Tildelinger 2017

Tildelinger Midtnorsk Filmsenter vår og høst 2017

Høsten 2017

13 trønderske filmprosjekter får til sammen 2,3 millioner kroner i støtte fra Midtnorsk Filmsenter denne høsten. Tre dokumentarfilmer og tre kortfilmer får produksjonsstøtte og sju filmprosjekter får utviklingsstøtte

Spætt Film mottar 400 000 kr fra Midtnorsk Filmsenter til Togrøvere

Spætt Film AS mottar høstens største produksjonstilskudd på 400 000 kr fra Midtnorsk Filmsenter til dokumentarfilmen Togrøvere. Filmen, som har et totalbudsjett på 1,3 millioner kroner, tar oss med tilbake til 90-tallets Ranheim, hvor en guttegjeng i alderen 11-15 år gjorde seg til kriminelle i bytte mot brus og øl. Filmen er en sår fortelling om utenforskap, omsorgssvikt og forsømt barndom gjort med et varsomt blikk av filmens regissør Martin Walther. Spætt Film AS har de seneste årene blitt et anerkjent produksjonsselskap som jobber med flere spennende prosjekt som har fått både nasjonal og internasjonal støtte.

Trondheimskunstner får støtte til ny kortfilm

Kunstner Sissel Mutale Bergh mottar 350 000 kr i produksjonstilskudd fra Midtnorsk Filmsenter til sin andre kortfilm ELMIE i serien på syv under tittelen Knowhownow. Filmen med et totalbudsjett på 500 000 kr, skal undersøke vårt forhold til himmelrommet; været, pust, luft, fuglene og flyene. Sissel Bergh vil skape en kunstfilm som blander elementer fra fiksjon, animasjon og dokumentarfilm. Her kan vi vente oss både en poetisk og politisk fortelling, i en ikke-lineær kollasjteknikk.

Ny internasjonal dokumentarfilm om apacheindianerne

Den Trondheimsbaserte prisvinnende dokumentarfilmskaperen Håvard Bustnes fra Faction Film AS, er i full gang med utviklingen av et nytt internasjonalt storprosjekt som foregår i grenselandet mellom USA og Mexico. Med dokumentarfilmen APACHE! vil han søke svar på hva som skjedde med apacheindianerne som holdt til i grenseområdet. Håvard Bustnes og medprodusent Christian Falch vil sammen med den danske manusforfatter Lars K. Andersen ta oss med på en roadmovie fylt av mysterier. Med et rikt karaktergalleri, blir vi tatt med til det uregjerlige, uoversiktlige fjellområdet hvor president Trump planlegger å sette opp en høy mur. APACHE! mottar 225 000 kroner fra Midtnorsk Filmsenter i utviklingsstøtte under høstens tildeling.

Marte Hallem får støtte til ny dokumentarfilm

Nordtrønderen Marte Hallem mottar 100 000 kr i utviklingsstøtte til den personlige dokumentaren Finnkjerringa, om regissørens oppdagelse av at hun er skogfinne, en av fem minoriteter i Norge. Skogfinnene har stor utbredelse i Trøndelag og på Østlandet, det finnes 350 – 500000 nordmenn som er direkte etterkommere. Vi får følge Martes reise inn i skogfinnenes kultur og historie. Hvorfor har dette blitt holdt skjult? Hvorfor snakker ingen om det? Marte Hallem gjorde stor suksess med sin forrige dokumentarfilm I skyggen av oljeeventyret, som handlet om en hel generasjon unge som vokste opp under farlig frie vilkår på Verdal som en følge av industriboomen der på 80-tallet.

FAKTA:

Midtnorsk Filmsenter mottok 31 søknader fra 22 ulike søkere til høstens søknadsrunde. Det ble søkt om tilsammen 5,1 millioner kroner til prosjekter med et samlet totalbudsjett på 22,3 millioner kroner. 13 prosjekter ble innvilget et samlet tilskudd på 2,3 millioner kroner. Samlet totalbudsjett for de 13 prosjektene som får tildelt støtte er på 6,1 millioner kroner. Tre dokumentarfilmer og tre kortfilmer får produksjonsstøtte, mens fem dokumentarfilmprosjekter og to kortfilmprosjekt får utviklingsstøtte. Filmkonsulent ved høstens tildelinger er Jannicke Systad Jacobsen, og tilskuddene ble vedtatt av styret i Midtnorsk Filmsenter tirsdag 31. oktober. 

