Variasjonen i form og innhold er stor. Innenfor dokumentar spenner det fra personlig vinklet serie om kvinnefotball, via skremmende aktuelt politisk spill fra vår nære historie, til prosjekt som benytter innovativ lydteknologi og metoder fra dataspill for å nå frem til målgruppen.
Rundens fiksjonsprosjekter inkluderer tema som identitet, tilhørighet og romantiske forviklinger. Hykleri i møte med klimaklemma formidles gjennom animasjon. Nære familierelasjoner uforskes på en bestemors dødsleie, og barns statuskamp og kjærlighetsliv utspiller seg i et grenseland mellom det absurde og virkeligheten.
I alt kom det inn 19 søknader fra 14 ulike søkere til søknadsfristen 15. september. Det ble søkt om 4,7 millioner kroner til sammen med et samlet totalbudsjett på 18,5 millioner kroner. Det var ingen søkere om støtte til dataspill i årets siste søknadsrunde.
Samlet totalbudsjett for de prosjektene som får tilskudd, er 6,8 millioner kroner. Kvinnene dominerer i nøkkelrollene (produsent, regi, manus) med en samlet andel på 54,5%.
Solveig Melkeraaen er Midtnorsk filmsenters filmkonsulent. Kalle Løchen har i tillegg vært settekonsulent i ett av rundens prosjekter. Neste søknadsfrist om utviklings- og produksjonsstøtte til film- og dataspillprosjekt er 15. februar.
Produksjonstilskudd
Glenn the Great Nature Lover (kort fiksjon)
Produsent: Tagline AS ved Ida H. Eldøen
Manus og regi: Anna Erlandsson
Totalbudsjett: 430 000 NOK
Innvilget produksjonstilskudd: 200 000 NOK
Animert film om Glenn. Glenn elsker naturen. Han møter sin store kjærlighet mens han ser på fugler. De ønsker å tilbringe livet i skogen for alltid, men helst på sine egne premisser.
Utdrag fra konsulent Solveig Melkeraaens vurdering: "Glenn the Great Nature Lover handler om hvordan vi mennesker befinner oss i et stadig større dilemma hva gjelder å bevare kloden samtidig som vi ikke ønsker å gi avkall på våre materielle goder. Filmen har ingen dialog, men bruker lydbildet aktivt opp mot animasjonen. Målet er at vi skal sette latteren fast i halsen og tenke over vårt eget hykleri. Regissør Anna Erlandsson har tidligere laget Glenn, the Great Runner som vant Guldbaggen for beste kortfilm."
Iris (kort fiksjon)
Produsent: Syden Pictures AS ved Gudrun Austli og Jon Vatne
Manus: Anna Lian og Jon Vatne
Regi: Jon Vatne
Totalbudsjett: 1 320 000 NOK
Innvilget produksjonstilskudd: 400 000 NOK
En roadmovie om Iris (8) som ingen tror på, og gutten som er for ung til å si hva han heter, og deres møte med altfor mye piller, penger og en enhjørning.
Utdrag fra konsulent Solveig Melkeraaens vurdering: "Iris er en kortfilm som handler om barns fantasifulle måte å være i verden på, kontra mange voksnes mer nøkterne innstilling. Det er en historie som vil engasjere barn, og som også vil kunne være et verdifullt vindu inn til barns verden for et voksent publikum."
Sexy Kjærlighet (kort fiksjon)
Produsent: Helmet AS ved Line Klungseth Johansen
Manus: Ragnhild Tronvoll
Regi: Jørn Utkilen
Totalbudsjett: 1 268 188 NOK
Innvilget produksjonstilskudd: 580 000 NOK
Sexy kjærlighet handler om kraften som ligger i det å ikke bry seg om andre, og gir et skjevt blikk inn på kjærlighetsliv og statuskamp i barneskolen.
Utdrag fra konsulent Kalle Løchens vurdering: "Dette prosjektet har en original tilnærming til universelle problemstillinger. Voksne skuespillere skal inneha alle tenåringsrollene, noe som er absurd og følelsesmessig gjenkjennende. Manuset er inspirert av situasjoner som kan minne om 1980-tallet, men forfatterne understreker at målet er å skape en "når-som-helst-tid"."
Aldri mer! (dokumentar, co-produksjon)
Produsent: Dag Hoel Filmproduksjon AS ved Dag Hoel
Manus og regi: Ulises de la Orden
Totalbudsjett for norsk andel: 463 000 NOK
Innvilget produksjonstilskudd: 150 000 NOK
Aldri mer! er et filmverk om den legendariske rettsaken som fant sted i Buenos Aires i 1985, og var et oppgjør med lederne for militærdiktaturet som nettopp var avsluttet. En hel verden fulgte med, og "Aldri mer!" er i dag en fundamental referanse for internasjonal rett. Alle nasjoner med behov for rettsoppgjør etter borgerkriger og diktatur, forholder seg til denne rettsaken. Filmen er basert utelukkende på arkivopptak fra rettssaken, opptak som ble sikret av Reiulf Steen og som voktes i det norske Stortingets arkiver.
Utdrag fra konsulent Solveig Melkeraaens vurdering: "Jeg har stor tro på at Aldri mer! kommer til å bli en film som vil vises på de største festivalene i verden, både fordi den bygger på en historisk rettssak som har blitt en verdensomspennende referanse, men også på grunn av dens kompromissløse form."
Utviklingstilskudd
Sanger (dramaserie)
Produsent: Tordenfilm AS ved Nina B. A. Figenschow
Manus: Anna Lian
Totalbudsjett for denne fasen: 300 000 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 200 000 NOK
Sanger er en dramaserie skrevet av Anna Lian. Fire generasjoner samles rundt én dramatisk hendelse, en hendelse som både kan samle og splitte en familie. Sanger fortelles som en adventskalender for voksne.
Utdrag fra konsulent Solveig Melkeraaens vurdering: "Vi er på dødsleiet til familiens mor, bestemor og oldemor. Hennes vei mot det endelige punktum er også rammen for serien. Sanger er et konsept hvor handlingen i all hovedsak er lagt til et rom og manusforfatter Anna Lian overbeviser i søknaden om at valg av form passer bade tema og innhold."
Heim (spillefilm)
Produsent: Blaane film AS ved Bente Maalen
Manus: Julie Skaufel og Miriam Larsen
Regi: Julie Skaufel
Totalbudsjett for denne fasen: 472 400 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 280 000 NOK
Etter at ANNI (38) selvforskyldt får sparken, saksøkes av jobben og blir dumpet av sin «picture perfect» samboer i Oslo, tvinges hun til å flytte tilbake til hjembyen Steinkjer, for å bo hos sin mor. Dette er på ingen som helst måte en del av Annis planlagte liv og karriere. Singel, blakk og uten jobb må hun tilbake til en by som er full av gamle venner, fiender, forelskelser og en fortid hun aller helst bare vil glemme. Tilbake til pikerommet. Tilbake til tenåra. Tilbake heim.
Utdrag fra konsulent Solveig Melkeraaens vurdering: "Heim er en historie om identitet og tilhørighet til bygda du kommer fra, et tema som mange vil kunne kjenne seg igjen i. Prosjektet overbeviser både når det kommer til selve historien og originale formgrep som hever fortellingen."
Iskaldt kappløp (dokumentar)
Produsent: TMM Produksjon AS ved Bjørn Tore Hallem
Manus og regi: Mattias Høyem
Totalbudsjett for denne fasen: 225 000 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 175 000 NOK
28. august 1978 på den lille øya Hopen, sør for Spitsbergen, ligger meteorologistasjonen Hopen Radio. For værobservatøren Arne Prytz Larsen og de tre andre på stasjonen er alt som normalt, helt til et sovjetisk spionfly styrter i en fjellvegg på øya! Bak lukkede dører skal Norge nå oppleve å bli truet med invasjon fra supermakten om de ikke gir etter for de Sovjetiske kravene. Det blir en kamp mot klokken, og Norge må ta smarte valg i en ekstremt vanskelig situasjon!
