Tildelinger 2014

Tildelinger Midtnorsk Filmsenter vår og høst 2014

Våren 2014

Midtnorsk Filmsenter bevilget 2,17 millioner i støtte til fjorten filmprosjekter våren 2014. Det ble til sammen søkt om 6,84 millioner i støtte til prosjekter med et totalbudsjett på 19,8 millioner. Midtnorsk Filmsenter mottok 37 søknader fra 29 ulike søkere. Det ble søkt om til sammen 6,84 millioner kroner til prosjekter med et samlet totalbudsjett på 19,8 millioner. Samlet totalbudsjett for de 14 prosjektene som fikk støtte er 8,6 millioner kroner. Filmkonsulent ved høstens tildelinger er Kalle Løchen og tilskuddene ble vedtatt av styret i Midtnorsk Filmsenter tirsdag 25. mars.

Trondheimskortfilm til fotball-VM i Brasil i 2014

Rune Denstad Langlo og Spætt Media har fått 200 000 kroner i støtte fra Midtnorsk Filmsenter til kortfilmen Foul, som er en av 31 kortfilmer om fotball som skal lages til sommerens fotball-VM i Brasil. Prisbelønte filmskapere fra 4 kontinenter og 31 land står bak filmene. Rune Denstad Langlo har tidligere laget spillefilmen Jag etter vind i Åfjorden og dokumentarfilmen om Roar Strands finale som fotballspiller, men denne gangen er det en ti år gammel jentes langt mer brutale fotballhverdag som skal skildres i denne 5 minutter lange kortfilmen. Foul er spilt inn på Lian i Trondheim og i Stugudalen i Tydal. Spætt Media har også fått 230 000 kroner i støtte til kortfilm Psykonauten av Jon Vatne og utviklingsstøtte til filmen Vennligst ikke rør med Elisabeth Matheson.

Orkangerprodusent involvert i internasjonal film om Donald Duck

Filmprodusent Christian Falch og hans selskap Gammaglimt fra Orkanger har fått 120 000 kroner i støtte fra Midtnorsk Filmsenter for å delta i en internasjonal film om Donald Duck. Den lille hissige og uheldige, men populære anda fyller 80 år i 2014 og filmen The Donald Duck Principle skal se nærmere på årsaken til suksessen.

Filmstøtte til fire nord-trønderske prosjekter

Musiker og tekstforfatter Marte Hallem har fått 100 000 kroner i utviklingsstøtte fra Midtnorsk Filmsenter til en dokumentarfilm om ungdomsmiljøet i Verdal på nittitallet. Hun var selv en del av dette spesielle ungdomsmiljøet som vokste fram i en vanskelig tid for Verdal. Prosjektet som har arbeidstittel Under 30 steina tar for seg dette miljøet på godt og vondt.

Thor Sivertsen fra Inderøy har fått 150 000 kroner i støtte til filmen Cineplasto. Han har vært en sentral aktør i det norske animasjonsmiljøet siden 80-tallet og har sitt eget animasjonsselskap, AnimaThorFilm. Han har vært animatør på en rekke kortfilmer og oppdragsfilmer, og var medregissør på kinofilmen Kurt blir grusom i 2008 sammen med sønnen Rasmus Sivertsen. Ellers har TMM Produksjon fått 100 000 i utviklingsstøtte til prosjektet Fargefoto-pioneren og selskapet Sweetfilms fått manusstøtte til kortfilmen Hårløs&fryktløs.

Fiksjonsfilmen på fremmarsj i Midt-Norge

For første gang siden Midtnorsk Filmsenter ble etablert i 2005 mottar flere fiksjonsfilmer enn dokumentarfilmer støtte i en tildelingsrunde. Dokumentarfilmen har stått sterkt i Trøndelag de ti siste årene, men denne gangen får fiksjonsfilmprosjekter over 1,5 millioner kroner i støtte. En av filmene som mottar støtte er Prosess: Pust av Line Klungseth Johansen og Helmet. Hennes forrige film Flimmer vant prisen for beste kortfilm under filmfestivalen i Tromsø og har blitt vist på en rekke festivaler i inn og utland. Kindergarten Media og Vidar Dahl har fått 370 000 kroner i støtte til kortfilm Spring for livet etter et manus av Gjermund Gisvold og selskapet Klipp og lim får 175 000 kroner i utviklingsstøtte til nok et ambisiøs animasjonafilmprosjekt med internasjonalt tilsnitt kalt Disappearing Darlings.

Foul – kortfilm

Du tror ikke på det, at det var så grusomt å være barn, før du får se det.
Produsent: Spætt Media AS v/Håvard Gossé Bergseth
Regi og manus: Rune Denstad Langlo
Totalbudsjett: 555 810 kroner
Innvilget produksjonstilskudd: 200 000 kroner

The Donald Duck Principle – dokumentarfilm

The film seizes the 80th birthday of Donald Duck as an opportunity to examine the tremendous success of the small, short-tempered and often luckless duck.

Norsk co-produsent: Gammaglimt AS v / Christian Falch
Hovedprodusent: Avanti Media (Tyskland) v/ Edda Baumann-von Broen
Regi og manus: Hasko Bauman og Edda Baumann-von Broen
Totalbudsjett: 1 655 250 kroner
Innvilget co-produksjonstilskudd: 120 000 kroner

 

Prosess: Pust – kortfilm

Prosesss:pust er en 4 minutter lang eksperimentell kortfilm om oksygen. Savn og frykt for minner som svinner, mangel på oksygen og konsekvensen av det.
Produsent: Klungseth Filmproduksjon og Helmet AS v /Line Klungseth Johansen og Øystein Moe
Regi: Line Klungseth Johansen
Manus: Line Klungseth Johansen, Øystein Moe
Totalbudsjett: 378 569 kroner
Innvilget produksjonstilskudd: 300 000 kroner

Psykonauten – kortfilm

Psykonauten er en kortfilm i brytningen mellom dokumentar og fiksjon som viser hvordan det er å reise i sitt eget sinn ved hjelp av fleinsopp.
Produsent: Spætt Media AS v/Håvard Gossé Bergseth
Regi og manus: Jon Vatne
Totalbudsjett: 511 981 kroner
Innvilget produksjonstilskudd: 230 000 kroner

Spring for livet – kortfilm

Spring for livet forteller en traumatisk historie, på to måter, samtidig. En overvektig FN-veteran prøver å fullføre den første joggeturen på flere år, til tross for dårlig kondis, manglende planlegging, og angst.
Produsent: Kindergarten Media AS v/Petter Schanke Olsen
Regi: Vidar Dahl
Manus: Gjermund Gisvold
Totalbudsjett: 1 030 000 kroner
Innvilget produksjonstilskudd: 370 000 kroner

Cineplasto – kortfilm

CINEPLASTO er en animert abstrakt kunstvideo på 5 minutter. Animasjonen lages ved at en plastilinablokk skives opp og avfotograferes bilde for bilde.
Produsent: Animathorfilm tegnefilmproduksjon v /Thor Sivertsen
Manus og regi: Thor Sivertsen
Totalbudsjett: 392 698
Innvilget produksjonstilskudd: 150 000 kroner

Kampen om sannheten – dokumentarfilm

Filmen viser oppdrettseventyrets skyggeside, den egentlige prisen verden betaler for merkevaren ”Norsk laks.” Laksen blir hva den spiser, hvor sunn er den da for oss?
Produsent: Agitator AS v/Elin Andersson
Regi: Robert Reinlund og Asbjørn Leirvåg
Manus: Morten H. Evelid
Totalbudsjett: 2 669 075 kroner
Innvilget produksjonstilskudd: 100 000 kroner

