Årets første tildelingsrunde fra Midtnorsk filmsenter

10 trønderske film- og spillprosjekt får samlet godt og vel 2,1 millioner kroner i støtte i årets første tildelingsrunde fra Midtnorsk filmsenter. Tre dokumentarprosjekt får utviklingstilskudd, og én dokumentar får tilskudd til produksjon. To kortfilmer får tilskudd til produksjon, og to kortfilmer får utviklingstilskudd. Én spillefilm og et dataspill får utviklingsstøtte.

Spillselskapet Lucidum Studio og det nyoppstartede filmselskapet The Branch får sitt aller første tilskudd fra Midtnorsk filmsenter i denne runden. De største tilskuddene går til Walther Bros’ dokumentarfilm, "Pet Farm" - og Taglines animerte kortfilm for barn, "Kakerøre". 

Totalt kom det inn 24 søknader fra 16 ulike søkere i denne runden. Det ble søkt godt og vel fem millioner kroner til sammen. Kvinneandelen i nøkkelroller i de ni filmprosjektene som får støtte, er 30%. I spillprosjektet som får støtte er det ingen kvinner i nøkkelrollene.

Solveig Melkeraaen er filmkonsulent og Jon Cato Lorentzen er spillkonsulent ved Midtnorsk filmsenter. 

Produksjonstilskudd

Dødens praktikant (kort fiksjon)

Produsent: The Branch AS ved Audun Løkås
Manus: Audun Løkås, Magne Skagen og Peter Clayborough
Regi: Peter Clayborough
Totalbudsjett: 600 000 NOK
Innvilget produksjonstilskudd: 200 000 NOK

Norge under 1340-tallet er preget av mye pest og sykdom. Å være selveste Døden er ikke bare bare. Det er en del arbeid som må gjøres. Hvordan håndterer han sin nye, litt vel overivrige praktikant, Konrad?

Utdrag fra konsulentens vurdering: Dødens praktikant er en kort animasjonsfilm som forteller en surrealistisk historie og som aktivt bruker sort humor som virkemiddel. Gjengen i The Branch viser allerede gjennom sitt første prosjekt i eget selskap at de er et spennende tilskudd til den trønderske filmbransjen."

Kakerøre (kort fiksjon)

Produsent: Tagline AS ved Ida Hansen Eldøen
Manus og regi: Ida Hansen Eldøen
Totalbudsjett:  1 095 680
Innvilget produksjonstilskudd: 385 000

Emma får uventet hjelp fra marshmallows-snømannen Bernt når hun prøver å ta kontrollen over sin egen bursdagskake fra sin perfeksjonistiske mor.

Utdrag fra konsulentens vurdering: "Kakerøre er en animert kortfilm for de minste som problematiserer barns frie lek og fantasi opp mot de voksnes hang til å vise glansbilder av livet i sosiale medier. Ida Eldøen har en original strek som videreutvikles i denne filmen hvor historien formidles på en troverdig måte via barnets blikk.”

Pet Farm (dokumentar)

Produsent: Walther Bros AS ved Martin A. Walther
Manus: Finn Walther
Regi: Finn Walther og Martin A. Walther
Totalbudsjett: 2 705 012
Innvilget produksjonstilskudd: 400 000

I dokumentarfilmen Pet Farm møter vi Joakim, som har isolert seg fra omverdenen for å avle rev som kjæledyr. Staten mener derimot at reveprosjektet strider med viltloven og vil avlive revestammen. Brødrene Walther har fulgt Joakims kamp med indre og ytre demoner gjennom fire år.

Utdrag fra konsulentens vurdering: Det sies at noen ganger overgår virkeligheten fiksjonen. Pet Farm av Walther Bros er et eksempel på dette. I løpet av mange år blir vi med på opp- og nedturer, uventede vendinger, sort humor og mørke hemmeligheter sammen med en dypt fascinerende hovedkarakter. ”

 

Utviklingstilskudd

Show me the Lights (dokumentar)

Produsent: UpNorth Film AS ved Ingrid Galadriel Aune Falch og Torstein Parelius
Regi og manus: Christian Aune Falch
Totalbudsjett for denne fasen:  380 000
Innvilget utviklingstilskudd: 200 000

Show me the Lights er er en karakterdrevet dokumentarfilm som tar publikum med på innsiden av Norges mest mystiske sted.

Utdrag fra konsulentens vurdering:Det finnes tidligere produksjoner som skildrer dette  fenomenet, men Show Me the Lights skiller seg ut fordi hovedfokus ligger på menneskene. Her blir bygdefolkets stemme løftet frem og tatt på alvor, en gruppe som ikke er overrepresentert i norsk filmflora.”

Å kjempe mot vindmøller (dokumentar)

Produsent: UpNorth Film AS ved Håvard Bustnes
Regi og manus: Håvard Bustnes
Totalbudsjett for denne fasen: 351 611
Innvilget utviklingstilskudd: 150 000

En dokumentarfilm som følger den eksistensielle konflikten mellom de samiske familiene på Fosen, og utbygginga av Europas største vindkraftanlegg med 151 gigantiske vindturbiner som truer livsgrunnlaget deres. Det hele tar en ny vending når reineierne får medhold i høyesterett om at konsesjonen til vindkraftanlegget er ugyldig. Må turbinene rives?