Utdrag fra konsulent Solveig Melkeraaens vurdering: "Iskaldt kappløp er ikke bare en film om et politisk storspill som er skremmende aktuell med tanke på dagens situasjon, men er også en sterk personlig historie om et menneske som har båret på en hemmelighet og et traume i et halvt århundre."
ArvenUNG (dokumentar)
Produsent: Herstory AS ved Mali Finborud Nøren og Mari Nilsen Neira
Manus og regi: Mari Nilsen Neira
Totalbudsjett for denne fasen: 260 000 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 150 000 NOK
I ArvenUNG møter vi fem ungdommer som har valgt noen helt spesielle yrkesretninger. Filigransølvsmeden, geitbåtbyggeren, smeden, repslageren, og parykkmakeren. Hvordan lager man egentlig en sølje fra grunnen av? Og hva gjør det med deg når hendene er dine viktigste redskaper i en verden som snart utelukkende er digital? Gjennom bruk av spatial lyd og gamification skal vi nå unge på digitale plattformer.
Utdrag fra konsulent Solvei Melkeraaens vurdering: "Det ligger en spennende kontrast i å bruke avansert, digital teknologi for å formidle gamle håndverk og kulturarv som er i ferd med å dø ut. Dette er en innovativ og muligens nødvendig måte å tenke på om man skal fange de unges interesse med denne form for estetikk og innhold."
Playing Adam's Game (dokumentar)
Produsent: Spætt Film AS ved Håvard Wettland Gossé
Manus og regi: Emma Jøsok
Totalbudsjett for denne fasen: 1 254 704 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 200 000 NOK
Forskjellene mellom kvinner og menn i fotball er ingen hemmelighet. Ulik ressursfordeling, ulike muligheter, ulik lønn, ulik status, ulik oppmerksomhet fra media - listen er lang. Ett sentralt argument har blitt benyttet for å forsvare disse forskjellene: Det eksisterer ikke et marked for kvinnefotball, som det gjør for herrefotball. Holder dette argumentet mål?
Utdrag fra konsulent Solveig Mekleraaens vurdering: "Det er spennende at regissør Emma Jøsok ønsker å trekke paralleller mellom kvinnefotballens og kvinnefrigjøringens historie. Dette grepet bidrar til at serien også handler om likestilling i et større perspektiv."
Upnorth prosjekt 144 (dokumentar)
Produsent: Upnorth film AS ved Håvard Bustnes
Manus og regi: Håvard Bustnes
Totalbudsjett for denne fasen: 563 439 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 200 000 NOK
Utdrag fra konsulent Solveig Melkeraaens vurdering: "Overordnet sett kan jeg si at denne kortdokumentaren er et særdeles sterkt øyeblikksbilde der vi blir vitne til et modig valg som i neste rekke ryster nære relasjoner. Bakteppet er årelange traumer som konsekvens av politiske handlinger. Filmens regissør Håvard Bustnes viser igjen at han har teft for å finne, følge og formidle kontroversielle og sammensatte historier."
Elliot (dokumentar)
Produsent: Mattima Films AS ved Øyvind Gregersen
Manus og regi: Maida Eirheim
Totalbudsjett for denne fasen: 250 000 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 190 000 NOK
Elliot (5) har bodd hele sitt liv i Trøndelag, men nå reiser han til Kenya i seks måneder. Han er en gutt med livlig fantasi, som drømmer om å se elefanter på ekte. I Kenya bor han i en leirhytte på en skole i et av landets fattigste områder. Vi følger hans opplevelser i hverdagen på skolen og landsbygda, samt hans første møte med en elefant. Elliot forlater Norge som barnehagebarn og returnerer som skolegutt. Et universelt og selvsagt steg, men likevel enormt for en liten gutt.
Utdrag fra konsulent Solveig Melkeraaens vurdering: "Elliot er en dokumentarisk fortelling for barn, hvor vi følger en 5 år gammel gutt som bokstavelig talt får sin virkelighet snudd på hodet. Elliot fungerer særdeles godt foran kamera, og jeg har stor tro på at historien vil fascinere og engasjere andre barn."