Disappearing darlings – kortfilm

En fluedetektiv undersøker den mystiske forsvinningen av en humlegutt i en sliten del av Bug City. Men snart ser både beboerne og gatene selv ut til å forsvinne rundt ham. Disappearing Darlings er en hedring av den klassiske noir sjangeren, sett gjennom en insektverden mye lik vår egen, men med en postmodernistisk vri.
Produsent: Klipp og lim AS v/Jøran Wærdahl
Regi: Jøran Wærdahl
Manus: Magnus Aspli
Innvilget utviklingstilskudd: 175 000 kroner

Trål – dokumentarfilm

Filmen beskriver et lite samfunn langt ute på havet innafor det begrensede området som en tråler utgjør.
Produsent: Relation04 Media AS v/ Karl Emil Rikardsen
Manus og regi: Hilde Stålskjær Osen
Innvilget utviklingstilskudd: 98 000 kroner

Vennligst ikke rør – kortfilm

En kvinnes liv splintres og hun drar på en reise hvor hun samler bilder. Ved reisens slutt blir de til helhet og nytt liv.
Produsent: Spætt Media AS v/Håvard Gossé Bergseth
Regi og manus: Elisabeth Matheson
Innvilget utviklingstilskudd: 100 000 kroner

Fargefoto-pioneren – dokumentarfilm

Harald Renbjørs kjemilaboratorium i en bakgård i levanger var stedet der norsk fargefotografi startet og han var helt i verdensteten innen fargefotografi. Hvordan var dette mulig?
Produsent: TMM Produksjon AS v/Bjørn Tore Hallem
Manus og regi: Dag Rune Johansen
Innvilget utviklingstilskudd: 100 000 kroner

Avhopperen – dokumentarfilm

Informasjon som kan få deg til å selvantenne.
Produsent: Ekkofilm AS v/Kristian Karlsen
Manus og regi: Steinar Jensrud og Kristian Karlsen
Totalbudsjett: 99 791 kroner
Innvilget utviklingstilskudd: 90 000 kroner

Hårløs & Fryktløs – kortfilm

Håravfall starter med økende viker i front.
Tap av hår på kronen.
Håravfallet kryper bakover på hodet.
Vikene og kronen møtes.
Tapet av hår er komplett.
Shit!
Produsent: Sweetfilms AS v /Joachim Lyng og Magnus Ramsdalen
Manus og regi: Joachim Lyng
Innvilget utviklingstilskudd: 37 500 kroner

Under 30 steina – dokumentarfilm

Dokumentarfilm om ungdomsmiljøet i Verdal på nittitallet. En nær, ærlig skildring på godt og vondt av et spesielt ungdomsmiljø i ei spesiell tid. Kommunen eksploderte i innbyggertall, og opplevde en del sosiale utfordringer på grunn av dette.
Produsent: Marte Hallem AS v/ Marte Hallem og Dag Rune Johansen
Manus og regi: Marte Hallem
Innvilget utviklingstilskudd: 100 000 kroner

Høsten 2014

Midtnorsk Filmsenter har innvilget 3,05 millioner kroner i støtte til 20 filmprosjekter i Trøndelag. Filmsenteret mottok 37 søknader med et samlet budsjett på 33 millioner kroner. Åtte fiksjonsfilmer og 12 dokumentarfilmer fikk støtte denne tildelingsrunden.

Film om norsk blackmetal får 500 000 kroner i støtte

Norske blackmetalband har spredt død, hat og satans budskap i snart 25 år, men hvem er egentlig personene bak liksminken og hvordan har de påvirket fans over hele verden? Det orkangerbaserte filmselskapet Gammaglimt med Christian Falch i spissen står bak dette prosjektet som allerede har fått mye oppmerksomhet internasjonalt.

Monopolisering av internett, metadonbehandling og Afghanistan-konflikten

er tema for tre viktige dokumentarfilmer som mottar til sammen 700 000 kroner i støtte fra Midtnorsk Filmsenter. Trondheimsbaserte Puzzlefilm står bak dokumentarfilmen Bits & Bytes som tar for seg hvordan ytringsfriheten og demokratiet trues av interessegrupper som vil kontrollere internett. Dokumentarfilmen Den siste dosen regissert av Hilde Osen følger kampen for et liv uten medikamenter etter metadonbehandling.

Flere internasjonale samproduksjoner

Tre filmselskaper i Trøndelag får til sammen 400 000 kroner til internasjonale samarbeidsprosjekter. Filmprodusent Dag Hoel har inngått et nytt samarbeid med det svenske filmselskapet som stod bak kinodokumentaren Tusen Bitar. Faction Film og Håvard Bustnes samarbeidet med det danske filmselskapet House of Real om kinodokumentaren Opprørske oldemødre. De har fått støtte til et nytt ambisiøst prosjekt kalt The Venus project. Filmen regisseres av danske Lea Globb og Mette Carla T. Albrechtsen og er et ærlig og avslørende portrett av hva det vil si å være en ung kvinne i det angivelig seksuelt frigjorte Skandinavia. I tillegg har Gammaglimt AS og Christian Falch fått støtte til sitt samarbeid med israelske Yulie Cohen og prosjektet Koudelka – shooting holy land. Også postproduksjonsmiljøet i Midt-Norge vil dra nytte av den økte interessen for internasjonale samproduksjoner.

Spennende filmsamarbeid i Nord-Trøndelag

Filmprodusent Vidar Dahl fra Åsen har inngått et samarbeid med spillefilmregissør Pål Jackman, kjent for spillefilmene Detektor og Jernanger og som frontfigur i bandet Wunderkammer. De har fått støtte til kortfilmen Fredagskveld som er utviklet innenfor konseptet Verdalslaboratoriet som er en del av skuespillerutdanning på Høgskolen i Nord-Trøndelag. TMM Produksjon har fått støtte til å utvikle prosjektet Elefantene i Domen. Hans Petter Sundal, Sverre Krüger og Karl Gervin skal med dette prosjektet jakte på skatter i kirkebygg over hele landet. I tillegg har Tuba Atlantic-produsent Gudrun Austli og Ingvild Evjemo, opprinnelig fra Snåsa og Levanger har fått støtte til en annerledes og spennende film om politikkens retorikk som de ønsker å spille inn i Levanger.

Fakta:

Midtnorsk Filmsenter mottok 37 søknader fra 26 ulike søkere. Det ble søkt om til sammen 7,02 millioner kroner til prosjekter med et samlet totalbudsjett på 33 millioner. Samlet totalbudsjett for de 20 prosjektene som fikk støtte er 19,3 millioner kroner. Tre fiksjonsfilmer fikk produksjonsstøtte, mens fem mottar utviklingsstøtte. Sju dokumentarfilmer fikk produksjonsstøtte, mens fem mottar utviklingsstøtte. Filmkonsulent ved høstens tildelinger er Kalle Løchen og tilskuddene ble vedtatt av styret i Midtnorsk Filmsenter torsdag 23.oktober. Følgende prosjekter er innvilget støtte:

BLACKHEARTS

Norske blackmetalband har spredt død, hat og satans budskap i snart 25 år, men hvem er egentlig personene bak liksminken og hvordan har de påvirket fans over hele verden?
Produsent: Gammaglimt AS v/Christian Falch
Regi og manus: Fredrik Horn Akselsen og Christian Falch
Totalbudsjett: 4,1 millioner
Innvilget produksjonstilskudd: 500 000 kroner

BITS AND BYTES

Hvem skal styre din bruk av Internett? Underholdningsindustrien, i allianse med politiske interessegrupper vil monopolisere og kontrollere Internett. Dette er en trussel for ytringsfriheten og demokratiet.
Produsent: Puzzlefilm v/Camilla Drege Størseth
Regi og manus: Finn Walther
Totalbudsjett: 3,25 millioner
Innvilget produksjonstilskudd: 450 000 kroner

