Tildelinger 2015

Tildelinger Midtnorsk Filmsenter vår og høst 2015

Våren 2015

Midtnorsk Filmsenter har gitt til sammen 2,44 millioner kroner i støtte til ni filmprosjekter i Midt-Norge. Seks dokumentarfilmer og tre kortfilmer med et samlet budsjett på ni millioner fikk støtte i denne tildelingsrunden. Seksti prosjekter med et samlet budsjett på 35 millioner kroner hadde søkt om støtte.

Personlig dokumentar om Verdal på 90-tallet

Musiker og tekstforfatter Marte Hallem har sammen med TMM Produksjon AS fått 300 000 til dokumentarfilmen Under 30 steina. Hallem var selv en del av det spesielle ungdomsmiljøet som i skyggen av industriveksten vokste frem i Verdal på 90-tallet. Hun tar oss med på en erkjennelsesprosess omkring det faktum at hjembygda Verdal har mistet over tretti unge mennesker i rus, trafikkulykker og selvmord de siste 20 årene.

Orkangerprodusent med film om de norske Lebensborn-barnas kamp

De såkalte Lebensborn-barna hadde nazisoldater som fedre og norske mødre. Christian Falch og Gammaglimt AS har fått 450 000 kroner i støtte til dokumentarfilmen Wars Don´t End, om disse barnas livslange kamp for å bli akseptert for oppreisning i norske rettsinstanser og menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Dukkefilm i noirsjangeren fra Trondheim får støtte

Det Trondheimsbaserte filmselskapet Klipp og lim AS har fått 450 000 kroner i støtte til dukkefilmen Disappearing Darling. Handlingen foregår i en insektsverden mye lik vår egen – hvor en fluedetektiv undersøker den mystiske forsvinningen av en humlegutt i en sliten del av Bug City. Snart ser imidlertid både beboerne og gatene selv ut til å forsvinne rundt ham.

Helmet får støtte til ny kortfilm

Line Klungseth Johansen og Helmet står bak flere filmer som har vakt stor internasjonal interesse. Nå har de fått 350 000 kroner i støtte til kortfilmen Tåkeland om 11 år gamle Helmer som etter en bilkollisjon våkner opp i et drømmelignende tåkelandskap.

Fra skrekk til komedie for gjengen bak Utburd

Deler av teamet bak den NTNU-produserte skrekkfilmen Utburd som gikk på kino i fjor har fått 300 000 i støtte til kortfilmen Forandring fryder. Dette er en lettbeint kortfilm om utfordringene par møter på IKEA. Bak prosjektet står filmselskapene To sølvmynter film AS og Ninjafilm.

Fakta

Midtnorsk Filmsenter mottok 57 søknader fra 40 ulike søkere. Det ble søkt om til sammen 10,4 millioner kroner til prosjekter med et samlet totalbudsjett på 34,5 millioner. Samlet totalbudsjett for de ni prosjektene som fikk støtte er 9,2 millioner kroner. Tre fiksjonsfilmer og to dokumentarfilmer mottar produksjonsstøtte, mens fire dokumentarfilmer fikk utviklingsstøtte. Filmkonsulent ved vårens tildelinger er Kalle Løchen og tilskuddene ble vedtatt av styret i Midtnorsk Filmsenter onsdag 25. mars. Følgende prosjekter er innvilget støtte:

UNDER 30 STEINA

Filmskaper Marte Hallem tar oss med på en erkjennelsesprosess i hjemkommunen Verdal, knyttet til det faktum at bygda har mistet over 30 unge mennesker i rus, trafikkulykker og selvmord de siste 20 årene.

  • Produsent: TMM Produksjon AS v/Joachim Lyng og Dag Rune Johansen
  • Regi: Stein Løvø og Marte Hallem
  • Manus: Marte Hallem
  • Totalbudsjett: 1 353 220 kroner
  • Innvilget produksjonstilskudd: 300 000 kroner

WARS DON’T END

Om de såkalte Lebensbornbarna og deres kamp for å bli akseptert for gjenoppreisning i norske rettsinstanser og menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.
Produsent: Gammaglimt AS v/Christian Falch
Regi og manus: Dheeraj Akolkar
Samprodusent: Elin Festøy
Totalbudsjett: 2 910 000 kroner
Innvilget produksjonstilskudd: 450 000 kroner