Boys who likes girls

Boys Who Like Girls er en karakterdrevet dokumentarfilm satt til Mumbai, India, et dypt patriarkalsk land med utallige religioner og verdisyn. Historien dreier seg om kvinnehat og ulikhet mellom kjønnene, men fremfor alt om å avvise disse holdningene. Boys Who Like Girls tilnærmer seg tematikken fra menns synspunkt. Hvordan påvirker måten vi definerer maskulinitet måten menn behandler kvinner?

Produsent: Liisa Juntunen, Finland

Samprodusent: Gammaglimt Videoproduksjon AS v/Torstein Parelius

Regi: Liisa Juntunen, Finland

Regikonsulent: Håvard Bustnes, Trøndelag

Manusforfatter: Inka-Maria Achté, Finland

Komponist: Sander Stedenfeldt Olsen, Trøndelag

Lyddesign: Audun Kvitland Røstad, Trøndelag

Totalbudsjett norsk andel: 390.000 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 90.000 NOK

Caroline Troedsson prosjekt

Denne filmen handler om å gjenoppbygge en nasjon med et fungerende rettsvesen i skyggen av maktkamp, korrupsjon og internasjonal politikk.

Produsent: Ove Rishøj Jensen, Sverige

Samprodusent: Gammaglimt Videoproduksjon AS v/Christian Falch

Regi: Caroline Troedsson, Sverige

Manusforfatter: Caroline Troedsson, Sverige

Lyddesign: Audun Kvitland Røstad, Trøndelag

Musikk: Sander Stedenfeldt Olsen, Trøndelag

Totalbudsjett norsk andel: 424.500 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 124.500 NOK

Togrøvere

Togrøvere. En tematikk godt representert i Hollywoods westernfilmer. Skjeggete cowboyer på hest. Slik ser vi de for oss. På Ranheim på 90-tallet var togrøverne 12 år gamle barn på BMX-sykler. Dette er fortellingen om guttegjengen som gjorde seg til grovt kriminelle for øl og brus. En oppvekstskildring utenom det vanlige.

Produsent: Spætt Film AS v/Håvard Wettland Gossé og Jon Vatne

Regi: Martin Walther

Manusforfatter: Martin Walther

Totalbudsjett: 1.327.341 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 400.000 NOK

ELMIE (knowhowknow)

Kortfilmen ELMIE er kapittel én i en serie på sju kortfilmer, Knowhowknow. Den er en kunstnerisk, poetisk og delvis dokumentarisk undersøkelse av vårt forhold til himmelrommet, været, fuglene og flyene – iblandet animasjon og fiksjonselement, med et lokalt utgangspunkt i beltet fra Frohavet til grensefjellene mot Sverige.

Produsent: Incorporated & unlimited v/Sissel Mutale Bergh

Regi: Sissel Mutale Bergh

Manusforfatter: Sissel Mutale Bergh

Totalbudsjett: 650.000 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 350.000 NOK

Pulsator 5×60

Eksperimentell animert kunstvideo. Abstrakte bilder vokser gradvis fram, endres og glir over i hverandre. En visuell og auditiv opplevelse der seeren selv må tolke innholdet.

Produsent: Anima ThorFilm v/Thor Sivertsen

Regi: Thor Sivertsen

Manusforfatter: Thor Sivertsen

Totalbudsjett: 554.948 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 250.000 NOK

Veggen

Veggen er en kort komedie om parforhold og kommunikasjon, og om hvordan vi havner inn i mønster det ikke er så lett å komme seg ut av.

Produsent: Tagline DA v/Ida Eldøen

Regi: Ida Eldøen

Manusforfatter: Ida Eldøen

Totalbudsjett: 196.620 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 180.500 NOK

Apache!

Grenseområdet mellom USA og Mexico var apache-indianernes land. Det var her Geronimo kjempet mot overmakten. Nå vil president Trump bygge en mur gjennom det karrige landskapet. Midt blant kalashnikovs, narkotika og flyktninger. I fjellområdet Sierra Madre der apachene ble utryddet. Eller ble de egentlig det?

Produsent: Faction Film v/Christian Falch
Regi: Håvard Bustnes
Manus: Lars K. Andersen
Totalbudsjett: 1.286.721 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 225.000 NOK

Balkan Blues

Balkan Blues blir en boblende og energisk prosessdokumentar om trondheimsmusiker Jovan Pavlovic sitt arbeid med en stor musikalsk workshop i sitt hjemland Serbia.
Filmen formidler hvordan musikk skaper identitet og tilhørighet, og knytter mennesker sammen i en stadig mer fragmentert verden.

Produsent: Klipp og Lim v/Jøran Wærdahl

Regi: Kristine Mørkved

Manusforfatter: Kristine Mørkved

Totalbudsjett: 334.000 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 100.000 NOK

Finnkjerringa

Finnkjerringa er en personlig, dokumentarisk reise inn i skogfinnenes kultur og historie, en av Norges fem minoriteter, med stor utbredelse i Trøndelag og på Østlandet. Dokumentarist Marte Hallem tar ferden inn i egen fortid, og lurer på hvorfor den skogfinske arven hennes har vært ukjent for slekta fram til nylig.

Produsent: Marte Hallem

Regi: Marte Hallem

Manusforfatter: Marte Hallem

Totalbudsjett: 132.332 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 100.000 NOK

Frihet

Frihet er en kort kunstnerisk dokumentar om unge voksne som hjelper hverandre til å finne støtte og styrke til å være seg selv i en utfordrende situasjon.

Produsent: Aurora Film v/Leiv Igor Devold

Regi: Leiv Igor Devold

Manusforfatter: Leiv Igor Devold

Totalbudsjett: 200.000 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 150.000 NOK

Nasi Padang

Audun Kvitland laget en kjœrlighetssang om en Indonesisk matrett etter å ha vœrt på ferie i landet. Sangen blir en monsterhit. Gjennom sosiale media åpner det seg et uvanlig og uforutsigbart eventyr der Kvitland over natta blir berømt og inviteres på rare og morsomme opplevelser i Indonesia. Dokumentaren portretterer verdens største muslimske nasjon fra en vinkel du aldri har sett før.

Produsent: Broadleaf AS v/Audun Amundsen

Samprodusent: Audun Kvitland Røstad

Regi: Audun Amundsen

Manusforfatter: Audun Amundsen

Totalbudsjett: 177.000 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 100.000 NOK

Longer no longer

Longer No Longer er en eksperimentell fiksjonsfilm som omhandler om “det som var men ikke er”.

Produsent: Helmet AS v/Line Klungseth Johansen

Regi: Line Klungseth Johansen

Manusforfatter: Line Klungseth Johansen

Totalbudsjett: 244.519 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 150.000 NOK

Penthouse

Idealisten John kjemper for frihet, men oppdager at han frarøver andre deres frihet på vei mot målet.

Produsent: Spætt Film AS v/Håvard Wettland Gossé

Regi: Vegard Dahle

Manusforfatter: Vegard Dahle

Totalbudsjett: 212.500 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 125.000 NOK

 

Våren 2017

Elleve trønderske filmprosjekter får til sammen 2,5 millioner kroner i støtte fra Midtnorsk Filmsenter denne våren. Fire dokumentarfilmer og to kortfilmer får produksjonsstøtte og 5 filmprosjekter får utviklingsstøtte.

lndonesisk filmeventyr får støtte fra Midtnorsk Filmsenter

Filmselskapet Gammaglimt AS har fått 400 000 kroner fra Midtnorsk Filmsenter til dokumentarfilmen Newtopia. Filmen følger Audun Amundsen fra Trondheim inn i den indonesiske jungelen i 2004. Her møter han shamanen Aman Paksa og sammen foretar de en 12 år lang reise fra det enkle livet til brutal modernitet. Audun Amundsen er invitert til Indonesias mest populære tv-talkshow med 200 millioner seere som en følge av prosjektet. Filmselskapet Gammaglimt mottar også 250 000 kroner fra Midtnorsk Filmsenter til en uvanlig og poetisk dokumentarfilm fra Færøyene, fotografert og regissert av Thea Hermansen.

Historisk film om Trondheim

Filmprodusent Dag Hoel fra Trondheim har fått 400 000 kroner fra Midtnorsk Filmsenter til en filmatisk og musikalsk vandring gjennom Trondheim bys historie. Med utgangspunkt i hittil ukjente arkivklipp og unike private opptak ønsker Dag Hoel i samarbeid med Spætt Film å fortelle en nær og personlig historie om fremveksten av en moderne småby fra begynnelsen av 1900-tallet og frem til i dag. Filmen skal ha premiere under Kosmorama Trondheim internasjonale filmfestival neste år.

Dokumentarserie om Verdal´n Karsk og BASE

Filmskaperne i Ekkofilm AS får 280 000 kroner fra Midtnorsk Filmsenter til en høytsvevende, men jordnær dokumentarserie om vingedress-pionérene i Verdal´n Karsk og BASE. Fra en garasje på Buran i Trondheim har de gjennom de siste 20 årene sydd sine egne vingedrakter, testet og perfeksjonert både utstyr og flygeteknikk.

Kortfilmstøtte til Organisten og Hjemkomsten

Kortfilmen Organisten er et samarbeid mellom filmselskapene To Sølvmynter og Ninjafilm. De har produsert flere kortfilmer sammen og har alle bakgrunn fra filmmiljøet på NTNU. Bak kortfilmen Hjemkomsten står det etablerte filmselskapet Klipp og lim AS. Regissør Kristine Mørkved er en forholdsvis ny registemme i regionen som sammen med Klipp og lim har flere gode prosjekter på gang.

FAKTA:

Midtnorsk Filmsenter mottok 42 søknader fra 33 ulike søkere. Det ble søkt om til sammen 8 millioner kroner til prosjekter med et samlet totalbudsjett på 28 millioner kroner. Elleve prosjekter ble innvilget et samlet tilskudd på 2 550 000 kroner. Samlet totalbudsjett for de 11 prosjektene som får støtte er på 13,5 millioner kroner. Fire dokumentarfilmer og to kortfilmer får produksjonsstøtte, mens fire dokumentarfilmprosjekter og ett kortfilmprosjekt får utviklingsstøtte. Andelen kvinner i nøkkelposisjonene manusforfatter, regissør og produsent er 42,4 prosent. I den totale søkermassen denne våren var kvinneandelen 41,3 prosent. Filmkonsulent ved vårens tildelinger er Jannicke Systad Jacobsen, og tilskuddene ble vedtatt av styret i Midtnorsk Filmsenter mandag 27. mars.

Newtopia

Regissør Audun Amundsen og shamanen Aman Paksa møtes dypt i Indonesias jungel. Sammen foretar de en 12 års reise fra det enkle liv til brutal modernitet.

Produsent: Gammaglimt AS v/Christian Falch
Regi: Audun Amundsen
Manus: Audun Amundsen
Totalbudsjett: 2 387 055 kroner
Innvilget produksjonstilskudd: 400 000 kroner 

Trondheim

En dokumentarfilm som ved bruk av arkivfilm og lydintervjuer vil fortelle historien om Trondheim.

Produsent: Dag Hoel Filmproduksjon og Spætt Film v/Dag Hoel og Håvard Wettland Gossé
Regi: Magnus Skatvold
Manus: Magnus Skatvold
Totalbudsjett: 3 200 000 kroner
Innvilget produksjonstilskudd: 400 000 kroner

Verdal´n Karsk og BASE

En høytsvevende, men jordnær dokumentarserie som portretterer vingedress-pionérene fra Trøndelag.

Produsent: Ekkofilm AS v/Kristian Karlsen
Regi: Kristian Karlsen
Manus: Kristian Karlsen
Totalbudsjett: 4 000 000 kroner
Innvilget produksjonstilskudd: 280 000 kroner

Faroetale

Faroetale er en kort dokumentar som oppdager et land, et hjemsted og et landskap gjennom en færøying som kommenterer på en landskapsfilm fra Færøyene. Denne landskapsfilmen er kjernen i en samtale mellom filmskaperen og Færøyingen Ólavur Hátún, og den ferdige kortdokumentaren vil bli et dvelende og poetisk dobbeltportrett av både Færøyene og av Ólavur.

