Årets andre tildelingsrunde fra Midtnorsk filmsenter

12 film- og spillprosjekt får samlet nesten 3,3 millioner kroner i tilskudd i årets andre tildelingsrunde fra Midtnorsk filmsenter. Én kortdokumentar i VR og én dokumentarserie får tilskudd til produksjon. Tre dokumentarprosjekt får utviklingstilskudd. Én kortfilm får tilskudd til produksjon, og to kortfilmer får utviklingstilskudd. Én spillefilm, to dramaserier og ett dataspill får også utviklingstilskudd.

To trønderske selskap får tilskudd for aller første gang fra Midtnorsk filmsenter i denne runden. Hållingwood AS, et nyopprettet selskap på Høylandet, får tilskudd til den humoristiske dramaserien, «Scoop!», som handler om en ung ambisiøs journalist som blir dømt til å gjennomføre samfunnstjeneste i Norges minste lokalavis. Trondheimsbaserte Syden Pictures AS får tilskudd til kortfilmen «Iris», en roadmovie om og for barn. Det største tilskuddet i denne runden går til etablerte Ekkofilm og dokumentarserien «Den lange krigen», som forteller historien om Norges deltakelse i over hundre internasjonale konflikter etter andre verdenskrig.
 
I alt kom det inn 21 søknader fra 17 ulike søkere til søknadsfristen 30. april. Det ble søkt om 6,3 millioner kroner til sammen. Samlet totalbudsjett for de prosjektene som får tilskudd, er 22 millioner kroner. Kvinneandelen i de 11 filmprosjektene som får tilskudd, er 45,5%. I dataspillet som får tilskudd, er det ingen kvinner i nøkkelrollene.
 
Solveig Melkeraaen er Midtnorsk filmsenters filmkonsulent. Kalle Løchen har i tillegg vært settekonsulent i et prosjekt denne runden. Filmsenterets spillkonsulent er Jon Cato Lorentzen.

Produksjonstilskudd

Den lange krigen (dokumentarserie)

Produsent: Ekkofilm AS ved Fredrik Hygen Gudesen
Manus og regi: Stian Trovik
Totalbudsjett:  7 700 000 NOK
Innvilget produksjonstilskudd: 800 000 NOK

Dokumentarserien "Den lange krigen" er historien om Norges deltagelse i over hundre internasjonale konflikter etter andre verdenskrig, fortalt av dem som faktisk var til stede. Gjennom personlige historier, nervepirrende tilstedeværelse og et granskende blikk på vår egen fortid og samtid, skal serien være et betydelig bidrag til forståelsen av vår rolle i de store verdensomspennende spørsmålene om krig og fred, rett og urett, liv og død.

Utdrag fra konsulentens vurdering: "I det visuelle materialet som leveres i søknaden viser ikke bare filmskaperne at de har bred tilgang til viktige, politiske beslutningstakere og veteraner, men at disse forteller oss noe nytt som både sjokkerer og beveger."

En dag i oktober (dokumentar, VR)

Produsent: Spætt Film AS ved Håvard Wettland Gossé
Manus og regi: Elisabeth Matheson 
Totalbudsjett: 3 483 580 NOK
Innvilget produksjonstilskudd: 500 000 NOK

Et VR-prosjekt for barn og unge i samarbeid med Trondheim Folkebibliotek, basert på den sanne historien om bibliotekaren Johanna Mathesons motstandsarbeid og aksjonen mot jødene i 1942.

Utdrag fra konsulentens vurdering: "Historien formidles på en innovativ måte, noe som bidrar til å gjøre historiske hendelser mer aktuelle og tilgjengelige for et ungt publikum. "En dag i oktober" er Spætt Films første VR-prosjekt, og slik sett også utviklende for selskapet med tanke på fremtidig arbeid med nye formater og formidlingsplattformer."

Hausten (kort fiksjon)

Produsent: Helmet AS ved Line Klungseth Johansen
Manus: Vidar Dahl
Regi: Jøran Wærdahl og Vidar Dahl
Totalbudsjett:  1 020 777 NOK
Innvilget produksjonstilskudd: 500 000 NOK

"Hausten sjela mi, og eg" er ein kort poesifilm om ein morgon ei måke står på sengekarmen og stirar deg langt inn i kvitauge. Ein av dei morgonane då livet er plunder og bal, men ikkje heilt håplaust.