DISAPPEARING DARLINGS

En fluedetektiv undersøker den mystiske forsvinningen av en humlegutt i en sliten del av Bug City. Men snart ser både beboerne og gatene selv ut til å forsvinne rundt ham.
Produsent: Klipp og lim media AS v/Jøran Wærdahl
Regi: Jøran Wærdahl
Manus og co-regi: Magnus Aspli
Totalbudsjett: 2 206 600 kroner
Innvilget produksjonstilskudd: 450 000 kroner

TÅKELAND

11 år gamle Helmer utsettes for en bilulykke, i hans komalignede tilstand er det kun kroppen som er forankret til virkeligheten. Samtidig er Helmer på vandring i vakre, men mørke Tåkeland.
Produsent: Helmet AS v/Line Klungseth Johansen
Regi: Alexander Somma og Line Klungseth Johansen
Manus: Øystein Moe, Line Klungseth Johansen og Alexander Somma
Totalbudsjett: 635 219 kroner
Innvilget produksjonstilskudd: 350 000 kroner

FORANDRING FRYDER

Forandring fryder er en lettbeint kortfilm om utfordringene par møter på IKEA.
Produsent: To sølvmynter AS v/Paul Hensrud
Regi: Astrid Thorvaldsen og Erik Paulsen
Manus: Astrid Thorvaldsen og Erik Paulsen
Samprodusent: Gine Moen Kirkholt
Totalbudsjett: 710 390 kroner
Innvilget produksjonstilskudd: 300 000 kroner

ROSENBORG – MER ENN ET FOTBALLAG

Da guttegjengen fra arbeiderklassebydelen Møllenberg i Trondheim stiftet Rosenborg Ballklubb i 1917, kunne de umulig ha ant hva de hadde påbegynt.
Produsent: Puzzlefilm AS v/Camilla Størseth
Regi og manus: Finn Walter
Foto: Emil Tanem
Innvilget utviklingstilskudd: 150 000 kroner

BLUE CODE OF SILENCE

Historien om den korrupte politimannen Bob Leucis oppgjør med seg selv og sine egne, i kampen mot korrupsjon i 70-tallets New York. Et valg som nesten kostet han livet.
Produsent: Spætt Film AS v/Håvard Gossé Bergseth
Regi og manus: Magnus Skatvold
Foto: Henrik Flatås
Innvilget utviklingstilskudd: 100 000 kroner

THE GOLDEN DOWN CASE

En politisk thriller om det greske partiet Golden Dawn.
Produsent: Faction Film AS v/Christian Falch
Regi og manus: Håvard Bustnes
Samprodusent: Jesper Jack
Innvilget utviklingstilskudd: 250 000 kroner

THE JUNGLE

I sin søken etter universell sannhet, sine egne og menneskehetens røtter, ender Audun Amundsen med å bo tre år i Indonesia for å lete etter svar. Han dykker ned i kulturer, språk, religioner og tradisjoner på grensen til det selvutslettende.
Produsent: Amundsen Productions v/Audun Amundsen
Regi og manus: Audun Amundsen
Innvilget utviklingstilskudd: 90 000 kroner

 

Høst 2015

Fjorten trønderske filmprosjekter får til sammen 2,44 millioner i støtte fra Midtnorsk Filmsenter. Tre dokumentarfilmer får produksjonsstøtte, mens fem kortfilmprosjekter og seks dokumentarfilmprosjekter får utviklingsstøtte. Høstens tildelinger spenner fra nordtrøndersk pilgrimsvandring til helaftens politisk dokumentarthriller fra innsiden av Europas mest beryktede parti.

Faction Film fra Trondheim på innsida av gresk nasjonalistparti

Det Trondheimsbaserte filmselskapet Faction Film ved Håvard Bustnes og Christian Falch har fått 500 000 i støtte til en helaftens politisk dokumentarthriller fra innsiden av Europas mest beryktede parti – det greske ultranasjonalistiske partiet Golden Dawn. Faction Film har tidligere laget Amandavinneren ”Blod og ære” og kinodokumentaren ”Opprørske oldemødre”. Filmskaperne har fått en unik tilgang til medlemmer av partiledelsen for det greske partiet som ved valget i 2012 ble landets tredje største parti med 18 parlamentsmedlemmer. En rap-stjerne og motstander av partiet ble myrdet, og alle 18 parlamentsmedlemmene til Golden Dawn ble fengslet, anklaget for å lede en kriminell organisasjon. For tiden pågår rettsaken hvor medlemmene risikerer opp til 20 års fengsel.

