Tildelinger 2018

Tildelinger Midtnorsk Filmsenter vår og høst 2018

Høsten 2018

11 trønderske filmprosjekt får til sammen nesten 2,3 millioner kroner i støtte fra Midtnorsok Filmsenter denne høsten. Fem dokumentarfilmer og to kortfilmer får produksjonsstøtte, mens fire dokumentarfilmer får støtte til utvikling. Det ble søkt om tilsammen 5,2 millioner kroner fra 27 prosjekt med totalbudsjett på til sammen 18,5 millioner kroner. Kvinneandelen i nøkkelposisjoner blant alle søknader i denne runden er på 44%, mens kvinneandelen i prosjektene som ble tildelt støtte er 35%. Konsulent ved høstens tildelingsrunde er KriStine Ann Skaret. 


Spætt Film får tilskudd til tre dokumentarfilmer
 

Spætt Film, med produsent Håvard Wettland Gossé, mottar hele tre produksjonstilskudd til dokumentarprosjekt ved høstens tildeling. Spætt har over lengre tid jobbet med å knytte til seg nye talent og kontakter, både nasjonalt og internasjonalt. Dette har gitt resultat. Tre nye prosjekt er nå et skritt nærmere å kunne ferdigstilles. Dokumentaren «Off the Grid», med regissør Vegard Dahle, følger Ola Ravn Hassel som slutter i jobben som tømrer i farens familiebedrift, for å bygge sitt eget «minihus» på Svartlamon. Konsulent KriStine Ann Skaret tror filmen vil engasjere og underholde – og formidle en interessant kommentar til den forbrukskulturen vi lever i.

To kortfilmer fra sterke kvinnelige filmskapere

Regissør Helen Komini Knudsen skal samarbeide med produsent Bente Maalen i det nystartede selskapet Blaane Film. Deres kortfilmproduksjon «Å være der» er en samfunnssatire som utspiller seg hos dyrlegen. Helen Komini Knudsen er regiutdannet ved Den norske filmskolen, og har prisbelønte kortfilmer i bagasjen. Hun har i det siste mottatt støtte til flere nye prosjekt, både regionalt og nasjonalt. Nok en prisbelønnet regissør, Line Klungseth Johansen i selskapet Helmet, er også klar for produksjon av kortfilmen «Popcorngutten». Helmet har samprodusent Filmbin og regissør Christian Lo på Lillehammer med på laget. Filmbin har lang erfaring med produksjon av barnefilmer, med «Bestevenner» og «Los Bando» i katalogen. «Popcorngutten» mottar tilskuddsrundens høyeste beløp på 450.000 kroner.

UpNorth Film i utvikling med to store dokumentarprosjekt

Det internasjonalt prisbelønte produksjonsselskapet UpNorth Film jobber med utvikling av flere store dokumentarer. De mottar utviklingstilskudd til to prosjekt i denne søknadsrunden. «Hallelujah», med regissør Tonje Hessen Schei og produsent Christian Falch, er et prosjekt som er godt i gang med utviklingen allerede. Denne politiske thrilleren av bibelske dimensjoner følger kristensionismens fotsoldater, frontmenn og politikere, fra Jerusalems tempel til Det hvite hus i USA. I tillegg er produsent Christian Falch og den erfarne regissøren Håvard Bustnes i gang med utviklingen av et dokumentarprosjekt om #metoo-bevegelsen, og den enorme kraften bak denne som har endret Norge for alltid.

 

UTVIKLINGSTILSKUDD


HALLELUJAH (dokumentar)

«Hallelujah» er en politisk thriller av bibelske dimensjoner som følger kristensionismens fotsoldater, frontmenn og politikere fra Jerusalems tempel til Det hvite hus i USA.

Produsent: UpNorth Film AS ved Christian Falch

Regi: Tonje Hessen Schei

Manusforfatter: Tonje Hessen Schei

Totalbudsjett: 1.684.676 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 150.000 NOK

Prosjekt UpNorth 180915 (dokumentar)

Håvard Bustnes og Christian Falch utvikler en dokumentarfilm om #metoo med utgangspunkt i det som har skjedd i Norge fra og med november 2017. De vil snakke med varslere, journalister og andre aktører. #metoo-bevegelsen hadde en enorm kraft og den har endret Norge for alltid. Det var svært mange oppslag i pressen. På et halvt år var det over 24 000 artikler og medieinnslag. Nå som har det gått litt tid er det mulig å se på det som skjedde på avstand.