DE FOLKEVALGTE

Politikkens retorikk og maktspill synliggjøres ved hjelp av reklamens forførende uttrykk.
Produsent: Revenka v/Gudrun Austli og Agnethe S. Buus Jensen
Regi og manus: Ingvild Evjemo
Klipp: Marius Smit
Lyd: Rune Elli
Totalbudsjett: 900 000 kroner
Innvilget produksjonstilskudd: 100 000 kroner

DEN SISTE DOSEN

«Den siste dosen» er en film om eks-narkomane Siris kamp for å slutte med metadonbehandling, og klare å stå i livet uten hjelp av medikamenter.
Produsent: Colorbar AS
Regi og manus: Hilde Osen
Totalbudsjett: 1,25 millioner
Innvilget produksjonstilskudd: 150 000 kroner

TALIBAN OIL

Hvorfor dør afghanere og NATOS soldater i Afghanistan? Offisielt kjemper de mot terrorister som angriper vesten og undertrykker kvinner og demokratiske rettigheter. Andre hevder det skyldes vestens ønske om å sikre kontrollen over regionens enorme petroleumsressurser.
Produsent: Fenris Film
Regi og manus: Ola Flyum
Foto: Viggo Knudsen
Lydetterarbeid: Ambolt audio
Totalbudsjett: 3,02 millioner
Innvilget produksjonstilskudd: 100 000 kroner

PÅLEN

Tre utliggere sloss om et lodd.
Produsent: Kindergarten Media AS v/Petter Schanke Olsen
Regi og manus: Petter Schanke Olsen
Totalbudsjett: 325 000 kroner
Innvilget produksjonstilskudd: 290 000 kroner

FREDAGSKVELD

Fredagskveld er en film om å ty til idiotiske løgner i frykt for å ende opp ensom.
Produsent: Eit Fett Liv produksjon v/Vidar Dahl
Regi: Pål Jackman
Manus: Helena Nielsen
Totalbudsjett: 244 000 kroner
Innvilget produksjonstilskudd: 120 000 kroner

THE VENUS PROJECT

Venus er et ærlig og avslørende portrett av hva det vil si å være en ung kvinne i det angivelig sexuellt frigjorte Skandinavia.
Norsk Co-produsent: Faction Film AS v/Håvard Bustnes
Produsent: House of Real v/Jesper Jack
Regi og manus: Lea Globb og Mette Carla T. Albrechtsen
Totalbudsjett: 563 566 kroner
Innvilget produksjonstilskudd: 110 000 kroner

EVERY FACE HAS A NAME

28. april 1945 flyktet tusener fra Tyskland til Malmö. Hva husker de fra den dagen? 28. april 2014 går flyktningestrømmen fra Nord-Afrika til Sicilia.
Norsk co-produsent: DHF AS v/Dag Hoel
Produsent: Auto Images v/Lennart Strøm
Regi og manus: Magnus Gertten
Totalbudsjett: 3,5 millioner
Innvilget produksjonstilskudd: 180 000 kroner

KOUDELKA – SHOOTING HOLY LAND

An intimate record of seventy-five year old Czech photographer Josef Koudelka’s unique creative process, in the Holy Land, as never seen before.
Norsk co-produsent: Gammaglimt AS v/Christian Falch
Produsent: Yulie Cohen
Regi: Gilad Baram
Manus: Yulie Cohen og Gilad Baram
Totalbudsjett: 2,1 millioner
Innvilget produksjonstilskudd: 110 000 kroner

BLUE CODE OF SILENCE

Politimannen Bob Leuci tok et oppgjør med korrupsjonen i NYPD på 70-tallet. Dette er historien om den ekte ”Prince of the city”.
Produsent: Spætt Film AS v/Håvard Gossé Bergseth
Regi og manus: Magnus Skatvold
Totalbudsjett: 133 644 kroner
Innvilget utviklingstilskudd: 110 000 kroner

STUPID LOVE

Vil man risikere alt for kjærligheten, selv om den ikke er gjensidig?
Produsent: Spætt Film AS v/Håvard Gossé Bergseth
Regi og manus: Andreas Thaulow
Totalbudsjett: 139 207 kroner
Innvilget utviklingstilskudd: 50 000 kroner

ELEFANTENE I DOMEN

Dokumentarfilmserie med jakt på skatter i kirkebygg over hele landet. Morsomme og spennende anekdoter fulgt av grundig fotoarbeid.
Produsent: TMM Produksjon AS v/Hans Petter Sundal
Regi: Hans Petter Sundal
Manus: Sverre Krüger og Karl Gervin
Totalbudsjett: 256 000 kroner
Innvilget utviklingstilskudd: 180 000 kroner

SMUGLERØYA

De trosset brennevinsforbud, vær, vind og øvrigheten. Med oppfinnsomme og dristige Ole Ervik i spissen drev fiskere og sjøfolk på Trøndelagskysten et høyt spill.
Produsent: Ekkofilm v/Kristian Karlsen og Stian Trovik
Regi: Kim Arntzen
Manus: Trygve Nordhammer og Kim Arntzen
Totalbudsjett: 240 000 kroner
Innvilget utviklingstilskudd: 180 000 kroner

TÅKELAND

11 år gamle Helmer utsettes for en bilulykke. I hans komalignede tilstand er det kun kroppen som er forankret til virkeligheten. Samtidig er Helmer på vandring i vakre, men mørke Tåkeland.
Produsent: Helmet AS og Klungseth Filmproduksjon v/ Line Klungseth Johansen
Regi og manus: Øystein Moe, Alexander Somma, Line Klungseth Johansen
Totalbudsjett: 51 730 kroner
Innvilget utviklingstilskudd: 40 000 kroner

FORANDRING FRYDER

Forandring fryder er en lettbeint kortfilm om utfordringene par møter på IKEA.
Produsent: To Sølvmynter Film AS v/Paul Hensrud og Gine Moen Kirkholt
Regi og manus: Astrid Thorvaldsen og Erik Paulsen
Totalbudsjett: 731 126 kroner
Innvilget utviklingstilskudd: 30 000 kroner

LYKKØYET

Gjennom en kjærlighetserklæring til sin blinde mann, vil regissøren fortelle om livet med et synshandicap. Er det vanskelig for paret at Ole er blind, eller er det freakshow-effekten som gjør enkelte dager tyngre enn andre? Lykkøyet blir en varm og poetisk film hvor begge parter får fortelle sin side av historien.
Produsent: Murmel Film v/Kristin Nordsæther
Regi og manus: Kristin Nordsæther
Totalbudsjett: 336 491 kroner
Innvilget utviklingstilskudd: 90 000 kroner

SELVMORDSHODEPINE

Selvmordshodepine er en av de mest ekstreme smertene et menneske kan oppleve. Tre personer strekker seg langt for å få tilbake livet.
Produsent: Colorbar v/Tommy Aase
Regi og manus: Øyvind Hermstad og Maria Pettersen
Totalbudsjett: 166 650 kroner
Innvilget utviklingstilskudd: 60 000 kroner

FARGENE

I et gammelt atelier skjer det noe spesielt når en «farge» gjør opprør mot sin maler og nekter å bli malt. Det får et uventet resultat. En kort musikalsk film.
Produsent: Padron Kunstverksted v/Manuel Padron
Regi og manus: Manuel Padron
Totalbudsjett: 326 000 kroner
Innvilget utviklingstilskudd: 100 000 kroner

EN DRÅPE VANN

En regndråpe reflekterer vannets vei fra Nidelvens kilder på høyfjellet, gjennom teknologihovedstaden og sjeldne biotoper, ned til havdypets bunn.
Produsent: Oyafilm AS v/Yngve Zakarias
Regi og manus: Yngve Zakarias
Totalbudsjett: 755 000 kroner
Innvilget utviklingstilskudd: 100 000 kroner