Produsent: Gammaglimt AS v/Christian Falch
Regi: Thea Hermansen
Manus: Thea Hermansen
Totalbudsjett: 819 640 kroner
Innvilget produksjonstilskudd: 250 000 kroner

Organisten

En sørgende folkemengde er samlet i kirken i forbindelse med en gammel dames begravelse. Det som følger er et upassende møte mellom en sørgende folkemengde og én enkelt manns drømmer og ambisjoner.

Produsent: To Sølvmynter Film v/Paul Hensrud og Ninja Film v/Gine Moen Kirkholt
Regi: Astrid Thorvaldsen og Erik Paulsen
Manus: Astrid Thorvaldsen og Erik Paulsen
Totalbudsjett: 566 000 kroner
Innvilget produksjonstilskudd: 340 000 kroner 

Hjemkomsten

Mette har med seg kjæresten Christian på elgjakt i hjembygda for første gang. Det som først virker som en hyggelig hjemkomst, tar med ett en brå vending idet Christian bidrar til at hun skadeskyter en elg.

Produsent: Klipp og Lim v/Jøran Wærdahl
Regi: Kristine Mørkved
Manus: Kristine Mørkved
Totalbudsjett: 983 826 kroner
Innvilget produksjonstilskudd: 200 000 kroner

Sierra Madre

En dokumentarfilm og «road movie» om grenseområdet Sierra Madre der Trump skal bygge mur, og en jakt etter de siste Apache-indianere i fjellene mellom Mexico og USA.

Produsent: Faction Film AS v/Håvard Bustnes og Christian Falch
Regi: Håvard Bustnes
Manus: Lars K Andersen
Innvilget utviklingstilskudd: 180 000 kroner

Maskefall

Lisa Tønne debuterte som stand-up komiker i 1999, og etter det har pila pekt oppover. Lisa er kjent for å ta opp tabubelagte temaer som skam, ære, innvandring og kjønnslemlestelse. I podcasten Tusvik&Tønne har Lisa et uttalt mål om å bli fri for skam, noe hun synes burde være et mål for alle mennesker. Lisa Tønne har hatt stor suksess i yrkeslivet, men hvordan har komikeren det bak masken?

Produsent: Ladybird Film AS v/Mali Finborud Nøren
Regi: Mali Finborud Nøren
Manus: Mali Finborud Nøren
Innvilget utviklingstilskudd: 150 000 kroner

Togrøvere

Togrøvere. En tematikk godt representert i Hollywoods westernfilmer. Skjeggete cowboyer på hest. Slik ser vi de for oss. På Ranheim på 90-tallet var togrøverne 12 år gamle barn på BMX-sykler. Dette er fortellingen om guttegjengen som gjorde seg til grovt kriminelle for øl og brus. En oppvekstskildring utenom det vanlige.

Produsent: Spætt Film AS v/Håvard Wettland Gossé og Jon Vatne
Regi: Martin Walther
Manus: Martin Walther
Innvilget utviklingstilskudd: 130 000 kroner

Tattoo på bygda

Tattoo på bygda er en slags road movie hvor rockeprest Eirik Junge Eliassen og Margrethe Sandvær reiser på tattoo-turné i utkant-Norge. Med seg i bobilen har de en koffert med tatoveringsutstyr og en rusten rockegitar. Målet er å møte folk som bor langt fra allfarvei, og som har et brennende ønske om å tatovere seg. Bak ønskene ligger sterke historier – på godt og vondt.

Produsent: Scene Midt AS v/Marte Hallem og Dag Rune Johansen
Regi: Marte Hallem
Manus: Marte Hallem
Innvilget utviklingstilskudd: 100 000 kroner

Frels oss fra det onde

Presten Alma løper gjennom skogen. Hun må finne henne før han gjør det.

Produsent: Ninjafilm AS v/Gine Moen Kirkholt
Regi: Astrid Thorvaldsen
Manus: Astrid Thorvaldsen
Innvilget utviklingstilskudd: 120 000 kroner