Produsent: UpNorth Film AS ved Christian Falch

Regi: Håvard Bustnes

Manusforfatter: Håvard Bustnes

Totalbudsjett: 690.000 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 200.000 NOK

Finding Joy (dokumentar)

«Finding Joy» er en roadmovie som handler om jakten på et ansikt. Filmen tar oss med rundt i verden på jakt etter vår hovedperson Joy. Idéen oppsto blant en gjeng tidligere kolleger som samler seg rundt fascinasjonen for Joy, de ser henne overalt i alle slags reklamer og de sender hverandre bilder hver gang de ser henne. Nå lurer de på hvem Joy er, og om hun alltid er like blid som i reklamene – og nå vil de finne henne.

Produsent: Tagline Da ved Ida Eldøen

Regi: Ingun Tøndel

Manusforfatter: Ingun Tøndel

Totalbudsjett: 102.476 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 90.000 NOK

Pet Farm (dokumentar)

«Pet Farm» er en dokumentarfilm om en sta, ensom sjel, som har isolert seg fra omverdenen i kampen for å beskytte reveflokken sin. Filmen portretterer Joakim som avler rev til kjæledyr. Myndighetene mener virksomheten er ulovlig, og vil legge ned farmen hans. «Pet Farm» blir første film fra nyetablerte Walther Bros AS.

Produsent: Dag André Koteng

Regi: Finn Egil Walther

Manusforfatter: Finn Egil Walther

Totalbudsjett: 86.900 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 76.900 NOK

PRODUKSJONSTILSKUDD

Carnival Pilgrims (dokumentar)

Hva er turisme egentlig? Hvorfra vokser menneskenes trang til å hvile ut et annet sted? Filmen er en usentimental reise gjennom våre motiver for å valfarte til Jerusalem, Venezia og Gran Canaria. Den avdekker drivkraften bak våre vandringer, og den demonstrerer hvordan turisme i dag er blitt en trussel både mot jordens bærekraft og mot menneskenes kulturhistorie.

Produsent: Dag Hoel Filmproduksjon AS

Samprodusent: Mika Mattila

Regi: Mika Mattila

Manusforfatter: Mika Mattila

Lyddesign: Ambolt Audio ved Audun Røstad

Komponist: Kristoffer Lo

Norsk totalbudsjett: 600.000 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 150.000 NOK

Chopped (dokumentar)

Filmen følger en gruppe biltyver som opererer i de israelskokkuperte områdene i Palestina. En film om grensene mellom kriminalitet og politikk, med en unik tilgang til et lukket miljø, som benytter den praktiske handlingen tyveri og dekonstruksjon (av biler) til å fortelle om livet utenfor lovens grenser. «Chopped» er en co-produksjon mellom Spætt film, palestinske Idioms Film og den erfarne svenske dokumentaristen PeÅ Holmquist .

Produsent: Mohanad Yaqubi

Samprodusent: Spætt Film AS ved Håvard Wettland Gossé

Regi: Casey Asprooth-Jackson og Karam Ali

Manusforfatter: Karam Ali

Norsk totalbudsjett: 259.000 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 60.000 NOK

Nasi Padang – a viral adventure (dokumentar)

Kort-dokumentaren «Nasi Padang – a viral adventure» portretterer verdens største muslimske nasjon fra en vinkel du aldri har sett før. Vi følger Audun Kvitland Røstad som får snudd livet på hodet etter å ha laget en sang som går viralt i Indonesia. Som popstjerne over natta i et land fjernt fra hans egen kultur, utvikles rare og morsomme hendelser.

Produsent: Gonzodocs AS ved Audun Amundsen og Audun Kvitland Røstad

Regi: Fredrik Horn Akselsen og Audun Amundsen

Manusforfatter: Fredrik Horn Akselsen

Totalbudsjett: 650.135 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 200.000 NOK


Off The Grid (dokumentar)

«Off the Grid» er en hyllest til de som tør å frigjøre seg fra eiendom, karriere og plikter – for å få tid til å konsentrere seg om å leve.

Produsent: Spætt Film AS ved Håvard Wettland Gossé

Regi: Vegard Dahle

Manusforfatter: Vegard Dahle

Totalbudsjett: 687.782 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 400.000 NOK

Popcorngutten (fiksjon)

Det var en gang en gutt som plutselig begynte å nyse vektløst popcorn. Toms unike evne blir fort oppdaget av en konkursrammet forretningsmann. Sikker på suksess kjøper han gutten fra foreldrene for å starte masseproduksjon. Det blir en kjempesuksess, og gutten blir raskt verdenskjent. Popcornet forandrer verden, men alle ressurser tar en dag slutt, også vektløst popcorn.

Produsent: Helmet Films & Visual Effects AS ved Line Klungseth Johansen

Samprodusent: Filmbin AS ved Trine Aadalen Lo

Regi: Line Klungseth Johansen og Christian Lo

Manusforfatter: Arild Tryggestad

Totalbudsjett: 1.495.266 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 450.000 NOK

Våre håpefulle (dokumentar)

I «Våre håpefulle» følger vi Morten og hans klassekamerater ved Seida skole fra første til tiende klasse. Filmen viser hvordan det er å vokse opp på en norsk bygdeskole på godt og vondt gjennom 10 år.

Produsent: Spætt Film AS ved Håvard Wettland Gossé

Regi: Guro Saniola Bjerk

Manusforfatter: Guro Saniola Bjerk

Totalbudsjett: 2.610.000 NOK

Innvilget produksjonstilskudd:  200.000 NOK

Å være der (fiksjon)

En mor og hennes datter er hos dyrlegen for å avlive morens katt. Moren har drukket for å drukne sorgen over den døde katten. Filmen «Å være der» er en samfunnssatire som viser hvor underlig det er å ikke gripe inn i en åpenbart påtrengende situasjon. 

Produsent: Bente Maalen

Regi: Helen Komini Knudsen

Manusforfatter: Helen Komini Knudsen

Totalbudsjett: 816.075 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 300.000 NOK

 

Tildeling våren 2018

Midtnorsk Filmsenter mottok 38 søknader fra 25 ulike søkere til vårens søknadsrunde. Det ble søkt om tilsammen 8,8 millioner kroner til prosjekter med et samlet totalbudsjett på 25,3 millioner kroner. 11 prosjekter ble innvilget et samlet tilskudd på nesten 2,4 millioner kroner. Samlet totalbudsjett for de 11 prosjektene som får tildelt støtte er på 8,7 millioner kroner. Tre dokumentarfilmer og to kortfilmer får produksjonsstøtte, mens fire dokumentarfilmprosjekt og to kortfilmprosjekt får utviklingsstøtte. Filmkonsulent ved vårens tildelinger er KriStine Ann Skaret, og tilskuddene ble vedtatt av styret i Midtnorsk Filmsenter tirsdag 10. april.


Sterke fiksjonssamarbeid

Spætt Film AS og Helmet Films & Visual Effects AS mottar produksjonsstøtte på henholdsvis 400 000 NOK og 370 000 NOK til to sterkt visuelle kortfilmer under vårens tildeling. Regissør Vegard Dahle fra Spætt Film skal samarbeide med regissør Line Klungseth Johansen fra Helmet om kortfilmen Penthouse, et kammerspill skrevet av Dahle hvor to menns relasjon settes under press i et post-apokalyptisk univers. Vegard Dahle er en ung og relativt ny regissør i regionen, mens Line Klungseth Johansen (fylkeskunstner i Sør-Trøndelag 2017) har flere prisvinnende kortfilmproduksjoner bak seg. Klungseth Johansen har også i samarbeid med den dyktige fotografen Øystein Moe fått støtte til kortfilmen Time, en visuell og eksperimentell dansefilm hvor følelser formidles i bilder og bevegelse mellom fortid og framtid. Klungseth Johansen og Moe var også blant vinnerne av  spillefilmkonkurransen Vårstigen under Kosmorama Filmfestival, hvor de vant 750 000 NOK til utvikling av spillefilmen Grimsby.

Ekkofilm med ny historisk dokumentarfilm

Ekkofilm AS med produsent Kristian Karlsen mottar 450 000 NOK i produksjonsstøtte til Armfeldts dødsmarsj under vårens tildeling fra Midtnorsk Filmsenter. Ekkofilm tar utgangspunkt i en kjent og dramatisk historisk hendelse fra regionen, når de gjenforteller og rekonstruerer Armfeldts dødsmarsj på film. Dette er en form Ekkofilm har markert seg som solide leverandører av, blant annet gjennom produksjoner som dokumentarserien Alliert og alene og dokumentarfilmen Mysteriet Holst. De er også i utvikling av den store dokumentarserien I Olavs Fotspor med Kristoffer Hivju. Regissør Sondre Hallvardson Bjørgum vil med Armfeldts dødsmarsj kombinere dokumentariske nåtidsopptak og dramatiske iscenesettelser av de faktiske hendelsene. Skuespiller og forteller Paul Ottar Haga, som også spiller Armfeldt i teaterstykket om ham (utendørsspelet Elden), følger Armfeldts fotspor over fjellet fra Sverige.

Internasjonale co-produksjoner

Det nystiftede selskapet UPNORTH FILM AS har fått tildelt produksjonsstøtte til to ulike internasjonale dokumentariske samproduksjoner gjennom sitt Orkanger-kontor. Produsent Christian Falch har lang erfaring fra co-produksjoner gjennom sitt forrige selskap Gammaglimt AS samt Faction Film, hvor han blant annet har produsert dokumentarfilmene Hatets Vugge og Opprørske Oldemødre. Med The Mercedes Principle og With Love inngår Falch viktige internasjonale samarbeid med sterke prisbelønte filmskapere utenfor Norge, og sikrer både internasjonale kontakter til bransjen og finansieringsmidler til regionen. Begge produksjonene involverer lyd og musikk fra Trøndelag, med blant annet komponist Ola Kvernberg og lyddesign fra Ambolt Audio.

VR-prosjekt for barn

For første gang har Midtnorsk Filmsenter tildelt støtte til utvikling av et VR-prosjekt gjennom produksjonen The Nine Daughters of Ran som mottar 150 000 NOK i utviklingsstøtte. Regissør og prosjekteier Lina Reinsbakken har tidligere laget VR-kortfilmen The Little Thought som ble vist på flere internasjonale VR-arenaer og skapte interesse fra flere store distribusjonskanaler. Reinsbakken er godt i gang med det visuelle materialet og har store ambisjoner om internasjonal rekkevidde for produksjonen, en eventyrserie som skal forklare barn og unge fra 12 år og oppover hvordan hjernen fungerer.

PRODUKSJONSTILSKUDD

Time

Kortfilmen Time utforsker hvordan intrapersonlige konflikter relatert til tiden. Fortid, nåtid og fremtid kommer til uttrykk gjennom kroppsspråk og bevegelse

Produsent: Helmet Films & Visual Effects AS v/Line Klungseth Johansen

Regi: Line Klungseth Johansen

Manusforfatter: Øystein Moe og Line Klungseth Johansen

Totalbudsjett: 462.810 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 370.810 NOK

Penthouse

To bestevenner i en oversvømt boligblokk krangler om hvorvidt de er i ferd med å drukne eller ikke. Kortfilm.

Produsent: Spætt Film AS v/Håvard Wettland Gossé

Regi: Vegard Dahle og Line Klungseth Johansen

Manusforfatter: Vegard Dahle

Totalbudsjett: 1.343.032 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 400.000 NOK

Armfeldts Dødsmarsj

Hva skjedde egentlig da 3000 svenske invasjonssoldater frøs ihjel i den trønderske fjellheimen? Denne dokumentarfilmen er historien om Armfeldts dødsmarsj i 1718, som markerte slutten på den store nordiske krigen.

Produsent: Ekkofilm AS v/ Kristian Karlsen

Regi: Sondre Hallvardson Bjørgum

Manusforfatter: Sondre Hallvardson Bjørgum

Totalbudsjett: 3.750.000 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 450.000 NOK

The Mercedes Principle

I denne dokumentarfilmen møter vi tre unge russiske kvinner på samme oppdrag – de leter etter en mann, som kan sikre de sosial status og økonomisk sikkert liv.