Utdrag fra konsulentens vurdering:Å kjempe mot vindmøller utforsker urfolks eksistensgrunnlag, i dette tilfellet svært lokalt, noe som også er en styrke ved prosjektet. Dette er en film hvor begrepet Kafka-prosess kan brukes med rette.”

Stille etter stormen (dokumentar)

Produsent: Ekkofilm AS ved Fredrik Hygen Gudesen
Manus: Kim Arntzen og Stian Trovik
Regi: Kim Arntzen
Totalbudsjett for denne fasen: 302 560
Innvilget utviklingstilskudd: 100 000

Ytterst i havgapet ligger Frøya, en øy som fikk hele Norges blikk rettet mot seg i den intense konflikten som oppsto da en vindmøllepark skulle etableres i øyas sårbare natur. Naboer sluttet å snakke sammen, demonstranter lenket seg fast, en folkeavstemning ble satt til side og det ble utført sabotasje mot byggearbeidene. Det ble hevdet at demokratiet sto for fall. Hva var det egentlig som foregikk på Frøya, da noen skarve vindmøller skulle settes opp for å redde verdens klima- og energikrise?

Utdrag fra konsulentens vurdering:Regissør Kim Arntzen er selv født og oppvokst på Frøya, noe som gir ham et unikt innblikk og tilgang. Det er gledelig at et etablert selskap som Ekkofilm satser på en ny registemme.”

God jul (kort fiksjon)

Produsent: Antagonist Film AS ved Gjermund Gisvold
Manus: Gjermund Gisvold
Regi: Eirik Tveiten
Totalbudsjett for denne fasen: 199 904
Innvilget utviklingstilskudd: 90 000

God Jul er en klein historie om selvpålagt isolasjon og utenforskap for å kunne opprettholde et urealistisk glansbilde overfor omverden, om en ung mann som har blitt fanget i sitt eget intrikate nettverk av løgner han har skapt mens han har blitt dratt lenger og lenger inn i en tilstand der egenverdien hans er definert av hvordan han fremstår for omverdenen. Samtidig er det også en historie om (tapt) kjærlighet; mellom brødre, foreldre og barn, og mellom to ensomme mennesker som søker intimitet.

Utdrag fra konsulentens vurdering:Dette er presist utført og til tross for sitt korte format, rekker Gisvold å formidle overraskende mange og komplekse tanker både på individ- og samfunnsnivå.”

Make Her See (kort fiksjon)

Produsent: Helmet AS ved Line Klungseth Johansen
Regi og manus: Denise Hauser
Totalbudsjett for denne fasen: 244 668
Innvilget utviklingstilskudd: 230 000

Make Her See er en kunstnerisk hybridfilm som utforsker hva det vil si å være kvinnelig filmskaper i dag.

Utdrag fra konsulentens vurdering:En sanselig fortelling om filmkunst, men også viktige dilemmaer som mange kvinnelige filmskapere inkludert filmens regissør, har kjent på kroppen.”

Lysår (spillefilm)

Produsent: Spætt Film AS ved Bente Maalen og Håvard Wettland Gossé
Manus: Anna Lian
Regi: Vegard Dahle
Totalbudsjett for denne fasen: 1 142 551
Innvilget utviklingstilskudd: 150 000

Den minneløse astronauten Norge jobber et langt og ensomt skift sitt på romskipet Vita. Alt endrer seg når han finner ut hvordan han kan gjenopprette hukommelsen sin. Minnene tar han med tilbake til den han en gang var. Tilbake til lyden av Black metal fra sprengte høytalere. Smaken av øl. Lukten av hjortebuk som åpnes. Ansiktet til datteren. Tilbake til valgene han tok da verden gikk under. Lysår er en Nordic sci-fi om å miste alt.

Utdrag fra konsulentens vurdering: "Lysår er en nordic sci-fi basert på boka Lysår som er skrevet av Trondheims-forfatteren Didrik Morits Hallstrøm. Gjennom astronauten Norge og hans ensomme tilværelse på romskipet Vita, blir vi vitne til en traumatisk historie om brutte relasjoner og ikke minst hvordan vi mennesker reagerer på isolasjon.” 

Pareidolia (dataspill)

Produsent: Lucidum Studio AS ved Roar Gjøvaag
Spilldesigner: Allan Grønseth Ohr, Marius Åslund og Mathias Tempelhaug
Art lead: Allan Grønseth Ohr
Teknisk ansvarlig: Petter Bakkan og Runar Heggset
Totalbudsjett for denne fasen: 432 000
Innvilget utviklingstilskudd: 200 000

Pareidolia er et tredjepersons puzzle og eventyrspiII hvor spilleren kan gi "liv" til alle ikke-levende gjenstander. Eventyret utspiller seg på en mystisk planet, der du sammen med din kompanjong har kraft til å gi liv til alt fra steiner, trær, biler og hus. Avdekk tingenes unike evner.

Utdrag fra konsulentens vurdering:Pareidolia fremstår som et lekent og artig spillkonsept med potensial til å interessere både spillere og potensielle utgivere.”

Konseptskisse fra "Dødens praktikant" av The Branch AS
Konseptskisse fra "Dødens praktikant" av The Branch AS

Meld deg på nyhetsbrev

Ikke gå glipp av våre nyheter og arrangementer: