Årets andre tildelingsrunde fra Midtnorsk filmsenter
Ni filmprosjekt og ett dataspill får til sammen godt og vel 2,5 millioner kroner i tilskudd i årets andre tildelingsrunde fra Midtnorsk filmsenter. En kortfilm og to dokumentarfilmer får tilskudd til produksjon. Tre dokumentarer, to hybrid-prosjekt, en kortfilm og et dataspill får utviklingstilskudd.
Dokumentarene i runden utforsker både samtid og fortid. Tematikken spenner fra mørke familiehemmeligheter fra krigens dager, via moderne hekser og online guruer som har blitt styrtrike på nett - til dagsaktuell kamp mot vindmøller på Fosen.
De to hybridprosjektene som får tilskudd, domineres av kvinner både tematisk - og når det gjelder hvem som står bak. Begge beveger seg utover tradisjonelle format. Hannah, en kunstfilm om den store kunstneren Hannah Ryggen, får sitt aller første utviklingstilskudd. Make Her See utforsker hva det vil si å være kvinnelig filmkunstner. Begge prosjektene har utelukkende kvinner i nøkkelrollene; produsent, manus og regi.
De to kortfilmene som får tilskudd, befinner seg tematisk i hver sin ende av menneskets livsløp, med barnets lekelyst i den ene enden, og begravelsesbyrået i den andre. VR- dataspillprosjektet som får tilskudd, byr på eksperimentell historiefortelling i havgapet.
Samlet totalbudsjett for de prosjektene som får tilskudd, er 9,8 millioner kroner. Kvinneandelen i nøkkelroller i filmprosjektene som får støtte i denne runden, er 44,4%. Det er ingen kvinner i nøkkelrollene i spillprosjektet som får tilskudd.
Midtnorsk filmsenters filmkonsulent er Solveig Melkeraaen, og Jon Cato Lorentzen er filmsenterets spillkonsulent.
Produksjonstilskudd
Click the Link Below (dokumentar )
Produsent: Gonzodocs AS ved Audun Amundsen
Manus og regi: Audun Amundsen
Totalbudsjett: 4 362 221 NOK
Innvilget produksjonstilskudd: 450 000 NOK
Filmskaper Audun Amundsen lokkes inn i en boble av styrtrike coacher. Sosiale medier og smarttelefoner har lagt grunnlaget for et grenseløst verdensmarked, og online coaching har blitt en av verdens raskest voksende næringer. Amundsen bestemmer seg for å utforske mulighetene, og ender opp med å bruke hundretusenvis av kroner på online kurs og mentorer. Han begynner på en reise på innsiden av en industri bestående av alt fra eksentriske personligheter som lever et liv i luksus – til personer med knuste drømmer. Hvem er disse guruene egentlig?
Utdrag fra konsulentens vurdering:
Amundsen ikke bare lager film, han lever film. I Click the Link Below omgir filmskaperen seg med mennesker som utelukkende er opptatt av penger og lynrask suksess. Denne reisen blir overraskende nok ikke så svart-hvitt som man skulle tro, og det er dette som gjør filmen til noe annet enn bare en bekreftelse på våre fordommer. Jeg både gruer og gleder meg til Amundsen videre ferd med sin guru.
Rinnans rival (dokumentar)
Produsent TMM Produksjon AS ved Bjørn Tore Hallem
Manus og regi: Marte Hallem
Totalbudsjett: 1 659 330
Innvilget Produksjonstilskudd: 400 000 NOK
For kort tid siden visste ikke Fredrik at hans morfar var en av Norges viktigste Gestapo-agenter. Han visste heller ikke at morfaren var halvt jødisk, het Karl Ludvig Isaevitch, og kunne vært en av de mange jødene som ble deportert eller henrettet. Isteden slettet han sitt jødiske navn og ble til dobbeltagenten Karl Adding, Rinnans argeste rival. I denne filmen følger vi barnebarnet, Fredrik, på en reise inn i morfarens historie. Det blir et møte med eget mørke – og familiens store hemmelighet.
Utdrag fra konsulentens vurdering:
Rinnans Rival forteller en personlig historie om fortielse og arveskam, samtidig som den formidler en lite belyst historie om hvorfor noen jøder unnslapp deportasjon. Regissør Marte Hallem har lagt ned en imponerende mengde research til denne filmen, som nå er klar til produksjon. Jeg gleder meg til å følge prosessen videre og ikke minst til denne fengslende fortellingen når og treffer sitt publikum.
Gravity Racer (kortfilm)
Produsent Walther Bros AS ved Martin Walther
Manus og regi: Finn Walther
Totalbudsjett: 439 006 NOK
Innvilget produksjonstilskudd: 350 000 NOK
Gravity Racer kan oversettes med «ola-bil» på norsk. Denne kortfilmen handler om barns balanse mellom fantasifull lek og risikoanalyse. Om eventyrlyst og forventninger. Om utfordringer og grenser. Om det å vokse opp.
Utdrag fra konsulentens vurdering:
Størsteparten av handlingen foregår på én location hvor regissør i løpet av få minutter makter å spille på et stort spenn av følelser som frykt, spenning, humor - og til slutt åpner et rom for tolkning hos seeren. Jeg har stor tro på at denne filmen vil kunne hevde seg på internasjonale festivaler, rettet både mot barn og voksne.
Utviklingstilskudd
Hannah (hybrid/kunstfilm)
Produksjonsselskap: Blaane Film AS ved Bente Maalen
Manus: Itonje Guttormsen og Anna Lian
Regi: Itonje Guttormsen
Totalbudsjett for denne fasen: 150 000 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 100 000 NOK
Et kunstnerportrett om Norges fremste kunstner ved siden av Edvard Munch. En svensk-trøndersk verdensborger som levde sitt liv på den internasjonale kunstscenen - og på et lite småbruk på Ørlandet parallelt. En kompromissløs, uredd og brennende aktuell film, akkurat som Hannah Ryggen selv.
Utdrag fra konsulentens vurdering:
Vi trenger filmer om sterke, historiske kvinner, ikke minst innenfor kunstfeltet da disse dessverre ikke har vokst på trær. At en av Norges fremste kunstnere bodde her i Trøndelag, på et lite småbruk på Ørlandet, gjør prosjektet ekstra aktuelt for regionen. Det er også gledelig at teamet bak kamera består av sterke kvinner, som har alt som skal til for å kunne formidle Hannah Ryggens historie slik den fortjener.
Make Her See (lang fiksjon/hybrid)
Produksjonsselskap: Helmet AS ved Line Klungseth Johansen
Manus og regi: Denise Hauser
Totalbudsjett i denne fasen: 488 571 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 230 000 NOK
Make Her See er en kunstnerisk hybridfilm som utforsker hva det vil si å være kvinnelig filmskaper.
Utdrag fra konsulentens vurdering:
Filmskaper Denise Hauser har en sterk stemme som gestaltes gjennom hennes utforskende form. Hun har tidligere jobbet innenfor kortere formater, og ønsker nå å utvikle sitt filmspråk i langformat. Make Her See er en hybrid som blander animasjon, fiksjon og dokumentariske scener, og der også selvrefleksjon er et viktig element. En sanselig film om filmkunst, men også om viktige paradokser som mange kvinnelige filmskapere, inkludert filmens regissør, har kjent på kroppen.
Ololyga (dokumentar)
Produksjonsselskap: Herstory AS ved Mari Nilsen Neira
Manus og regi: Maja Holand
Totalbudsjett i denne fasen: 300 000 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 250 000 NOK
Ololyga er en eksperimentell reise inn i mørket der prosjektet “Witch Club Satan” tar oss med på reisen til tre unge kvinner som jobber i krysningspunktet mellom musikk og teater, men også i grenselandet mellom virkelighet og fantasi. Med dette prosjektet debuterer filmfotograf Maja Holand som regissør.
Utdrag fra konsulentens vurdering:
Dokumentarfilmen Ololyga gjør meg svært nysgjerrig både når det gjelder innhold og form. Regissøren har klare ambisjoner om å benytte formgrep som kler og forsterker temaet; hva er egentlig en heks? Hvordan gestalte en heks gjennom lyd og visuell fremtoning? Hvordan påvirker det deg som ung kvinne i dagens samfunn når du går inn i denne rollen og tar den på alvor? Disse spørsmålene gjør at historien fremstår som større enn et konkret portrett av tre fascinerende kvinner med et ambisiøst og eksperimentelt musikkprosjekt.
Gullkiste (kort fiksjon)
Produksjonsselskap: Syden Pictures AS ved Jon Vatne
Manus: Marina Popovic
Totalbudsjett for denne fasen: 100 000 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 100 000 NOK
På venterommet til et begravelsesbyrå er det kort vei fra det eksistensielle til det banale når Ema (34) og Adi (26) skal håndtere det praktiske rundt morens bortgang, noe som viser seg å bli lettere sagt enn gjort. Filmen er et relasjonsdrama om å takle nære familiemedlemmer, kulturforskjeller, død og umulige valg. Fylt med mørk humor og veldig store følelser.
Utdrag fra konsulentens vurdering:
Det jeg liker aller best med denne fortellingen, er hvordan ulik kultur, sedvaner og særlig språkforskjeller er fiffig integrert både i innhold og form. Gullkiste vant Signaturpitchen under Kortfilmkonventet 2023 i konkurranse med sterke prosjekter fra alle de regionale filmsentrene.
Gjenklang (dokumentar)
Produksjonsselskap: UpNorth Film AS ved Christian Aune Falch og Torstein Parelius
Manus og regi: Christian Aune Falch og Torstein Parelius
Totalbudsjett i denne fasen: 575 600 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 200 000 NOK
Observerende dokumentarfilm som ser på hvor viktig det er at noen kan og vil hjelpe deg tilbake på føttene når det føles som om verden raser sammen rundt deg.
Utdrag fra konsulentens vurdering:
Dokumentarfilm hvor filmskaperne velger en uventet innfallsvinkel, og der selve utforskningen vil bli filmens grunnmur. Svarene er ikke gitt og vil kanskje heller aldri gis. Filmskaperne Torstein Parelius og Christian Aune Falch har bevist at de kan utvikle, produsere og distribuere filmer som høster anerkjennelse på høyt nivå, både nasjonalt og internasjonalt. Selv om det er svært tidlig i utviklingen, mener jeg at dette prosjektet inneholder dette potensialet, og har derfor full tillit til at teamet leverer.
Å kjempe mot vindmøller
Produksjonsselskap: UpNorth Film AS ved Håvard Bustnes
Manus og regi: Håvard Bustnes
Totalbudsjett i denne fasen: 1 020 219 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 250 000 NOK
En dokumentarfilm som følger den eksistensielle konflikten mellom de samiske familiene på Fosen, og utbygginga av 151 gigantiske vindturbiner som truer livsgrunnlaget deres. Det hele tar en ny vending når reineierne får medhold i høyesterett om at konsesjonen til vindkraftanlegget er ugyldig. Må turbinene rives?
Utdrag fra konsulentens vurdering:
Den prisvinnende regissøren Håvard Bustnes har en unik evne til å være på rett sted til rett tid. I denne filmen handler det om vindmøllene på Fosen. Bustnes begynte utviklingen av dette prosjektet i god tid før det smalt, og hele Norge plutselig visste om regjeringens menneskerettighetsbrudd. Saken er fortsatt høyaktuell og langt fra avsluttet. Å kjempe mot vindmøller er en prosess-dokumentar der virkeligheten styrer filmens retning i bokstavelig forstand. Når slike prosjekter virkelig treffer på tid og timing, så har de potensial til å nå høyt og lang. Å kjempe mot vindmøller er et slikt prosjekt.
Prosjekt Fyrtårnøya (dataspill)
Produksjonsselskap: Breach AS ved Marius Thorvaldsen
Spilldesigner og teknisk ansvarlig: Adam Krupicka
Art lead: Sindre Askim Grønvoll
Fyrtårnøya er en fokusert én-spiller opplevelse i sjangeren “walking sim”, med innslag av det overnaturlige og skrekk. Du våkner opp på en liten øy i det norske havgapet, og må finne ut hvorfor du er der, hva som har skjedd med øyfolket, og hvilke hemmeligheter som skjuler seg i det mørke fyrtårnet.
Utdrag fra konsulentens vurdering:
Historien i spillet kan tolkes som en samfunnskommentar om isolasjon i vår moderne tid, som virker som en smart og gjennomtenkt vri. Treffer spillet godt med narrativet, kan det bli en viktig opplevelse med rom for refleksjon for spillerne. Breach behersker VR. Fyrtårnøya virker som et “trygt” VR-prosjekt innen en etablert sjanger, der eksperimentell historiefortelling og et gameplay fokusert på å finne og holde liv i lyskilder kan skape både nerve og fokus.
I alt kom det inn 22 søknader fra 18 ulike søkere til søknadsfristen 30. april. Det ble søkt om nesten 5,8 millioner kroner til sammen, med et samlet totalbudsjett for alle søkte prosjekt tett opp under 19,6 millioner kroner.
Neste søknadsfrist om utviklings- og produksjonsstøtte til film- og dataspillprosjekt ved Midtnorsk filmsenter, er 15. september.