Årets andre tildelingsrunde fra Midtnorsk filmsenter

15 trønderske film- og spillprosjekt får til sammen 2,9 millioner kroner i støtte i årets andre tildelingsrunde fra Midtnorsk filmsenter. Midtnorsk har fra og med denne runden åpnet for å gi støtte til lang fiksjon/dramaserie, og to spillefilmer og to dramaserier får utviklingsstøtte. Tre av disse er rettet mot barn. To dokumentarfilmer og to kortfilmer får produksjonsstøtte, og én dokumentar og tre kortfilmer får utviklingsstøtte. Den trønderske spillbransjen fortsetter å hevde seg i søknadsbunken, og tre spillprosjekt får utviklingsstøtte.

15.06.202122:07 Admin

Det er stor tematisk og formmessig variasjon. Prosjektene spenner fra utforskende dansefilm, via animerte troll og «Twin Peaks for barn», til samfunnskritisk dokumentar og kreative dataspill. Flere av prosjektene tematiserer tilhørighet, eller mangel på det, og det å tilhøre en minoritet i samfunnet.

Filmkonsulent Solveig Melkeraaen var særlig spent på denne søknadsbunken fordi det var første gang filmsenteret åpnet for å gi utviklingsstøtte til spillefilm og dramaserier.

- Det er gledelig at vi endelig kan bidra til å styrke den trønderske bransjen også innenfor disse formatene, og jeg har store forventninger til prosjektene som nå mottar støtte. Det kom også inn mange sterke søknader innen kort- og dokumentarfilm i denne runden, så publikum kan glede seg til mange gode filmer fremover, sier hun. 

Spillkonsulent Henriette Myrlund synes spillsøknadene i Trøndelag holder høyt nivå.

- I denne runden var det veldig gode søknader, og det er både gøy og imponerende å se at regionen holder et gjennomgående høyt nivå innen spillutvikling. Alle prosjektene som fikk tilskudd har vist god fremdrift og stor kreativitet, og det er hyggelig å kunne støtte de på reisen videre.

 

Produksjonstilskudd


Treet (kortfilm)

Rebecca våkner opp, fyllesyk og i dårlig form, og må bruke formiddagen i krig med ekskjæresten Vivian og hennes nye flamme, som mener de sitter på rettighetene til epletreet i hagen.

Utdrag fra konsulentens vurdering: Filmskaper Ida Eldøen har gjennom sine tidligere filmer vist at hun har en helt særegen evne til å løfte frem og få oss til å se den større historien gjennom de små detaljene. «Treet» er en underfundig kortfilm med en overraskende vending og er et bilde på hva som kan komme til overflaten når verden rundt oss rakner.

Produsent: Tagline AS ved Ida H. Eldøen
Manus og regi: Ida H. Eldøen
Totalbudsjett: 750 000 NOK
Innvilget produksjonstilskudd: 350 000 NOK

Foill (kortfilm)

En tenåringsjente sniker seg ut av soveromsvinduet for å drikke seg full, og må bruke alle sine krefter for å komme seg helskinnet hjem igjen.

Utdrag fra konsulentens vurdering: Kortfilmen «Foill» skildrer den korte tiden mellom barn og voksen der de berusende følelsene er på sitt sterkeste, og det som gjelder er her og nå. Dette underbygges av en visuelt sanselig fortellerform hvor det ikke er det som blir sagt som står i fokus.

Produsent: Spætt Film AS ved Håvard Wettland Gossé
Manus og regi: Rune Denstad Langlo
Totalbudsjett: 705 000 NOK
Innvilget produksjonstilskudd: 500 000 NOK

Gunnar Goes Love (dokumentar)

Gunnar er en hvit, middelaldrende familiefar som bor i en villa i Sverige med sin kone, sønn og multihandikappede datter og hund. Gunnar påstår at han aldri har følt kjærlighet, og han sliter med å oppfylle kravene til rollen som moderne far og ektemann: å være myk, til stede og kommunikativ. Dette er ikke enkelt når du selv aldri hadde en far og din maskuline rollemodell er den avdøde polfareren Roald Amundsen. Vi følger Gunnars følelsesreise gjennom hans forhold til sønnen Jonathan.