Utdrag fra konsulentens vurdering: "En kortfilm som sprudler av kreativitet og originalitet, både når det kommer til innhold og form. Jeg gleder seg til å se det ferdige resultatet."

Utviklingstilskudd

Click the Link Below (dokumentar)

Produsent: Gonzodocs AS ved Audun Amundsen
Manus og regi: Audun Amundsen og Magnus Skatvold
Totalbudsjett for denne fasen:  1 403 146 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 200 000 NOK

Norske Audun infiltrerer en av verdens hurtigst voksende bransjer bestående av online coacher og selgere. I en verden drevet av algoritmer og store ord, møter han suksessfulle og styrtrike guruer, og triste skjebner som har mistet seg selv i det digitale rotteracet. Samtidig har han selv satset sine siste sparepenger på en online coach som har lovet å tidoble hans investering. Vil han lykkes, eller er alt et spill for galleriet? Og hva vil hans reise avsløre om denne besynderlige bransjen?

Utdrag fra konsulentens vurdering: “Regissør Audun Amundsen går bokstavelig talt all in i historien, noe som også gir ham en unik tilgang til en digital verden der du fort kan gå deg fullstendig vill. Her er det vinn eller forsvinn, også for regissøren selv."

IF_UN_okt20_02 (dokumentar)

Produsent: Indie Film AS ved Carsten Aanonsen
Manus og regi: Håvard Bustnes
Totalbudsjett for denne fasen:  3 871 850 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 150 000 NOK

En film om en middelaldrende mann som når sin aller største bunn og derfra prøver å gjenopprette sitt gode navn og rykte.

Utdrag fra konsulentens vurdering: “Håvard Bustnes har med sine tidligere filmer bevist at han er en uredd regissør med hensyn til hvilke tema og karakterer han gir seg i kast med, og har gang på gang bevist at dette er noe han behersker."

Playing Adam´s Game (dokumentar)

Produsent: Spætt Film AS ved Håvard Wettland Gossé
Manus og regi: Emma Jøsok
Totalbudsjett for denne fasen: 650 000 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 200 000 NOK

Forskjellene mellom kvinner og menn i fotball er ingen hemmelighet. Ulik ressursfordeling, ulike muligheter, ulik lønn, ulik status, ulik oppmerksomhet fra media - listen er lang. Ett sentralt argument har blitt benyttet for å forsvare disse forskjellene: Det eksisterer ikke et marked for kvinnefotball, som det gjør for herrefotball. Holder dette argumentet mål?

Utdrag fra konsulentens vurdering: “Jeg har stor tro på at denne serien vil gi oss nye perspektiver med hensyn til temaet - og at regissørens personlige innfallsvinkel vil engasjere og berøre."

Stars! (dramaserie)

Produsent: Helen Komini AS ved Helen Komini Knudsen
Manus og regi: Helen Komini Knudsen
Totalbudsjett for denne fasen: 200 000 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 150 000 NOK

Det er sommeren 1987 i den lille kystbyen Kristiansund. Den vakre og karismatiske danselæreren, Jeanett, har kommet tilbake fra New York, og etablert byens første dansestudio. Byen er inne i sin verste økonomiske nedgangstid gjennom historien, med stor arbeidsledighet, liten fremtidstro og ei ferge som eneste forbindelse til fastlandet. Jeanett predikerer likevel overbevisende sin amerikansk-inspirerte visjon til ungdommene i byen: Alle kan bli stjerner!

Utdrag fra konsulentens vurdering: “Serien vekker til live en svunnen tid hvor vi i nostalgiens navn kan bade i 80-tallets spreke farger og drømmer, samtidig som vi også blir minnet på den faktiske virkeligheten, en kontrast som også er høyaktuell for ungdom i dag."

Scoop! (dramaserie)

Produsent: Hållingwood AS ved David Skaufjord
Manus og regi: David Skaufjord
Totalbudsjett for denne fasen: 150 000 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 150 000 NOK

En urban, ambisiøs journalist blir tatt i å spre falske nyheter, og blir dømt til å utføre samfunnstjeneste i Norges minste lokalavis. En humorserie filmet i dokumentarisk stil, hvor hver episode er en ny lokalavissak - med en journalist besatt av å gjøre et scoop for å gjenopprette sitt gode navn og rykte.

Utdrag fra konsulentens vurdering: “"Scoop!" har potensial til å bli en underholdende og original serie som vil kunne fenge både dem med og uten kunnskap om lokalavisas rolle i små bygdesamfunn."

Iris (kort fiksjon)

Produsent: Syden Pictures AS ved Gudrun Austli og Jon Vatne
Manus: Anna Lian og Jon Vatne
Regi: Jon Vatne
Totalbudsjett: 886 385 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 120 000 NOK

En roadmovie om Iris (8) som ingen tror på, og gutten som er for ung til å si hva han heter, og deres møte med alt for mye piller, penger og en enhjørning.

Utdrag fra konsulentens vurdering: “Jeg har stor tro på at "Iris" er en film som vil engasjere barn, og som også vil kunne være et verdifullt vindu inn til barns verden for et voksent publikum."

Brainfeels - misofoni (kort fiksjon)

Produsent: Ambolt Vision AS ved Katarzyna Maria Wieczorek
Manus: Denise Hauser og Gunhild Løhre
Regi: Denise Hauser
Totalbudsjett for denne fasen: 456 000 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 115 000 NOK

Hva skal du gjøre når det du liker, samt jobber med til daglig, også kan utløse et stort ubehag og angst, som ofte resulterer i et behov for flukt? "Brainfeels" er en kort dansefilm inspirert av tilstanden misofoni, hvor de tre kunstformene dans, film (animasjon) og musikk vil utforske den sterke fysiske og psykiske reaksjonen på lyd.

Utdrag fra konsulentens vurdering: “Filmen tar utgangspunkt i tilstanden 'misofoni', som er et ubehag med hensyn til bestemte lyder, uavhengig av lydstyrke. Filmen setter sansene i fokus og vil gi oss en opplevelse utenom det vanlige."

Gjenbruk (spillefilm)

Produsent: Blaane Film AS ved Bente Maalen
Manus og regi: Ida Eldøen
Totalbudsjett for denne fasen: 620 000 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 200 000 NOK

Sent på kvelden, på vei hjem fra jobb, redder Mona Lisa en kvinne ut fra en innsamlingsboks for tøy. Mona Lisa faller straks for den livlige og vakre Emira, som blant annet er der for å lete etter bestemorens kaffeservise som eksen legger i pappeskene andre setter på trappa til gjenbruksbutikken. Mona Lisa glemmer å spørre Emira om telefonnummeret, og mens hun leter etter henne, sier hun ja til å gå på en blind date med Trine. Vil Mona Lisa finne Emira, eller vil hun falle for Trines sjarm?

Utdrag fra konsulentens vurdering: “Ida Eldøen har en tydelig stemme og en klar retning når det kommer til form og presis timing av humor. "Gjenbruk" er hennes første spillefilm."

Leviathan VR: Jos reise (dataspill)

Produsent: Breach AS ved Marius Thorvaldsen
Spilldesigner: Martin Sivertsen
Art Lead: Sindre Askim Grønvoll
Teknisk ansvarlig: Martin Sivertsen
Totalbudsjett for denne fasen: 1 449 954 NOK
Innvilget utviklingstilskudd:  200 000 NOK

Du er Jo - en helt vanlig yrkessjåfør, og eneste menneske om bord på et gigantisk frakteromskip av typen “Leviathan”. Spillet begynner som en vanlig dag på jobben, men plutselig slukes skipet av en merkelig portal og du er nå på ukjent sted i verdensrommet. Hvordan skal du komme deg hjem igjen?!

Utdrag fra konsulentens vurdering: “"Leviathan VR: Jos reise" er et umiddelbart appellerende VR-konsept med en gjennomtenkt visjon og potensial for masse dybde."

Elisabeth Matheson har manus og regi på "En dag i oktober" som er et av prosjektene som får støtte i denne runden. Dette er Spætt Films første VR-prosjekt.