To kunstprosjekter får filmstøtte

Trondheimskunstneren Yngve Zakarias får 300 000 kroner i støtte til kunstprosjektet ”En dråpe vann”. Prosjektet er et eksperiment og et visuelt drama hvor vi følger en dråpe vann fra stjernehimmelen, via boreal regnskog, til elven i byen, ut i fjorden og helt ned til havets bunn. Zakarias vil gjennom ny teknologi utforske rommet uten annet narrativ enn ”den store sammenhengen i naturen”.

Billedkunstner Sissel M. Bergh mottar 250 000 kroner i utviklingsstøtte til kunstprosjekt ”Knowhownow”. Prosjektet består av syv kortfilmer på syv minutter som tar utgangspunkt i læren om erkjennelse. Filmene blander det dokumentariske med poesi, animasjon og iscenesettelse. Lavstemt humor møter eksistensielt alvor. Med seg på laget har hun musiker Maja Ratkje, klipper Anders teigen, fotgraf Hilde Osen og animatørene i Klipp og lim.

Filmstøtte til nordtrøndersk pilgrimsvandring

TMM Produksjon i Levanger har fått 220 000 kroner i støtte til pilgrimsfilmen ”Føtter – bær meg!”. Hva skjer når en prest, en ung muslimsk kvinne, en svensk toppleder, en ung musiker og en ikke fullt så ung programleder tar en pause fra sine liv og drar på pilgrimsvandring fra Skalstugu i Sverige til Nidarosdomen i Trondheim? Gruppen består av to ateister, to agnostikere, en kristen og en muslim og er den moderne tids pilgrimmer. Hva tenker de om det voksende fenomenet pilgrimsvandring og hva finner de langs veien?

Fakta:

Midtnorsk Filmsenter mottok 44 søknader fra 29 forskjellige søkere. Det ble søkt om til sammen 7,3 millioner kroner til prosjekter med et samlet budsjett på 22,2 millioner kroner. Samlet budsjett for de 14 prosjektene som fikk støtte er 7,6 millioner kroner. Filmkonsulent ved høstens tildelinger er Jannicke Systad Jakobsen og tilskuddene ble vedtatt av styret i Midtnorsk Filmsenter torsdag 29.oktober.


The Golden Dawn Case

The Golden Dawn Case er en helaftens politisk dokumentarthriller fra innsiden av Europas mest beryktede parti – det greske ultranasjonalistiske partiet Golden Dawn.
Produsent: Faction Film AS v/Christian Falch og Håvard Bustnes
Regi: Håvard Bustnes
Manus: Håvard Bustnes
Klipp: Anders Teigen
Totalbudsjett: 3 225 000
Innvilget produksjonstilskudd: 500 000

En dråpe vann

Et visuelt drama om biosfæren i nærmiljøet, om teknologi som inngang til naturen. Vi skaper vårt selvbilde i verden basert på innovasjon.
Produsent: Øyafilm AS v/ Yngve Zakarias
Regi: Yngve Zakarias
Manus: Yngve Zakarias
Totalbudsjett: 1 005 000
Innvilget produksjonstilskudd: 300 000

Føtter – bær meg!

Hva skjer når en prest, en muslimsk, ung kvinne, en svensk toppleder, en ung musiker og en programleder tar en pause fra sine aktive liv for å møtes til pilegrimsvandring? Hva finner de ut langs veien? Hvilke tanker har de fem om samfunnet vi lever i? Hva tenker de om det voksende fenomenet pilegrimsvandring?
Produsent: TMM Produksjon AS v/Hans Petter Sundal
Regi: Stein Løvø
Manus: Marthe Hallem
Totalbudsjett: 800 650
Innvilget produksjonstilskudd: 220 000

Fanitullen

Norsk folklore og mytologi setter scenen for en kjærlighetshistorie som ufrivillig tar slutt da kvinnen i forholdet tvangsgiftes med bygdas storbonde. Alene igjen står en fortvilt mann. Et underjordisk vesen skjenker ham en gave. En slått som kan styre menneskers begjær, lyster og handlinger. Med den håper han å vinne sin kjære tilbake. Et folkemusikalsk inferno følger, Fanitullen.
Produsent: Klipp og Lim media AS
Regi: Lars Heggdal
Manus: Ole Kristian Øye og Frank Furseth
Innvilget utviklingstilskudd: 95 000

Fark

Kort animasjonsfilm om tvillingene Iris og Storm som finner et troll i skogen og tar det med seg hjem.
Produsent: Kindergarten Media AS v/Petter Schanke Olsen
Regi: Hallvard A. Ullsund
Manus: Hallvard A. Ullsund
Innvilget utviklingstilskudd: 42 000