Utdrag fra konsulentens vurdering: «Gunnar Goes Love» er en personlig dokumentarfilm som benytter et vidt spekter av formgrep og tilnærminger for å fortelle historien om Gunnar og hans reise for å forstå og kjenne på ekte kjærlighet overfor sine nærmeste.

Produsent: UpNorth Film AS ved Ingrid Galadriel Aune Falch og Christian Aune Falch
Manus og regi: Gunnar Hall Jensen
Totalbudsjett i denne fasen: 2 679 700 NOK 
Innvilget produksjonstilskudd: 400 000 NOK

Nenets vs Gas (dokumentar)

Nenets vs Gaz er en politisk investigative-dokumentar som gjør oss oppmerksom på hvordan Russland grovt utnytter gassressursene på Yamal-halvøya i Arktis, uten å ofre urbefolkningen så mye som en tanke eller rubel. Vi følger Vassily på hans 930 mils reise over halvøya for å gjete reinsdyrene sine, antageligvis for siste gang da Russland uanfektet bygger ut områdene til fordel for stadig større gass-produksjon. Featuredokumentaren Nenets vs Gaz gir oss et nært innblikk i konsekvensene av klimaendringer og det geopolitiske maktspillet i Arktis. 

Utdrag fra konsulentens vurdering: I store deler av verden kjemper en marginal urbefolkning mot total utslettelse, og «Nenets vs Gaz» er i denne sammenheng en historie om David mot Goliat. Denne filmen løfter frem og gir oss et nært innblikk i et livsviktig og høyaktuelt tema.

Produsent: UpNorth Film AS ved Ingrid Galadriel Aune Falch og Christian Aune Falch i samarbeid med Little Big Story og Valerie Montmartin.
Manus og regi: Sergio Ghizzardi
Totalbudsjett for norsk andel: 772 300 NOK
Innvilget produksjonstilskudd: 150 000 NOK

Utviklingstilskudd

I.L. Kråkeboller (dramaserie)

De er fulle av krutt, strever med å lære seg et nytt språk og en annen kultur, og de er usikre på hva som ligger rundt neste sving. I idrettslaget virvles de sammen i ubekymret sport og sprell og får lov til å bare være unger. De er heltene og røverne som blåser nytt liv i Idrettslaget Kråkeboller. Målet i horisonten er å delta på den årlige Øycupen – i forskjellige grener – som et lag. Det klarer de – resultatene er så som så, men I.L. Kråkeboller er sammensveiset.

Utdrag fra konsulentens vurdering: «I.L. Kråkeboller» handler om hvor viktig et lite, felles møtepunkt og mål kan være for å finne sammen på tross av ulik bakgrunn. Seriens tema og tilnærming er, så vidt konsulent erfarer, ikke laget for denne målgruppen tidligere, noe som gjør den særlig aktuell.

Produsent: TMM Produksjon ved Bjørn Tore Hallem
Manus og regi: Stein Løvø
Totalbudsjett for denne fasen: 500 000 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 200 000 NOK

The Huggingtons (dramaserie)

"The Huggingtons" er en animert tv-serie for barn i målgruppen 3-5 år. Gjennom jenta Pips øyne fortelles historiene om denne litt pussige familien, om hvordan det er å være ganske liten, men å føle seg stor. Lille Pip er halvt troll og halvt valkyrie, og har en liten grisunge som sin beste venn. Hver episode handler egentlig om at ulikheter pluss samhold kan løse de fleste utfordringer. Og at alt blir bedre med verdens beste og varmeste klem.

Utdrag fra konsulentens vurdering: «The Huggingtons» er en animert tv-serie for de yngste som allerede er blitt lagt merke til i det internasjonale animasjonsmiljøet. Karakterene er inspirert av norrøn mytologi, sagn og eventyr noe som gir serien en ekstra dimensjon hvor også foreldre kan more seg sammen med barna.

Produsent: Klipp og Lim Media ved Jøran Wærdahl og Kjersti Greger
Manus og regi: Lars Hegdal og Ole Kristian Øye
Totalbudsjett for denne fasen: 804 500 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 200 000 NOK

Grimsby (spillefilm)

11 år gamle Einar ønsker overhodet ikke å forlate venner og storbyen for å reise til kjedelige og isolerte Grimsby. Men rare naboer, mystiske hendelser og skumle skapninger ingen engang ante eksisterte, snur raskt opp ned på livet hans. «Grimsby» er Twin Peaks for barn. Ondskapen ligger på lur.

Utdrag fra konsulentens vurdering: «Grimsby» er den første spillefilmen for barn som mottar utvikling fra Midtnorsk filmsenter. Filmskaperne presenterer et svært originalt og modig univers samtidig som filmen også ivaretar gjenkjennelsesfaktorer for målgruppen.

Produsent: Helmet AS ved Line Klungseth Johansen
Regi: Alexander Somma
Manus: Arild Tryggestad og Øystein Moe
Totalbudsjett for denne fasen: 294 910 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 150 000 NOK

Den norske drømmen (spillefilm)

Robert (20 år) flytter fra den polske landsbygda til kysten av Trøndelag for å jobbe på laksefabrikk og tjene penger til seg selv og familien. Han forelsker seg i den lokale fagforeningsmannen Ivar (18 år) som er åpent homofil. Robert må holde forholdet skjult for sine konservative polske kollegaer. Når det bryter ut streik blant polakkene som ønsker like arbeidsvilkår som nordmennene, må Ivar velge om han skal bli streikebryter og ta pengene han trenger, eller følge hjertet og Ivar.

Utdrag fra konsulentens vurdering: En av de to første spillefilmene som får støtte fra Midtnorsk. Historien er plassert i et særnorsk miljø, men omhandler samtidig et stigma som er aktuelt i store deler av verden. Filmen er kontrastfull med hensyn miljø, karakterer, bakgrunn og aktualitet. Dette skaper en mangefasettert historie med interessante muligheter og veier når det gjelder tone og undertekst.

Produsent: Spætt Film AS ved Håvard Wettland Gossé
Regi: Leiv Igor Devold
Manus: Justyna Bilik
Totalbudsjett for denne fasen: 1 291 508 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 50 000 NOK

Drontheims motstandere (dokumentar)

Neue Drontheim. Hitlers drøm om en germansk storby ved Trondheimsfjorden er på vei til å bli gjennomført. Trøndelag skal bli hovedstaden for det 3. riket. NSB spiller en avgjørende rolle på lag med tyskerne og frakter etter hvert jøder og fanger. Men på jernbanen er motstanden stor og Thingstad/Wærdahlgruppene driver utstrakt illegalt arbeid. Kvinnene er like aktive som mennene. Men etter krigen forsvinner kvinnene fra offentligheten. De ble stemplet som tyskertøser. Dette er deres historie.

Utdrag fra konsulentens vurdering: «Neue Drontheim» er en film med relevans både i og utenfor Norge fordi dette er en viktig bit av vår felles krigshistorie som ikke er fortalt med dette fokuset og i dette formatet tidligere.

Produsent: Herstory AS ved Camilla Vanebo
Regi: Mari Nilsen Neira
Manus: Gunn Merete Roll og Mari Nilsen Neira
Totalbudsjett for denne fasen: 450 000 NOK 
Innvilget utviklingstilskudd: 150 000 NOK

Joseph was a Carpenter (kortfilm)

Kristine (87) venter på døden, mens Jozef (25) venter på et nytt liv som skal komme. I et uventet møte blir det klart at de begge har noe på hjertet, som den andre kanskje kan hjelpe med?

Utdrag fra konsulentens vurdering: Polske arbeidere utgjør en stor andel av arbeidsstokken i Norge. I denne filmen opplever Jozef å se og bli sett på en ny måte, noe som kan gi «oss nordmenn» et annet blikk på «de andre».

Produsent: Blaane Film AS ved Bente Maalen
Regi: Jon Vatne
Manus: Anna Lian
Totalbudsjett for denne fasen: 130 000 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 100 000 NOK

I dine sko (kortfilm)

I dine sko viser et fremtidig samfunn der hver minste oppgave i livet kan løses ved hjelp av en app, og der halve befolkningen må ta til takke med strøjobber uten jobbsikkerhet for å få livet til å gå rundt.

Utdrag fra konsulentens vurdering: I dine sko er en humoristisk film som samtidig tar samfunnsutviklingen på kornet. Filmskaperne utviser en formsikkerhet og kreativitet som formelig bobler over av fortellerlyst.

Produsent: To Sølvmynter Film AS ved Paul Hensrud
Manus og regi: Erik Paulsen
Totalbudsjett: 843 324 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 150 000 NOK

Brainfeels – misofoni (kortfilm)

Hva skal du gjøre når det du liker, samt jobber med til daglig, også kan utløse et stort ubehag og angst, som ofte resulterer i et behov for flukt? «Brainfeels – misofoni» er en kort dansefilm inspirert av tilstanden misofoni, hvor dans, animasjon, live action og musikk vil utforske den sterke fysiske og psykiske reaksjonen på lyd.

Utdrag fra konsulentens vurdering: «Brainfeels – misofoni» er en eksperimentell kortfilm som tar oss inn i en opplevelse av verden som de fleste av oss ikke har erfaring med. «Brainfeels – misofoni» setter sansene i fokus og vil gi oss en opplevelse utenom det vanlige."

Produsent: Ambolt Vision AS ved Katarzyna Maria Wieczorek
Regi: Denise Hauser
Manus: Denise Hauser og Gunhild Løhre
Totalbudsjett for denne fasen: 310 000 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 250 000 NOK

Rules of Robots (dataspill)

Rules of Robots er et flerspiller arenakampspill hvor DU bestemmer reglene! Sprø fysikk, disko-modus eller arenaer fylt med eksploderende brødristere; det er opp til deg!

Utdrag fra konsulentens vurdering: Morsomt spillkonsept som tenker nytt angående kreativitet og som lar spillere lage egne baner som man kan dele og spille sammen.

Produsent: Sharp Raccoon AS ved Martins Avots
Spilldesigner: Martins Avots
Art lead: Erlend Brodal
Teknisk ansvarlig: Trym Rannem
Totalbudsjett for denne fasen: 357 065 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 100 000 NOK

Setback (dataspill)

Setback er et online skytespill basert på et ikke-voldelig konsept hvor du blir satt tilbake i tid istedenfor å dø (Setbacking). Det vil være flere forskjellige spillmoduser, men felles for alle er at spilleren må kombinere hurtig bevegelse med setbacking av andre for å vinne.

Utdrag fra konsulentens vurdering: Spennende og kreativ variant av andre skytespill, hvor det tas tak i en eksisterende sjanger, der fokuset ikke er å drepe, men å påvirke tid og rom.

Produsent: Riddlebit AS ved Lars Olav Muri
Spilldesigner: Oliver Nakken
Art lead: Mildrid Johnsen
Teknisk ansvarlig: Håvard Aasmo og Jonathan Jørgensen
Totalbudsjett for denne fasen: 316 366 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 100 000 NOK

Midnattssol (dataspill)

Midnattssol er et interaktivt drama som handler om utfordringene med å vokse opp. Noa tilbringer somrene med sin samiske familie, men etterhvert som Noa blir eldre, drives han stadig lenger vekk fra dem. Det er først når han blir eldre, at han innser hva familien betyr for ham.

Utdrag fra konsulentens vurdering: Fint konsept og pen grafikk som bruker rammeverket de har for å fortelle en historie om samisk identitet. 

Produsent: UMBLE AS ved Bao Nguyen
Spilldesigner: Bao Nguyen
Art lead: Marianne Paulsen
Teknisk ansvarlig: Aswin Nalliah
Totalbudsjett for denne fasen: 1 200 000 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 50 000 NOK

Totalt kom det inn 31 søknader i denne runden og det ble søkt om 7,1 millioner kroner til sammen. Kvinneandelen i nøkkelroller i de 12 filmprosjektene som får støtte, er 40%. Kvinneandelen i  de tre spillprosjektene, er 17%.

 

"I.L. Kråkeboller", en dramaserie for barn fra TMM Produksjon, er et av prosjektene som får støtte i denne runden
, click to open in lightbox

Meld deg på nyhetsbrev

Ikke gå glipp av våre nyheter og arrangementer: