Årets første tildeling fra Midtnorsk filmsenter

23.03.202111:15 Admin

Sju trønderske film- og spillprosjekt får til sammen nesten 1,7 millioner i støtte i årets første tildelingsrunde ved Midtnorsk filmsenter.

Fire dokumentarfilmer får produksjonsstøtte, mens én kortfilm og to spill får støtte til utvikling.

Kvinneandelen i nøkkelfunksjoner i de prosjektene som blir tildelt støtte er 44%.

Dette er Solveig Melkeraaens første tildelingsrunde som filmkonsulent ved Midtnorsk filmsenter. Henriette Myrlund er filmsenterets spillkonsulent.

Til søknadsfristen 15. februar kom det inn 22 søknader som til sammen søkte om 5,4 millioner kroner.

Produksjonstilskudd


Bunadsgeriljaen (dokumentar)


Produsent: Fenris AS ved Tore Buvarp og Mari Nilsen Neira, Herstory AS

Manus og regi: Helen Komini Knudsen og Mari Nilsen Neira

Totalbudsjett: 4 299 927 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 400 000 NOK

Bunadsgeriljaen er filmen om geriljaleder Anja Solvik og protestgruppa hun stiftet i 2019 for å kjempe for å bevare lokale fødetilbud i Kristiansund, og en rekke andre steder i den langstrakte Norge. Organisasjonen har nå over 100 000 medlemmer på Facebook. Filmen betrakter geriljaleder Anja i hennes altoppslukende kamp for kvinners rett til et trygt fødetilbud, i et av verdens rikeste land, der helsebyråkratene overkjører Stortinget. Bunadsgeriljaen er også et bilde på den dypeste konfliktlinjen i norsk samfunnsliv - sentrum mot periferi.

Utdrag fra konsulentens vurdering: "Bunadsgeriljaen er en sterk historie om a tale makta midt i mot, en historie om hvordan et menneskes engasjement kan skape en helt ny bevegelse og der bakteppet er den svært aktuelle sentraliseringsdebatten."

 

Trond Giske - Makta Rår (dokumentar)

Produsent: UpNorth Film AS ved Christian Aune Falch, Ingrid Galadriel Aune Falch og Håvard Bustnes.

Regi: Håvard Bustnes

Totalbudsjett: 5 690 000 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 400 000 NOK

Dokumentarfilmen følger Trond Giskes forsøk på å reise seg etter metoo-avsløringene, og ser tilbake på tida da han var en talentfull ungdomspolitiker som mange mente kom til å bli landets statsminister, til han på dramatisk vis bestemte seg for a trekke seg fra politikken etter anklager om seksuell trakassering.

Utdrag fra konsulentens vurdering: "Produksjonsselskap og regissør har lang og essensiell erfaring når det kommer til å produsere filmer med kontroversielt innhold, og jeg mener at teamet har alle forutsetninger som skal til for å håndtere et prosjekt av et slikt format."

Into the Realm of Shadows (dokumentar, co-produksjon)

Produsent: Spætt Film AS ved Håvard Wettland Gossé

Regi: Negin Ahmadi

Totalbudsjett: 3 300 000 NOK 

Innvilget produksjonstilskudd: 150 000 NOK

Dette er en observerende dokumentar der den iranske regissøren Negin Ahmadi (27) starter en personlig reise inn i krigssonen i Nord-Syria for å stille spørsmal ved hva det vil si å være kvinne. Alene med kameraet bestemmer hun seg for å søke etter noen svar ved å møte kvinnene som legemliggjør den sterkeste moderne myten om kvinnelig styrke og frihet: Kurdiske kvinnelige krigere. Filmen gir et unikt innblikk i livet til disse kvinnene.

Utdrag fra konsulentens vurdering: "Jeg er overbevist om at denne filmen vil kunne hevde seg på de største dokumentarfilmfestivalene i verden."


The Last of the Seagulls / Den siste måken (dokumentar, co-produksjon)

Produsent: UpNorth Film AS ved Ingrid Galadriel Aune Falch

Regi: Tonislav Hristov

Totalbudsjett: 4 168 695 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 150 000 NOK

Den siste Måken er en karakterdrevet dokumentar hvor vi følger Ivan, en gammel bulgarsk gigolo, som sliter med å overleve sin egen livskrise. Ivans livssituasjon er preget av mangel på arbeid og penger, tungt alkoholmisbruk, respektløse kvinner og selvforakt. Filmen gir en sjelden, underfundig og humoristisk innsikt i samfunnets bunnsjikt. Den siste måken er også en film om det imaginære paradiset Europa, raske endringer i samfunnet og politikken og utnyttelsen av et skjevt system sett gjennom øynene til en ødelagt mann.

Utdrag fra konsulentens vurdering: "En original personlig historie som samtidig forteller en større historie om et Europa i endring."

Utviklingstilskudd

Beds are for Dreaming (kort fiksjon)

Produsent: Helmet AS ved Line Klungseth Johansen

Regi og manus: Anna Lian

Totalbudsjett: 250 369 NOK 

Innvilget utviklingstilskudd: 230 000 NOK

Beds are for Dreaming handler om å tviholde på retten til å kunne sove, drømme, håpe og til å kunne være trygg i sin egen seng.

Utdrag fra konsulentens vurdering: "Beds are for Dreaming skal bli en kortfilm på 8 minutter som tar utgangspunkt i et velkjent tema: Norges asylpolitikk. Manusforfatter og regissør Anna Lian overbeviser imidlertid i sin søknad om at hun har en egen stemme i forhold til temaet, bade når det gjelder innhold og form."

 

Det tapte kongeriket (dataspill)

Produsent: Pineleaf AS ved Marianne Austvik

Spilldesigner: Hans-Andreas Kleven

Totalbudsjett: 204 133 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 150 000 NOK

Det Tapte Kongeriket er et lineært narrativ dataspill hvor handlingen foregår innenfor den samme verden som Pinelafspillet DwarfHeim. Som en spiller vil du være med på å frigjøre slaver, bekjempe troll og styrke en hær av mytologiske dverger som er gruvearbeidere, krigere og tømrere. Alle flyktninger i et fremmed land, evige drømmende om a finne veien hjem til DwarfHeim.

Utdrag fra konsulentens vurdering: "Dette er et sterkt og erfarent team, med et interessant prosjekt og en spillerbase i ryggen fra deres tidligere spill, Dwarfheim."

Rest (dataspill)

Produsent: Sleepy Turtles AS ved Sondre Haug

Spilldesign: Phillip Victor Engenes

Totalbudsjett: 264 378 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 198 283 NOK

Rest er et utforskelsesspill med en melankolsk estetikk, hvor spilleren utforsker monokrome omgivelser og opplever et narrativ preget av sorg og tap. Her er det opp til spilleren hvor mye man ønsker å involvere seg i det narrative, hvor spillet kan også spilles som en ren visuell opplevelse.

Utdrag fra konsulentens vurdering: "Rest er et atmosfærisk og nedtonet spill med en sterk visuell stil. Dette prosjektet blir det spennende å følge med på!"

Kvinner i Bunad på fjelltopp, click to open in lightbox

Meld deg på nyhetsbrev

Ikke gå glipp av våre nyheter og arrangementer: