosjekt med en interessant metodikk, der dokumentarisk materiale ligger til grunn for både tekst og visuell utforming».

 

UTVIKLINGSTILSKUDD

THE 9 DAUGHTERS OF RAN (kort fiksjon, animasjon, VR)

Produsent: Norn Studio AS ved Lina Reinsbakken

Samprodusent: John D. Canning

Manus og regi: Lina Reinsbakken

Totalbudsjett: 2.150.953 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 200.000 NOK

Første kapittel i en VR-eventyrserie som i sin helhet skal forklare barn og unge fra 12 år hvordan hjernen fungerer. I filmen skildres konflikten i en indre fantasiverden. Publikum inviteres med inn i eventyret som en viktig del av historien, og tas med til hjernens indre for å hjelpe heltinnen Gullveig på sin «Quest» for å overvinne frykt og redde Fantasien.

Utdrag fra konsulentens vurdering: «Et prosjekt med store ambisjoner, det visuelle materialet som allerede er utviklet er imponerende».

ARVID GOES TO HOLLYWOOD. NESTEN. (dokumentar)

Produsent: Helmet Films & Visual Effects AS ved Line Klungseth Johansen

Regi: Jørn Utkilen

Totalbudsjett: 196.051 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 150.000 NOK

Møt den største av de minste: Arvid Sletta, norsk kultmusiker nummer én, bestemmer seg for å gjøre comeback på scenen.

Utdrag fra konsulentens vurdering: «En karakterdrevet David mot Goliat-historie med en tydelig tematikk».

 

BUNADSGERILJAEN (dokumentar)

Produsent: Fenris Film AS ved Tore Buvarp

Samprodusent: Herstory AS ved Mari Nilsen Neira

Manus: Mari Nilsen Neira og Helen Komini Knudsen.

Regi: Helen Komini Knudsen

Totalbudsjett: 747.126 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 200.000 NOK

Dokumentaren portretterer geriljaleder Anja Cecilie Solvik og moderne kystkvinners kamp for et fødetilbud. Bunadsgeriljaen startet våren 2019 og teller nå over 100 000 medlemmer, og har blitt en folkebevegelse. Hvem er disse kvinnene bak Bunadsgeriljaen, hvorfor engasjerer dette så mange og er det fortsatt nødvendig å kjempe for fødetilbud i verdens rikeste og mest likestilte land?

Utdrag fra konsulentens vurdering: «Det blir spennende å se hvordan Fenris Film og Komini Knudsen gjennom denne filmen videreutvikler sitt samarbeid til det store dokumentarformatet».

 

GRIM (kort fiksjon, animasjon)

Produsent: Grande Produksjon AS ved Martine Grande

Manus og regi: Martine Grande

Totalbudsjett: 117.722 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 100.000 NOK

Grim er grøn, og føler seg annleis. Lyset skjer han i augo og han har ingen vener. Grim lurer pappa til å tru at han er og leiker med dei andre barna, men sanninga er at han gøymer seg på rommet sitt. Bestevenen til Grim heiter Ørn og er ein gul undulat. Ein dag smett Ørn ut vindauget og blir ein gul prikk på himmelen. Korleis skal Grim våge seg ut for å leite, når det einaste som gir han tryggleik no er borte?

Utdrag fra konsulentens vurdering: «Et univers som er enkelt, fargesterkt og absurd - i kontrast til den realistiske og virkelighetsnære historien».

 

HVEM ER KATHARINA? (kort fiksjon, animasjon)

Produsent: Tagline AS ved Ida Hansen Eldøen

Manus og regi: Ida Hansen Eldøen

Totalbudsjett: 150.000 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 120.000 NOK

13 år gammel begynner Katharina å tenke at hun kanskje kan være lesbisk. For å finne ut av sin seksuelle identitet vender hun seg mot film og tv, og ut fra representasjonene hun finner lager hun seg et bilde av hvordan hun tror hun må være. Et bilde som er langt fra den sjenerte og redde jenta hun egentlig er.

Utdrag fra konsulentens vurdering: «En film med en rikholdig tidsreferanse som sier noe om kvinneroller på film – uavhengig av seksuell legning».

LIVET AV HAVNES (dokumentar)

Produsent: Spætt Film AS ved Håvard Wettland Gossé

Manus og regi: Magnus Skatvold 

Totalbudsjett: 130.000 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 115.000 NOK

Poeten Eirik Havnes fremfører et slam-dikt om selve «Livet» på 20 minutter og tre kilometer, i et one-take filmopptak akkompagnert av live musikk.

Utdrag fra konsulentens vurdering: «En film som eksperimenterer med en kombinasjon av tekst, bilder og musikk i et språk som oppleves som nyskapende og interessant».

MIND OVER MATTER: THE MYSTERIES OF ANDRIJA PUHARICH (dokumentar)

Produsent: Spætt Film AS ved Håvard Wettland Gossé

Samprodusent: Gregory Mallozzi

Manus og regi: Magnus Skatvold

Totalbudsjett: 366.200 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 200.000 NOK

Det er unektelig noe komisk over begrepet paranormal-krigføring (psycic-warfare). Tanken på at man kan bekjempe en fiende ved hjelp av tankekontroll og «synske personer» er noe som vil bli møtt med latter i de fleste sammenhenger. Men i USA under den kalde krigen trodde man ikke bare på dette, man institusjonaliserte det.

Utdrag fra konsulentens vurdering: «Jeg tror dette kan bli en underholdende og interessant film, med et stort internasjonalt potensial».

 

TYKKERE ENN BLOD (dokumentar)

Produsent: Spætt Film AS ved Håvard Wettland Gossé

Manus: Anna Lian

Regi: Jon Vatne

Totalbudsjett: 369.750 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 200.000 NOK

Hvordan oppleves det å lese i avisa at du ikke er den egentlige moren til dine barn? Og hvordan oppleves det som barn å stadig få spørsmål om hvor du egentlig kommer fra og hvem som er din egentlige mamma?

Utdrag fra konsulentens vurdering: «En film som allerede i tittelen snur på etablerte forestillinger, en liten film som stiller store spørsmål».

PROSJEKT UPNORTH 180915 (dokumentar)

Produsent: UpNorth Film AS Ved Christian Aune Falch

Samprodusent: Håvard Bustnes

Manus og regi: Håvard Bustnes

Totalbudsjett: 1.350.000 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 200.000 NOK

En dokumentarfilm om AP-politikeren Trond Giske.

Utsnitt fra konsulentens vurdering: «Et prosjekt som viser mange gode intensjoner og bevissthet rundt interessante problemstillinger».

 

Våren 2019

15 trønderske filmprosjekter er tildelt 2,7 millioner kroner i støtte denne våren. Tre dokumentarfilmer og to kortfilmer får produksjonsstøtte, mens sju dokumentarfilmer og tre kortfilmer får utviklingsstøtte. Det ble søkt om nesten åtte millioner kroner fra 44 prosjekt med totalbudsjett på 34,1 millioner kroner. Totalbudsjettet på de 15 prosjektene som får støtte i denne runden, er 7,5 millioner kroner. Andelen kvinner i nøkkelposisjoner i alle innkomne søknader er 40%. I de prosjektene som styret i Midtnorsk Filmsenter tildelte støtte i denne runden, er kvinneandelen 44,4%. Konsulent ved vårens tildelingsrunde er KriStine Ann Skaret.

Satsing på fiksjon

Som en ekstra innsats på fiksjon fikk tre kortfilmer støtte til utvikling. Én av disse kommer fra det nystiftede produksjonsselskapet Herstory med animasjonsfilmen "Loosing Nobody", regissert av Denise Hauser og med Mari Nilsen Neira som produsent. Den ene av to kortfilmer som fikk tilskudd til produksjon, var "Rumpa" fra Blaane Film, basert på Nina Elisabeth Grøntvedts bok "Rumpa til Ivar Lykke". Produsent er Bente Maalen og Elisabeth Matheson er regissør.

Ida Jenshus debuterer som skuespiller

Kortfilmen "Ulv," fra Revenka fikk også produksjonsstøtte. Her debuterer artist Ida Jenshus som skuespiller i hovedrollen som alenemoren Ingebjørg. Hun flytter ut på landet med sin sønn, og eventyr, drøm og virkelighet flyter sammen i et sanselig univers i Jon Vatnes regi og med Gudrun Austli som produsent. "Ulv," er en selvstendig kortfilm som skal produseres parallelt med Revenkas utvikling av spillefilmen "Ulv, ulv".

