Tildelinger 2016

Tildelinger Midtnorsk Filmsenter vår og høst 2016

Høsten 2016

Fjorten trønderske filmprosjekter får til sammen 3 millioner kroner i støtte fra Midtnorsk Filmsenter denne høsten. Fire dokumentarfilmer og en kortfilm får produksjonsstøtte og ni filmprosjekter får utviklingsstøtte. Flere barnefilmer får støtte denne tildelingsrunden deriblant kinodokumentaren Villmarksbarna på Grønnland. TMM Produksjon i Levanger står bak den populære tv-serien som nå blir å se i kinoformat. Ekkofilms nye storsatsing I Olavs fotspor får også støtte fra Midtnorsk Filmsenter denne tildelingsrunden. Denne ambisiøse dokumentarfilmserien om Olav den hellige har et budsjett på 11 millioner og er ikke bare en fortelling om Olav, men om Norge og vår kollektive historie.

Dokumentarserie om Olav den hellige

Det trønderske filmselskapet Ekkofilm mottar 500 000 kroner fra Midtnorsk Filmsenter til en dokumentarserie om Olav Haraldsson. Prosjektet som har et totalbudsjett på 11 millioner kroner tar oss med på en reise i Olavs fotspor. Hvor tett på den virkelige sannheten om Olavs liv og helgenkåring er det mulig å komme ved å analysere originale kilder og fortellinger i en ny sammenheng? Ekkofilm har lang erfaring med historisk dokumentarfilm i stort format, og har blant annet produsert dokumentarserien ”Alliert og alene” for NRK tidligere.

Villmarksbarna blir kinodokumentar

TV-produsentene TMM Produksjon i Levanger får 350 000 kroner fra Midtnorsk Filmsenter til kinodokumentaren Villmarksbarna på Grønnland. Den prisbelønte og populære TV-serien om barna i familien Krempig i Alta har gått sin seiersgang på NRK i tre sesonger. Serien er basert på familiens egne opptak fra deres turer i norsk villmark fortalt fra barnas perspektiv. I kinodokumentaren drar villmarksfamilien til Grønland. Her får barna møte jevnaldrende og ta del i en fangstkultur som fremdeles er veldig levende men fjernt fra det barn hjemme i Norge kjenner til.

Spætt Film får 400 000 kr til Blue Code of Silence

Filmselskapet Spætt Film AS i Trondheim får 400 000 kroner fra Midtnorsk Filmsenter til dokumentarfilmen Blue Code of Silence. Filmen handler om New Yorks mest korrupte politienhet som i 1972 ble knust av politimann Bob Leuci og en gruppe statsadvokater. Saken skjøt fart på advokatenes karrierer, men gjorde Bob Leuci til Amerikas mest forhatte politimann. I filmen møter vi Leuci 40 år senere.

Fortellingen om Suze blir film

Filmselskapet News on Request i Hommelvik har mottatt 350 000 kroner fra Midtnorsk Filmsenter til dokumentarfilmen Suze. Filmen handler om sangeren Susan Blengsli som 33 år gammel fikk et massivt hjerneslag. Hun husket nesten ingenting, ikke kjæresten, ikke barna. Alt måtte læres på nytt. Det eneste hun husket var låtene sine. Kjæresten, Dan Urdahl, ble stilt overfor sitt livs største valg. Han valgte å bli, og stille opp for Susan. Sammen satser de nå alt på et knippe pop-låter. Dette er historien om platen som det tok 15 år å fullføre.

En actionfylt eventyrfortelling om sorg

Filmselskapet Kindergarten Media i Trondheim har motta 350 000 kroner fra Midtnorsk Filmsenter til den animerte kortfilmen Pikselhjerte. Filmen handler tvillingene Iris og Eik som finner et troll i skogen. Pikselhjerte er en actionfylt eventyrfortelling om et vanskelig og sårt tema som sorg. Kindergarten Media har tidligere produsert flere kortfilmer som Bamse, Opprydding og Pålen. De har også produsert mye for NRK Super og tv-serien Newton.

FAKTA:

Midtnorsk Filmsenter mottok 39 søknader fra 30 ulike søkere. Det ble søkt om til sammen 7,4 millioner kroner til prosjekter med et samlet totalbudsjett på 38,8 millioner kroner. Fjorten prosjekter ble innvilget et samlet tilskudd på 2 975 000 kroner. Samlet totalbudsjett for de 14 prosjektene som får tildelt støtte er på 21,8 millioner kroner. Fire dokumentarfilmer og en kortfilm får produksjonsstøtte, mens fem dokumentarfilmprosjekter og fire kortfilmprosjekter får utviklingsstøtte. Filmkonsulent ved høstens tildelinger er Jannicke Systad Jacobsen, og tilskuddene ble vedtatt av styret i Midtnorsk Filmsenter tirsdag 1. november.

I Olavs fotspor

Denne dokumentarserien tar oss med på en reise i Olav den helliges fotspor og prøver å forstå hvem han var. Historien om Olav Haraldsson er en eviglang fortelling som stadig defineres og redefineres, selv den dag i dag. Reisen viser seg å ikke bare være en fortelling om Olav, men om Norge og vår kollektive historie.
Produsent: Ekkofilm v/Kristian Karlsen
Regi: Stian Trovik
Manus: Stian Trovik
Totalbudsjett: 11 170 000
Innvilget produksjonstilskudd: 500 000

Blue Code of Silence

New Yorks mest korrupte politienhet ble i 1972 knust av politimann Bob Leuci og en gruppe statsadvokater. Saken skjøt fart på advokatenes karrierer, men gjorde Bob Leuci til Amerikas mest forhatte politimann.
Produsent: Spætt film v/Håvard Wettland Gossé
Regi: Magnus Skatvold
Manus: Magnus Skatvold
Totalbudsjett: 3 190 200
Innvilget produksjonstilskudd: 400 000

Villmarksbarna på Grønland

Villmarksbarna har vært en stor suksess med 3 sesonger på NRK. Nå skal det lages en kinodokumentar om villmarksfamilien for barn. Familien skal dra til Grønland der de skal være 1 mnd. Under oppholdet vil de møte jevnaldrende og ta del i en fangstkultur som fremdeles er veldig levende og fjernt fra det barn hjemme i Norge kjenner til.
Produsent: TMM Produksjon v/Hans Petter Sundal og Dag Rune Johansen
Regi: Dag Rune Johansen
Manus: Inger Wallem Krempig og Lars Haukanes Krempig
Totalbudsjett: 3 548 014
Innvilget produksjonstilskudd: 350 000

SUZE

Hun husket nesten ingenting, ikke kjæresten, ikke barna. Det eneste hun husket var låtene sine. Susan Blengsli fikk et massivt hjerneslag 33 år gammel. Hun måtte lære alt på nytt. Kjæresten, Dan Urdahl, ble stilt overfor sitt livs største valg. Han valgte å bli, og stille opp for Susan. Sammen satser de alt på et knippe pop-låter. Dette er historien om platen som tok 15 år å fullføre.
Produsent: News on Request v/Solveig Ræstad
Regi: Trond Eliassen
Manus: Trond Eliassen
Totalbudsjett: 1 368 795
Innvilget produksjonstilskudd: 350 000

Pikselhjerte

Pikselhjerte er en animert kortfilm om tvillingene Iris og Eik som finner et troll i skogen. Det er et actionfylt eventyr i den ytre handlingen, mens det i bunn ligger et vanskelig og sårt tema om sorgbearbeidelse.
Produsent: Kindergarten Media v/ Petter Schanke Olsen
Regi: Hallvard Ulsund
Manus: Hallvard Ulsund
Totalbudsjett: 550 000
Innvilget produksjonstilskudd: 350 000