Gullgravere

Hva kan skje når en forvirret og forelsket bygdegutt med noe å bevise får tak i en revolver?
Produsent: Spætt Film AS v/Håvard Gossé Bergseth
Regi: Andreas Thaulow
Manus: Andreas Thaulow
Innvilget utviklingstilskudd: 120 000

Kakerøre

En mor og en datter pynter en bursdagskake. Datteren tror de skal gjøre det sammen, men oppdager raskt at moren har sin egen plan for pyntingen, en plan hun ikke får være med på. Med hjelp fra en liten marshmallowssnømann planlegger hun hvordan hun skal ta over kakepyntingen. Kakerøre er en kortfilm i 3D-animasjon om samhold i en hverdag preget av et sosialt press om å være perfekt.
Produsent: Tagline DA v/Ida Eldøen
Regi: Ida Eldøen
Manus: Ida Eldøen
Innvilget utviklingstilskudd: 182 000

Mannen og Katten

Mannen og katten er en søt historie om verdens undergang. I et lite hus i et øde landskap møter vi en ensom gammel oppfinner. Han er i ferd med å bygge en maskin for å overleve dommedagen, som stadig kommer nærmere og nærmere. En dag potes det på vinduet, og en liten katt ønsker å være med. Det snur opp ned på planene til oppfinneren.
Produsent: Helmet v/Jørgen Hunstad
Regi: Alexander Somma og Øystein Moe
Manus: Øystein Moe og Alexander Somma
Innvilget utviklingstilskudd: 100 000


Døende yrker

De døende yrker er kortfilmer om håndverkere som er de siste av sitt slag. Når de forsvinner blir også en del av vår kulturarv borte.
Produsent: Safari Film v/Mari Lunden Nilsen
Regi: Mali Finborud Nøren
Manus: Mali Finborud Nøren
Innvilget utviklingstilskudd: 150 000

Keiko

En kort dokumentar om hvalen Keikos siste dager.
Produsent: Gammaglimt AS v/Christian Falch
Regi: Christian Falch og Torstein Parelius
Manus: Christian Falch og Torstein Parelius
Innvilget utviklingstilskudd: 170 000

Knowhowknow

Et kunstprosjekt bestående av en serie på syv kortfilmer a 7 minutter som tar utgangspunkt i epistemologi, læren om erkjennelse – med den antropocene tid som bakteppe. Hvordan står ulike former for kunnskap mot hverandre? Egen utforskning og nysgjerrighet er verktøy i filmene som blander det dokumentariske med poesi, animasjon og iscenesettelse.
Produsent: Incorporated & Unlimited v/Sissel M Bergh
Regi: Sissel M Bergh
Manus: Sissel M Bergh
Innvilget utviklingstilskudd: 250 000

Svartlamoen

Svartlamon er bydelen der pønkere, husokkupanter, aktivister, hjemløse og andre med behov for et billig sted å bo fikk mobilisert byens kulturelite til et felles opprør mot kommunevedtak og rivingsplaner. Gjennom tiår har området vært en torn i øyet for politikere og besteborgere. I dag er situasjonen en annen, etter at området i 2001 ble omregulert til et ”byøkologisk forsøksområde”.
Produsent: TMM AS v/Dag Rune Johansen
Regi: Stein Løvø
Manus: Stein Løvø
Innvilget utviklingstilskudd: 180 000

Polyfonatura

En musikalsk dokumentarfilm om en eksentrisk lydkunstners søken etter lyd. Han vil ferdigstille sitt symfoniske verk der den norske naturen er hans orkester.
Produsent: Spætt Film AS v/Håvard Gossé Bergseth
Regi: Jon Vatne
Manus: Jon Vatne
Innvilget utviklingstilskudd: 50 000

Suze

Susan har evnen til å treffe folks hjerter med musikken sin. Hennes store drøm er å få gitt ut en plate, men alvorlig angst har stått i veien. Når hun i tillegg blir rammet av flere alvorlig slag må hun gi opp drømmen. Hun må lære ALT på nytt. Etter slaget mister hun evnen til å skrive musikk, men angsten er også borte. Vil hun nå klare å få oppfylle drømmen om gi ut plate og spille en konsert.
Produsent: News on Request v/Solveig Sigmond
Regi: Trond Eliassen
Manus: Vegard Dahle
Innvilget utviklingstilskudd: 85 000