Sterke dokumentarer

Trøndelag har et sterkt dokumentarmiljø, og UpNorth fikk støtte til to prosjekt i denne runden. Co-produksjonen "Gold Miners", med det nye tilskuddet til produsentene i Trøndelag, Ingrid Galadriel Aune Nilsen ved roret, fikk produksjonsstøtte. I tillegg fikk selskapet utviklingsstøtte til et nytt prosjekt med Håvard Bustnes som regissør. Spætt Film fikk produksjonsstøtte til co-produksjonen "Erikos verdener". Dette er et spennende samarbeid mellom Spætts produsent Håvard Wettland Gossé og den danske produsenten Sara Stockman fra det prisvinnende selskapet Sonntag Pictures, som blant annet vant kritikeruken i Cannes med "Armadillo". En nestor i animasjonsmiljøet gjennom flere tiår, Kine Aune, fikk støtte til den animerte kortdokumentaren "En sør-samisk fortelling". 

UTVIKLINGSTILSKUDD

Loosing Nobody (kort fiksjon, animasjon)

Produsent: Herstory AS ved Mari Nilsen Neira

Manus og regi: Denise Hauser

Totalbudsjett: 402.601 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 300.000 NOK

Flommen av bilder og meldinger som sirkulerer på sosiale medier kan forstyrre virkeligheten og heve forventningene vi setter til oss selv alt for høyt. "Loosing Nobody" tar oss med på en visuell reise inn i et univers og en fremtid som aldri kommer til å finne sted. Gjennom filmen ønsker regissøren å oppmuntre til å dele smertefulle personlige historier, som å miste et ufødt barn, og støtte andre som går igjennom lignende erfaringer i stillhet.

Innocence (kort fiksjon)

Produsent: Jørgen Hunstad

Manus og regi: Sindre Bråthen Tjørswaag

Totalbudsjett: 115.840

Innvilget utviklingstilskudd: 105.000 NOK

Kortfilm som blander mennesket og naturen med sinnet og følelsene. Filmen beveger seg sakte over lerretet, og den sterke fargerike skogen lokker deg inn i et univers der Lillian, en gammel dame i slutten av sekstiårene kjemper sitt livs kamp mot angsten.

Vår tid er forbi (kort fiksjon)

Produsent: Spætt Film AS ved Håvard Wettland Gossé

Manus og regi: Vegard Dahle

Totalbudsjett: 140.260 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 115.000 NOK

I "Vår tid er forbi" møter vi Robin som er alene om å oppleve at verden står i brann. Hun oppsøker derfor en gruppe likesinnede som tar problemet på alvor.

Brannen (dokumentar)

Produsent: Fenris AS ved Tore Buvarp

Manus og regi: Helen Komini Knudsen

Fotograf: Aslaug Holm

Totalbudsjett: 564.200 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 150.000 NOK

En førjulsnatt flykter en mamma med en liten jente i armene, ut av loftsvinduet og opp på et isglatt skråtak. "Brannen" er historien om en livsavgjørende hendelse, og om å forstå sitt eget liv i lys av den.

Fremmed blod (dokumentar)

Produsent: TMM Produksjon AS ved Bjørn Tore Hallem

Manus og regi: Marte Hallem

Totalbudsjett: 500.000 NOK

Innvilget utviklingsbudsjett: 115.000 NOK

"Fremmed blod" er en personlig, spennende, avslørende og visuelt vakker reise inn i historien til Norges kanskje største, men ukjente minoritet: Skogfinnene.

Forlatt (dokumentar)

Produsent: LadyBird ved Mali Finborud Nøren og Runa Finborud 

Manus og regi: Mali Finborud Nøren

Totalbudsjett: 203.080 NOK

Innvilget utviklingsbudsjett: 150.000 NOK

Som baby ble Lisa Tønne forlatt av foreldrene og senere adoptert fra Iran til Norge. Hvor mye av den aller tidligste opplevelsen i livet har satt seg i kroppen? Nå legger hun ut på en reise hvor hun skal finne de manglende brikkene i puslespillet om seg selv.