Med havet som åker

I 2050 vil verden ha behov for 70% mer mat. Taredyrking er spådd å være den mest bærekraftige løsningen som kan redde kloden. Norge er ledende på forskningen og Sintef i Trondheim satser stort. Gjennom dokumentarfilmserien «Med havet som åker» møter vi de nye taregründerne. Hvordan skal de lykkes med å få Ola og Kari til å begynne og spise tang, og når skal vi ta steget over i det grønne skiftet?
Produsent: Safari Film v/Mari Nilsen Neira
Regi: Mari Nilsen Neira
Manus: Mari Nilsen Neira
Totalbudsjett: 528 433
Innvilget utviklingstilskudd: 150 000

Tilståelsen

Timer før han dør tilstår en for politiet helt ukjent mann drap på to unge jenter i Trondheim på 70-tallet, de samme drapene Fritz Moen satt18 år i fengsel for. Tilståelsen kommer som et sjokk for familien og et lite øysamfunn. Kripos setter i gang etterforskning, men er ikke i stand til å konkludere. 40 år etter drapene begynner to unge journalister å grave i saken. Hvem var den selverklærte dobbeltdrapsmannen? Og snakket han sant ved livets slutt?
Produsent: Murmel Film v/Kristin Nordsæther
Regi: Veronica Søum og Lena Knutli
Manus: Veronika Søum
Totalbudsjett: 407 338
Innvilget utviklingstilskudd: 150 000

Faroetale

Faroetale er en kort dokumentarfilm som oppdager et hjemsted og et landskap gjennom en samtale med en færøying og stilistiske landskapsbilder.
Produsent: Gammaglimt v/ Christian Falch og Torstein Parelius
Regi: Thea Hermansen
Manus: Thea Hermansen
Totalbudsjett: 202 140
Innvilget utviklingstilskudd: 150 000

Marking Presence

I USA finnes det en organisasjon som tilbyr gratis fotografering til foreldre som opplever å miste et barn i dødfødsel eller umiddelbart etter fødsel. Vi følger med på jobb når disse fotografene møter foreldre i bunnløs sorg, og får et innblikk i en annerledes, men givende fotohverdag. Hvordan er det egentlig for en fotograf å arbeide med døden?
Produsent: Ingun Tøndel
Regi: Ingun Tøndel
Manus: Ingun Tøndel
Totalbudsjett: 181 282
Innvilget utviklingstilskudd: 150 000

ATTENTION

Guro Bjerk har filmet en skoleklasse i Seida i Nord-Norge gjennom 10 år. Denne filmen gir et innblikk i den norske skolen som vi aldri før har hatt tilgang til å se.
Produsent: Spætt Film v/Håvard Wettland Gossé
Regi: Guro Saniola Bjerk
Manus: Guro Saniola Bjerk
Totalbudsjett: 165 000
Innvilget utviklingstilskudd: 100 000

Sneebl

Hva om alle feiltrinn og rampestreker barn får skylda for, egentlig er noen andres feil? Hva om det finnes skapninger, som systematisk saboterer for alle barn? Hva om det bor en slik skapning i alle hjem hvor det bor barn? Leken historiefortelling og musikk står sentralt i Sneebl – en animert kortfilm om skapningen Snell, som begynner å gå lei av å få vesle Artur i stadig trøbbel.
Produsent: Headspin Productions v/ Njål Brekke
Regi: Per Ole Aabakken
Manus: Per Ole Aabakken
Totalbudsjett: 321 784
Innvilget utviklingstilskudd: 150 000

Hjemkomsten

Hjemkomsten handler om Mette som for første gang har med kjæresten på elgjakt. Han medvirker til at hun skadeskyter en elg. Dette setter i gang Mettes desperate jakt for få tatt elgen og slik unngå å miste ansikt og havne utenfor fellesskapet. Men er kampen allerede tapt?
Produsent: Klipp og Lim Media v/ Jøran Wærdahl
Regi: Kristine Mørkved
Manus: Kristine Mørkved
Totalbudsjett: 133 402
Innvilget utviklingstilskudd: 100 000

Pulsator 5x60n(arbeidstittel)

Eksperimentell animert kunstvideo. Abstrakte bilder vokser gradvis fram – organiske former kontrastert med geometriske figurer. En visuell og auditiv opplevelse der seeren selv må tolke innholdet.
Produsent: Animathorfilm Tegnefilmproduksjon v/Thor Sivertsen
Regi: Thor Sivertsen
Manus: Thor Sivertsen
Totalbudsjett: 85 000
Innvilget utviklingstilskudd: 50 000

Et siste måltid

En mann prøver å bryte ut av en repetitiv, overfladisk samtale om ingenting under et evigvarende måltid på en restaurant, til de andre gjestenes store uro.
Produsent: Gjermund Gisvold
Manus: Gjermund Gisvold
Totalbudsjett: 30 000
Innvilget utviklingstilskudd: 25 000

Våren 2016

Tretten trønderske filmprosjekt får til sammen 2,7 millioner kroner i støtte fra Midtnorsk Filmsenter denne våren. Midtnorsk Filmsenter mottok 45 søknader fra 32 forskjellige søkere. Det ble søkt om til sammen 8 millioner kroner til prosjekt med et samlet budsjett på 20 millioner kroner. Samlet budsjett for de 13 prosjektene som får støtte er 10 millioner kroner. Fire dokumentarfilmer og en kortfilm får produksjonsstøtte, mens sju dokumentarfilmprosjekter og et kortfilmprosjekt får utviklingsstøtte. Filmkonsulent ved vårens tildelinger er Jannicke Systad Jacobsen, og tilskuddene ble vedtatt av styret i Midtnorsk Filmsenter tirsdag 29. mars.

Prisbelønte animatører får støtte til filmatisering av sagnet om Fanitullen

Det Trondheimsbaserte filmselskapet Klipp og lim AS har mottatt 450 000 kroner i støtte til en animasjonsfilm basert på sagnet om Fanitullen. I deres versjon av sagnet fortelles historien om ekte kjærlighet som blir holdt nede av grådighet og maktspill. Klipp og lim har vunnet flere priser for sine produksjoner og sitt sterke visuelle uttrykk.

Symfonisk verk skapt av norsk natur skal bli film

Spætt Film AS i Trondheim har mottatt 450 000 kroner i støtte til et dokumentarfilm om lydkunstneren Eirik Havnes prosjekt Polyfonatura. Ved hjelp av selvbygde mikrofoner og eget utstyr jakter Havnes på musikk i den norske naturen. Hans ambisiøse mål er å lage et symfonisk verk med naturen som orkester. Filmregissør Jon Vatne har et minst like ambisiøst mål om å lage film av dette spesielle prosjektet.

Støtte til dokumentarfilm om ung blålysjeger

Filmselskapet Ekkofilm AS i Trondheim får 300 000 kroner i støtte til en dokumentarfilm om den skoletrøtte 18-åringen Theo som sluttet videregående for å forfølge noe som virket som en mer spennende hverdag: å fotografere aktiviteten til utrykningstjenestene for salg til avis og TV. Ekkofilm sto bak den populære storsatsingen Alliert og alene som ble sendt på NRK i fjor vår.

Skal portrettere truede håndverksyrker på film

Safari Film ved regissør Mari Nilsen Neira og produsent Mali Finborud Nøren har fått 400 000 kroner i støtte til en dokumentarserie om døende yrker. Serien består av fire korte portretter av tradisjonelle håndverksyrker som er i ferd med å dø ut, og vi møter håndverkere som har til felles en stor stolthet for sitt fag, sitt yrke og profesjon.

Arnulf Hagas musikal basert på Åge Aleksandersens sanger kan bli film

TMM Produksjon AS i Levanger har mottatt 90 000 kroner i støtte til å utvikling filmprosjektet Gudfaren, om på Arnulf Haga arbeid med å lage en musikal basert på Åge Aleksandersens sanger. Filmen skal følge prosessen fra manusarbeid til premiere og ta oss med bak kulissene i Verdals unike teatermiljø.

Flere kvinner på vei inn i trøndersk filmproduksjon

På filmområdet som innenfor mange andre kunstuttrykk, er det en sterk overrepresentasjon av menn i de viktigste rollene. I 2015 var andelen kvinner i de viktigst nøkkelfunksjonene i trøndersk film under 30%. Det er derfor spesielt gledelig at andelen kvinnelige regissører, manusforfattere og produsenter i vårens tildelingsrunde fra Midtnorsk Filmsenter er 45%. Andelen kvinner i nøkkelposisjoner i den totale søknadsbunken var på 41%.

Fanitullen

I denne variant av sagnet om Fanitullen fortelles historien om ekte kjærlighet som blir holdt nede av grådighet og maktspill. Fanden gir vår hovedperson en slått med magisk kraft. Med musikken kan han styre andres følelser, men han klarer ikke å legge bånd på sine egne, og det får fatale konsekvenser.

Produsent: Klipp og lim AS v/Frank Furseth
Regi: Lars Hegdal
Manus: Frank Furseth og Ole Kristian Øye
Totalbudsjett: 1 120 000
Innvilget produksjonstilskudd: 450 000

Polyfonatura

En musikalsk dokumentarfilm om en eksentrisk lydkunstners søken etter lyd. Han vil ferdigstille sitt symfoniske verk der den norske naturen er hans orkester.

Produsent: Spætt Film AS v/Håvard Gossé Bergseth
Regi: Jon Vatne
Manus: Jon Vatne
Totalbudsjett: 2 397 160
Innvilget produksjonstilskudd: 450 000

Døende Yrker

De døende yrker er kortfilmer om håndverkere som er de siste av sitt slag. Når de forsvinner blir også en del av vår kulturarv borte.

Produsent: Mali Finborud Nøren og Mari Nilsen Neira
Regi: Mari Nilsen Neira
Manus: Mari Nilsen Neira
Totalbudsjett: 1 070 904
Innvilget produksjonstilskudd: 400 000

Blålysjegeren

Den skoletrøtte 18-åringen Theo sluttet videregående for å forfølge noe som virket som en mer spennende hverdag: å fotografere aktiviteten til utrykningstjenestene for salg til avis og TV.

Produsent: Ekkofilm v/Kristian Karlsen
Regi: Kristian Karlsen og Fredrik Hygen Gudesen
Manus: Kristian Karlsen
Totalbudsjett: 600 000
Innvilget produksjonstilskudd: 300 000

Will she win the war?

Dokumentarfilmen Will she win the war forteller historien om Roghieh, en kvinne i Sør-Iran som prøver å sikre arbeidsplasser for kvinner i nærmiljøet gjennom en basar hun har etablert og driver, og hvor over 800 kvinner jobber. En lokal politiker truer henne og ønsker å ødelegge basaren og bygge et stort kjøpesenter på stedet.

Produsent: Mina Keshavarz
Co-produsent: Gammaglimt AS v/Christian Falch
Regi: Mina Keshavarz
Manus: Mina Keshavarz
Totalbudsjett: 1 611 180
Innvilget produksjonstilskudd: 135 000

Høytid

En humoristisk kortfilm og mocumentary som handler om Anton, en forsiktig 30-åring som fremdeles spiser søndagsmiddagene sine hjemme hos mamma. Når hun får kreft, ber hun på sitt dødsleie Anton om å skaffe marihuana til henne for å lindre smertene sine. Bestemt på å lykkes fører dette Anton og hans beste venn, Stumme Vidar, ut på et eventyr i Trondheims underverden.

Produsent: Alfred Film AS v/ Silje Bürgin-Borch
Regi: Maida Hals
Manus: Oliver Eirheim og Maida Hals
Totalbudsjett: 230 000
Innvilget utviklingstilskudd: 70 000

Dubberen i Dar es Salaam

Felix Mukandala, 35, har nettopp overtatt sin nylig avdøde fars filmdubberfirma i Tanzania. Faren var en legende og afrikaniserte «hvite» filmer ved å nytolke dem på swahili, i tråd med afrikansk fortellertradisjon. Med ny teknologi vil Felix gjenreise firmaet. Han vil også slåss for legal dubbing. Filmdubberen vil gi et vestlig publikum et nytt syn, ikke bare på Afrika, men også på seg selv.

Produsent: Gründerfilm AS v/Bente Olav
Regi: Nina Grünfeld
Manus: Bjørn Erik Hansen
Totalbudsjett: 2 634 429
Innvilget utviklingstilskudd: 45 000

Gjenoppreisningen av tårnet i Bablyon

Menneskeheten står ovenfor et veiskille i sin egen utviklingshistorie. Globaliseringen har gitt oss de teknologiske verktøyene vi trenger for å kunne se oss selv som én menneskehet. Samtidig har den gitt oss teknologien til å destruere både oss selv og vår egen hjemplanet. Hvilken vei går vi?

Produsent: Rablefilm v/Jon Vu-Yen Nguyen
Regi: Emma Jøsok
Totalbudsjett: 350 000
Innvilget utviklingstilskudd: 150 000

The Jungle

The Jungle en personlig dokumentar hvor den desillusjonerte nordmannen Audun flykter fra samfunnet han har vokst opp i og tilbringer tre år med en innfødt stamme dypt inne i den Indonesiske jungelen. Der ønsker han å finne friheten og sinnsroen han søker, men oppdager at denne utopien er mer nyansert enn forventet, og at eventyret og drømmen som starter reisen brutalt skal brytes ned.

Produsent: Gammaglimt AS v/Christian Falch og Torstein Parelius
Regi: Audun Amundsen
Manus: Audun Amundsen
Totalbudsjett: 257 600
Innvilget utviklingstilskudd: 100 000

Syn

Den blinde pianisten Ole og den svartsynte filmskaperen Kristin forsøker å finne tilbake til hverandre etter å ha brutt forlovelsen. For å kunne fortsette livet sammen er de nødt til bedre å forstå hverandre – og de setter i gang et forskningsprosjekt for å forstå den andre. Vi blir med inn i den absurde verden til en blind mann sett fra den høyst visuelles vinkel.

Produsent: Murmelfilm
Regi: Kristin Nordsæther
Manus: Kristin Nordsæther
Totalbudsjett: 246 200
Innvilget utviklingstilskudd: 100 000

Armfeldts dødsmarsj

Hva skjedde egentlig da 3000 svenske invasjonssoldater frøs ihjel i den trønderske fjellheimen? Dette er historien om Armfeldts dødsmarsj i 1718, som markerte slutten på den store nordiske krigen.

Produsent: Ekkofilm AS v/Kristian Karlsen
Regi: Stian Trovik
Manus: Stian Trovik
Totalbudsjett: 225 000
Innvilget utviklingstilskudd: 200 000

Hallelujah!

Dokumentaren Hallelujah ser på den kristne støtten av staten Israel. Fra norske bestemødre som reiser på Løvhyttefest i Jerusalem, til større organisasjoner og politiske grupper.

Produsent: Gammaglimt AS v/Christian Falch
Regi: Tonje Hessen Schei
Manus: Tonje Hessen Schei
Totalbudsjett: 403 600
Innvilget utviklingstilskudd: 200 000

Gudfaren

Arnulf Haga skal lage musikal basert på Åge Aleksandersens sanger. Vi følger prosessen fra manusarbeid til premiere, og møter et unikt teatermiljø i Verdal. De gjennomfører en ambisiøs oppsetning under ledelse av en regissør som er svært krevende. Vil utfordringene og strevet belønnes med at ensemblet leverer nok en suksessforestilling for både publikum og anmeldere?

Produsent: TMM Produksjon AS v/Dag Rune Johansen
Regi: Stein Løvø
Totalbudsjett: 114 500
Innvilget utviklingstilskudd: 90 000