Produsent: Sigrid Dyekjær

Samprodusent: UPNORTH FILM Orkanger v/Christian Falch

Regi: Alina Rudbutsjaya

Manusforfatter: Alina Rudbutsjaya

Komponist: Ola Kvernberg

Totalbudsjett samproduksjonsdel: 515.000 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 150.000 NOK

With Love

Denne dokumentarfilmen er en film om kjærlighet og svik, spioner og leiemordere og lengselen etter en bror som sitter fengslet i ødemarken, kjent som «The place of no Return».

Produsent: Ove Rishøj Jensen

Norsk samprodusent: UPNORTH FILM Orkanger v/ Christian Falch

Regi: Magnus Gertten

Lyddesign: Ambolt Audio v/ Audun Kvitland Røstad

Totalbudsjett samproduksjonsdel: 644.500 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 150.000 NOK

 

UTVIKLINGSTILSKUDD

Vår alles Kirsten Heiberg

Skuespilleren Agnes skal spille en av svart-hvitt-filmens store, norske stjerner: Kirsten Heiberg, som gjorde karriere i Tyskland fra 1937 -1945. Hun spør seg: Kan man spille i Goebbels´ filmer uten å tro på budskapet, og går det et skille mellom rolle og karakter? Og hva med Agnes, hvilke dilemmaer stilles hun selv overfor som skuespiller – anno 2018?

Produsent: UPNORTH FILM Orkanger v/ Christian Falch

Regi: Elsa Kvamme

Manusforfatter: Bjørn-Erik Hanssen

Totalbudsjett: 676.400 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 120.000 NOK

Grønn Strek

Grønn strek er en dokumentarisk kunstfilm som tematiserer forholdet mellom jordvern og byutvikling i Trondheim kommune. Filmen vil følge to politikere i deres daglige arbeid som heltidspolitikere og gir et innblikk i lokale demokratiske prosesser. Det er et kammerspill som utspiller seg i bystyresalen, på kontorer, i trapperom og korridorer på Trondheim Rådhus.

Produsent: Sissel Mutale Bergh

Regi: Bodil Furu

Totalbudsjett: 321.200 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 150.000 NOK

Brannen i Bergsligate

En kort dokumentar om brannen i Bergsligata 5 i 1979, som handler om hvordan regissørens mor, på dramatisk vis, reddet livene til mor og datter, og om de ulike skjebnene til de andre beboerne i samme oppgang.

Produsent: Fenris Film AS v/Aslaug Holm og Tore Buvarp

Regi: Helen Komini Knudsen

Manusforfatter: Helen Komini Knudsen

Totalbudsjett: 244.616 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 200.000 NOK

Off the Grid

Off the Grid er en kort dokumentarisk hyllest til de som tør å frigjøre seg fra eiendom, karriere og plikter for få tid til å konsentrere seg om å leve.

Produsent: Spætt Film AS v/Håvard Wettland Gossé

Regi: Vegard Dahle

Manusforfatter: Vegard Dahle

Totalbudsjett: 145.000 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 115.000 NOK

The Nine Daugthers of Ran

The Nine Daughters of Ran er første episode av Virtual Reality-serien “The little Grey that matters”, en interaktiv eventyrserie som skal forklare barn og unge fra 12 år og oppover, hvordan hjernen fungerer.

Produsent: Norn Studio v/ Lina Reinsbakken

Regi: Lina Reinsbakken

Manusforfatter: Lina Reinsbakken

Totalbudsjett: 420.000 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 150.000 NOK

Om å elske noen

En serie på tre kortfilmer. Filmene henger sammen tematisk, og har samme hovedperson. Hovedpersonen er en kvinne som bevisst velger å innlede tilsynelatende destruktive forhold. Både profesjonelle, romantiske og erotiske. Selv om forholdene ikke er bra for henne, er de likevel med på å oppfylle et behov.

Produsent: Bente Maalen

Regi: Helen Komini Knudsen, Elisabeth Mathesson, Mali Finborud Nøren

Manusforfatter: Natasha Alijeva

Totalbudsjett: 176.100 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 110.000 NOK