Drapene i elefantgresset (dokumentar)

Produsent: SRS Media AS ved Svein Rune Skilnand

Manus og regi: Ola Flyum

Totalbudsjett: 388.780 NOK

Innvilget utviklingsbudsjett: 100.000 NOK

Uredd reiste Anne Groth inn i Sudan etter at hennes kjæreste, fotografen Helge Hummelvoll, samt tre andre FN-ansatte ble drept i Sør-Sudan i 1992. Fortsatt er ingen stilt til ansvar for drapene. Anne er ikke i tvil om hvem som ga drapsordren.

Pet Farm (dokumentar)

Produsent: Walther Bros ved Dag André Koteng

Regi: Finn Walther

Manus: Katja N. Høgset

Totalbudsjett: 262.903 NOK

Innvilget utviklingsbudsjett: 105.000 NOK

Dokumentarfilm om en sta, ensom sjel som har isolert seg fra omverdenen i kampen for å beskytte reveflokken sin.

En sør-samisk fortelling (animasjons-dokumentar)

Produsent: Kinefilm ved Kine Aune

Manus og regi: Kine Aune

Totalbudsjett: 140.000 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 105.000 NOK

Basert på reineier Eva Nordfjells sommerkåseri i P2. Vi følger den sørsamiske reinflokken gjennom de åtte årstider. Et vakkert eventyr som dessverre også er preget av konflikten mellom bønder og samer i regionen. Det eksisterer en samehets som grenser opp mot rasisme, og det i en kommune som ønsker å være et sørsamisk knutepunkt.

UpNorth filmprosjekt januar 2019 (dokumentar)

Produsent: UpNorth Film AS ved Jonathan Borge Lie

Manus og regi: Håvard Bustnes

Totalbudsjett: 702.755 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 300.000 NOK

Dette er en klassisk David vs Goliath historie der vi får se hovedkarakterens personlige kamp for rettferdighet mot sterke globale aktører.

PRODUKSJONSTILSKUDD

Rumpa (kort fiksjon)

Produsent: Blaane Film AS ved Bente Maalen

Regi: Elisabeth Matheson

Manus: Nina Elisabeth Grøntvedt og Elisabeth Matheson

Totalbudsjett: 431.484 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 350.000 NOK

Pauline (15) begår sosialt selvmord foran selveste stjerna på Trøndelag Teater, hele klassen og 30 filmende mobiler. Situasjonen er tilsynelatende håpløs. Men Pauline reiser seg. Det er duket for humor, sterke følelser, pinlige øyeblikk og en smakebit av Shakespeares «Hamlet», formidlet på en måte som gjør at ungdom føler det angår dem. Ikke minst handler dette om en sterk, kvinnelig hovedkarakter

Ulv, (kort fiksjon)

Produsent: Revenka AS ved Gudrun Austli

Manus og regi: Jon Vatne

Totalbudsjett: 611.200 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 115.000 NOK

En mor forteller sin sønn et eventyr om ulvefamilien som flyttet fra byen til bygda på jakt etter det gode liv. Artist Ida Jenshus debuterer som skuespiller i hovedrollen i denne filmen der drøm og virkelighet flyter sammen.

Armfeldts dødsmarsj (dokumentar)

Produsent: Ekkofilm AS ved Kristian Karlsen

Manus og regi: Eivind Vaa

Totalbudsjett: 2.025.000 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 400.000 NOK

Hva skjedde egentlig da 3000 svenske invasjonssoldater frøs ihjel i den trønderske fjellheimen? Dette er historien om Armfeldts dødsmarsj i 1718, som markerte slutten på den store nordiske krigen.

Gold Miners (dokumentar)

Produsent: Liisa Juntunen

Samprodusent: UpNorth Film ved Ingrid Galadriel Aune Nilsen

Regi: Inka-Marie Achté

Komponist: Sander Stedenfeldt

Lyddesign: Audun Kvitland

Norsk totalbudsjett: 457.000 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 150.000 NOK

En finsk-somalisk familie mottar nyheten om at det er funnet gull og kobber på tomta deres i hjemlandet. Etter å ha bodd i Finland i 25 år, tar far Mustafe med seg sin kone og sine to barn til Somalia for å grave etter gull.

Erikos verdener (dokumentar)

Produsent: Sara Stockmann

Samprodusent: Spætt Film ved Håvard Wettland Gossé

Regi og manus: Jannik Splidsboel

Norsk totalbudsjett: 577.560 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 150.000 NOK.

Fortellingen om den japanske pianisten Eriko Makimura, en film om klassisk musikk, hat, kjærlighet og frigjørelse.