Tildelinger 2020

Tildelinger Midtnorsk Filmsenter 2020

Første tildelingsrunde 

Ni trønderske film- og spillprosjekt får til sammen nesten 2,8 millioner i støtte i årets første tildelingsrunde ved Midtnorsk Filmsenter.To dokumentarfilmer og tre kortfilmer får produksjonsstøtte, mens tre dokumentarprosjekt får støtte til utvikling. For aller første gang får også et spillprosjekt støtte til utvikling etter at filmsenteret i år åpnet for spillsøknader. For første gang gis det også produksjonsstøtte til et VR-prosjekt. Blant filmselskapene som mottar støtte er det én nykommer i bunken, selskapet Camerat fra Steinkjer. 

Kvinneandelen i nøkkelposisjoner i de prosjektene som ble tildelt støtte er på 46%.

Filmkonsulent hos Midtnorsk Filmsenter er KriStine Ann Skaret. Henriette Myrlund har vært konsulent for spill i denne runden.

- Dette har vært en utfordrende runde, med mange sterke søknader. Betegnende for runden er at prosjekter som tidligere har mottatt utviklingsstøtte, kommer tilbake med godt gjennomarbeidede produksjonssøknader, sier filmkonsulent ved Midtnorsk Filmsenter KriStine Ann Skaret. Hun er begeistret over det kunstneriske nivået på både kort- og dokumentarprosjektene i denne runden.

-Jeg er imponert over regissører som har utnyttet utviklingsstøtte til å tydeliggjøre både form og metode og finne fram til sine originale uttrykk. Det er også stort mangfold i disse tildelingene, med både regionale, nasjonale og internasjonale prosjekt fra både nykommere og etablerte aktører, sier hun. 

Skaret gleder seg også over det høye ambisjonsnivået på produksjonssiden, der solide visningsavtaler er på plass i flere av dokumentarprosjektene.

Til søknadsfristen 15. februar kom det inn 31 prosjektsøknader som til sammen søkte om 9 millioner kroner. 

Produksjonstilskudd

Fremmed Blod (dokumentar)

Produsent: TMM Produksjon AS ved Bjørn Tore Hallem

Totalbudsjett: 1 926 500 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 350 000 NOK

Manus og regi: Marte Hallem

 «Fremmed blod» er personlig reise på vegne av et glemt folk med omkring 700 000 etterkommere i Norge. Skogfinnenes kamp for overlevelse og plass i norsk og svensk offentlighet har vært hard og innholdsrik fra 1500-tallet og fram til i dag. Vi følger dokumentaristen Marte Hallem sin ferd bakover i egne skogfinske rekker, og ser henne få økende innsikt i det skogfinske.

Utdrag fra konsulentens vurdering: «Denne filmen vil belyse interessante og relevante problemstillinger som handler om hvordan vi forholder oss til det vi opplever som fremmed, og den kunnskapen reisende kulturer bringer med seg.»

Hallelujah (dokumentar)

Produsent: UpNorth Film AS ved Christian Aune Falch

Totalbudsjett: 10 053 788 NOK 

Innvilget produksjonstilskudd: 450 000 NOK

Manus og regi: Tonje Hessen Schei

 «Hallelujah» er en internasjonal featuredokumentar om kristensionisme. 

Utdrag fra konsulentens vurdering: ««Hallelujah» vil bli en film som i bibelske dimensjoner avslører interessefellesskapet mellom religiøse, politiske og økonomiske krefter. En ekstremt modig film som vil vekke stor oppsikt både ute og hjemme.»


Losing Nobody (kort fiksjon)

Produsent: Tagline AS ved Ida Eldøen

Totalbudsjett: 1 450 000 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 405 000 NOK

Manus og regi: Denise Hauser

Elise får livet snudd opp ned når hun konfronteres med gjentatte spontanaborter og hun innser at hun kanskje ikke får det livet hun hadde planlagt.

Utdrag fra konsulentens vurdering: «Jeg tror dette vil bli poetisk, vakker, og sorgfull historie som beveger seg mellom den brutale, men likevel hverdagslige virkeligheten, sorgen over det tapte og drømmen om det som kanskje kan bli.»


The 9 Daughters of Ran (kort fiksjon/VR)

Produsent: NORN Studio AS ved Lina Reinsbakken

Totalbudsjett: 3 986 126 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 450 000 NOK

Manus og regi: Lina Reinsbakken

 «The 9 Daughters of RAN» er første kapittel i en VR-eventyrserie som i sin helhet skal forklare unge fra 12 år hvordan hjernen fungerer. I denne filmen skildres konflikten i den interne fantasiverden, og publikum inviteres med til hjernens indre for å hjelpe heltinnen Gullveig på hennes eventyr, hvor hun må overvinne frykt og redde Fantasien.

Utdrag fra konsulentens vurdering: «Det visuelle universet, narrativ og dramaturgi er imponerende. Dette er et prosjekt med store ambisjoner som er solid forankret, både kunstnerisk, teknisk, og produksjonsmessig - i samarbeid med store internasjonale aktører.»

Vår tid er forbi (kort fiksjon)

Produsent: Spætt Film AS ved Håvard Wettland Gossé

Totalbudsjett: 995 260 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 500 000 NOK

Manus og regi: Vegard Dahle

Robin er alene om å oppleve at verden står i brann. Hun oppsøker en gruppe likesinnede som forhåpentligvis deler hennes oppfatning.

Utdrag fra konsulentens vurdering: «Dette prosjektet har vært igjennom en utvikling som styrker det visuelle universet og filmspråket. Jeg tror dette vil bli en sterk, kompleks, original og høyst relevant filmopplevelse.» 



Utviklingstilskudd


Banebryterne (dokumentar)

Produsent: Spætt Film AS ved Håvard Wettland Gossé

Totalbudsjett: 1 967 100 NOK 

Innvilget utviklingstilskudd: 200 000 NOK

Regi: Emma Jøsok og Finn Walther

Drømmen om å spille på Rosenborg kan nå bli en realitet for alle trønderske jenter som spiller fotball. Denne web-serien følger Trondheims-Ørns overgang til å bli RBK Kvinner.

Utdrag fra konsulentens vurdering: «Banebryterne er en film om Rosenborgs første kvinnelag – et stort vendepunkt for kvinnefotballen og en vesentlig samfunnsendring.»

 

Bunadsgeriljaen (dokumentar)

Produsent: Fenris Film AS ved Tore Buvarp og Herstory AS ved Mari Nilsen Neira

Totalbudsjett: 1 315 872 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 200 000 NOK

Manus og regi: Helen Komini Knudsen

Anja Cecilie Solvik leder moderne kystkvinners kamp for fødetilbud gjennom organisasjonen «Bunadsgeriljaen», som startet våren 2019 og teller allerede over 100.000 medlemmer. Hvem er kvinnene bak Bunadsgeriljaen? Hvorfor engasjerer dette temaet så mange, og er det fortsatt nødvendig å kjempe for fødetilbud og demokrati i ett av verdens rikeste og mest likestilte land?

Utdrag fra konsulentens vurdering: «Bunadsgeriljaen» er en fortelling om et enkelt menneske som taler makta midt imot og går i bresjen for en stor folkelig kampanje mot nedleggelse av lokalsykehusene.»

 

Dagslys (dokumentar)

Produsent: Camerat AS ved Espen Nilsen Holtan

Totalbudsjett: 150 060 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 120 000 NOK

Regi: Magnus Lillemark

Historien om gruvesamfunnet Malm er preget av stolthet, men den er også preget av klasseskille og interne konflikter i bygda. Gjennom teaterstykket “Eplene i Messehagen” er det mange som gjenopplever fortiden sin. Hvordan er det å gjenoppleve og gjenskape fortiden, på godt og vondt, gjennom stykket?

Utdrag fra konsulentens vurdering: «Prosjektet er regionalt forankret og formidler en enkel historie som er både visuell og universell og har relevans langt utover bygdas grenser.»

Setback (dataspill)

Produsent: Riddlebit AS ved Lars Olav Muri

Totalbudsjett: 670 000 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 100 000 NOK

Spilldesigner: Oliver Nakken

Setback er et ikke-voldelig flerspiller-kappløp hvor man kan skyte konkurrentene sine tilbake gjennom tid og rom. Sagt på en annen måte: En first-person-shooter hvor du ikke kan dø. "Setback" finner sted en futuristisk sci-fi-verden hvor dette er en storslagen sport.

Utdrag fra konsulentens vurdering: «Konseptet er spennende og interessant med store ambisjoner, også med hensyn til antall spillere.»

Vårens andre tildelingsrunde

12 trønderske film- og spillprosjekt får til sammen 2,4 millioner i støtte i årets andre tildelingsrunde ved Midtnorsk Filmsenter. To dokumentarer og en kortfilm får støtte til produksjon, mens fem dokumentarer, tre kortfilmer og et VR-spill får støtte til utvikling.


Filmkonsulent hos Midtnorsk Filmsenter er KriStine Ann Skaret. Henriette Myrlund har vært konsulent for spill i denne runden.

- Det har vært en spennende runde med mange sterke søknader både fra etablerte og nye filmskapere, sier filmkonsulent Skaret. 

- Spætt Film utmerker seg med tilskudd til fire prosjekter, både kortfilm og dokumentar, i tillegg til Helmet, som mottar tilskudd til tre korte fiksjonsprosjekter. Det er også interessant å se nye serie-formater, både i dokumentar- og fiksjonssjangeren, og gledelig å se at flere av de etablerte selskapene knytter til seg nye regissører, sier Skaret.

Til søknadsfristen 30. april kom det inn 40 prosjektsøknader som til sammen søkte om 8,7 millioner kroner. Kvinneandelen i nøkkelposisjoner i de prosjektene som blir tildelt støtte er på 32%.
 

Produksjonstilskudd

 
Banebryterne (dokumentar)

Produsent: Spætt Film AS ved Håvard Wettland Gossé
Totalbudsjett: 1 669 104 NOK
Innvilget produksjonstilskudd: 250 000 NOK
Regi: Finn Walther og Emma Jøsok

Drømmen om å spille på Rosenborg kan nå bli en realitet for alle trønderske jenter som spiller fotball. Denne web-serien følger Trondheims-Ørns overgang til å bli RBK Kvinner.
 
Utdrag fra konsulentens vurdering:
«Emma Jøsok er en ny og spennende regi-stemme fra Spætt som jeg tror vil ha evnen til å komme på innsida av laget og tett på spillerne, og samtidig ha et overordnet blikk på hva denne historien forteller om kvinners kamper i samfunnet generelt, og i fotballen spesielt. Dette er prosjekt med stor regional tilknytting, både kreativt og innholdsmessig, og det er særlig gledelig at Adressa har kommet på banen som distribusjonsplattform for dokumentarserier.»


Livet av Havnes (dokumentar)

Produsent: Spætt Film AS ved Håvard Wettland Gossé
Totalbudsjett: 569 855 NOK
Innvilget produksjonstilskudd: 340 000 NOK
Manus og regi: Magnus Skatvold
 
Poeten Eirik Havnes fremfører et slam-dikt om selve «Livet» på 20 minutter og tre kilometer i et one-take filmopptak akkompagnert av live musikk.
 
Utdrag fra konsulentens vurdering:
«Dette er nyskapende, både kunstnerisk, metodisk og lanseringsmessig, og et originalt skritt fra Spætt og Skatvold som jeg gleder meg til å se gjennomført.»
           

Tåkeland (kort fiksjon)


Produsent: Helmet AS ved Line Klungseth Johansen
Totalbudsjett: 923 006 NOK
Innvilget produksjonstilskudd: 100 000 NOK
Manus: Line Klungseth Johansen, Øystein Moe og Alexander Somma
Regi: Line Klungseth Johansen og Alexander Somma
 
«Tåkeland» er en forestilling om en slags komalignende tilstand. Det er en verden med andre regler, hvor man kan flykte fra virkeligheten, men ikke unnslippe den. Filmen utforsker denne verdenen visuelt, lydmessig, og emosjonelt
 
Prosjektet «Tåkeland» får innvilget ekstraordinært produksjonstilskudd relatert til koronasituasjonen.
 

Utviklingstilskudd


Requiem (dokumentar)

Produsent: UpNorth Film AS ved Christian Aune Falch og Torstein Parelius
Totalbudsjett: 579 220 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 150 000 NOK
Manus: Gunnar Hall Jensen og Måns Berthås
Regi: Gunnar Hall Jensen
 
I «Requiem» angriper vi vår vestlige schizofrene tilstand, der vi på den ene siden vet våre liv må endres betydelig for at menneskeheten skal overleve, men i praksis velger å ikke gjøre noe med det. Dette er en tragikomisk film om at vi går mot verdens undergang med åpne øyne, vel vitende om hvor drastiske kollektive klimatiltak som faktisk kreves av alle for å kunne gi oss fremtiden tilbake.
 
Utdrag fra konsulentens vurdering:
 «Gunnar Hall Jensen vil følge den visjonære arkitekten Anders Nyquist, som har brukt sin kunnskap til å skape et liv som er bærekraftig – selv om det sannsynligvis går mot slutten for både Nyquist og jorda. Dette er et nytt samarbeid mellom Hall Jensen og UpNorth Film, som har funnet tonen gjennom filmen «Oh it Hertz»»
 
 


I tjeneste for Norge (dokumentar)


Produsent: Ekkofilm AS ved Fredrik Hygen Gudesen
Totalbudsjett: 614 296 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 250 000 NOK
Manus og regi: Stian Trovik
 
Norge. Et land som fremmer fred og forsoning. Slik liker vi å se på oss selv. Men er det egentlig sannheten? Siden andre verdenskrig har over 100 000 nordmenn deltatt i krig og konflikt i utlandet. Hva kjemper vi egentlig for? Hva utretter vi? Og hvorfor deltar vi? «I tjeneste for Norge» er en dokumentarserie om Norges rolle i internasjonale operasjoner, fortalt av de som faktisk var tilstede.
 
Utdrag fra konsulentens vurdering:
 «Dette prosjektet ønsker å skape debatt om Norges deltagelse i internasjonale kriger og konflikter, og gi en stemme til norske krigsveteraner i vår tid. Ekkofilm har tidligere levert solide serier i dette formatet, bl.a. den Gullrutenominerte «Alliert og Alene». Jeg har stor tro på at "I tjeneste for Norge" vil kunne både nå og utfordre et stort publikum i samarbeid med NRK.»
 

Make Her See (dokumentar)

Produsent: Tagline AS ved Ida Eldøen
Totalbudsjett: 260 000 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 234 000 NOK
Manus og regi: Denise Hauser
 
Denne kunstneriske kortdokumentaren utforsker hva det vil si å være kvinnelig filmskaper i dag, og hvordan disse filmskaperne kan bli rollemodeller for den kommende generasjonen av ambisiøse historiefortellere. Kvinnene som intervjues vil ha ulik bakgrunn og nasjonalitet, og de vil legge grunnlaget for dokumentaren, som skal være en blanding av live-action og animasjon / kunstneriske sekvenser.
 
Utdrag fra konsulentens vurdering:
 «Regissør Denise Hauser leter etter rollemodeller og ønsker å lage en kortdokumentar om kvinnelige filmregissører hun ser opp til - og derigjennom motivere også andre kvinner til å fortsette å jobbe seg frem som filmskapere. Dette er et nytt samarbeid mellom Hauser og Tagline, som allerede samarbeider om prosjektet ´Losing Nobody´.»
 
 


Lysår (kort fiksjon)


Produsent: Spætt film ved Håvard Wettland Gossé
Totalbudsjett: 265 216 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 200 000 NOK
Manus: Didrik Morits Hallstrøm 
Regi: Vegard Dahle
 
Hva om du ble tvunget til å glemme alt? Hvor langt ville du da gått for å huske dine siste dager på Jorda? Stekt løk, øl, tøymykner. De eksotiske fuglene som trakk gradvis lengre nord. De døde furunålene. Den siste gangen du så datteren din hoppe på trampoline. «Lysår» er verdens første nordic sci-fi.
 
Utdrag fra konsulentens vurdering:
 «En kortfilm inspirert av romanen ved samme navn skrevet av manusforfatter Didrik Morits Hallstrøm. Dette er et spennende samarbeid der Vegard Dahle får mulighet til å videreutvikle et litterært science fiction univers som både er teknisk og emosjonelt utfordrende.»
 


Melina (kort fiksjon)

Produsent: Helmet AS ved Line Klungseth Johansen
Totalbudsjett: 349 301 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 200 000 NOK
Manus og regi: Jørn Utkilen
 
En gruppe med unge kvinner drar på et jobbkurs på landet, men i stedet for å få hjelp, må de i stedet hjelpe stedet med å overleve.
 
Utdrag fra konsulentens vurdering:
 «En historie om en gruppe kvinner som drar på jobbkurs i skogen, der de konfronteres med større utfordringer enn deres egne, og nye konkurranser og allianser oppstår. Utviklingsstøtte gis for å synliggjøre visuell stil og metode, som kan styrke troen på at Helmet + Utkilen vil gi oss noe vi ikke har sett maken til. Det er også interessant å se «webisodes»-formatet utvikles i regionen.»
 


Syn: En film om Ole Blind og Kristin Kaos (dokumentar)


Produsent: Mattima Film AS ved Andrew Grant og Øyvind Gregersen
Totalbudsjett: 602 713 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 150 000 NOK
Manus og regi: Kristin Nordsæther
 
Den blinde pianisten Ole lar tålmodig sin nysgjerrige kjæreste Kristin utforske hans indre verden ved å la henne ta med kamera inn i livene deres. Det som følger er en sju år lang filmet beretning om et ekstraordinært forhold - fra forelskelse, etablering og kjærlighet - til motvillig brudd. Fortalt gjennom Kristins dagbøker er dette et nært portrett av deres ofte ekstatiske kjærlighetsforhold.
 
Utdrag fra konsulentens vurdering:
 «En ekstraordinær kjærlighetshistorie om å bli sett av en som ikke kan se og å gi slipp for å redde den andre – eller kanskje seg selv. Jeg har stor tro på Kristin Nordsæthers samarbeid med Mattima film, og gleder meg til å følge dette prosjektet gjennom videre utvikling.»
 
 

Kysteventyret (dokumentar)


Produsent: Spætt Film AS ved Håvard Wettland Gossé
Totalbudsjett: 180 000 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 150 000 NOK
Manus og regi: Magnus Skatvold
 
Det som startet som en demokratisk «attåtnæring» for bønder og fiskere, ble på kort tid en milliardindustri. «Kysteventyret» er historien om pionerene som startet det hele.
 
Utdrag fra konsulentens vurdering:
 «Teamet fra Spætt har tidligere levert solide filmer i denne sjangeren, og vil med denne filmen ta tak i en del av vår historie som er høyst relevant i dag. I utviklingen vil de samle intervjuer og arkivmateriell og lage pilot med tanke på videre finansiering og lansering.»
 
 

Suburbia (kort fiksjon)


Produsent: Helmet AS ved Line Klungseth Johansen
Totalbudsjett: 289 000 NOK
Innvilget utviklingstilskudd: 200 000 NOK
Manus og Regi: Line Klungseth Johansen
 
«Suburbia» tar for seg én dag i livet for ungdomsgjengen rundt Ylva (13), som starter ettermiddagen på baderommet hjemme før hun møter venner.
 
Utdrag fra konsulentens vurdering:
 «Det visuelle materiale som er levert til søknaden Suburbia er suggererende og vekker en uro i meg. Regissør Line Klungseth Johansen evner å skape en stemning av rastløs energi på kanten til grenseoverskridelse blant ungdom i en brytningstid.»
 

The Incident at Hill Outpost (interaktiv produksjon)


Produsent: Breach AS ved Marius Thorvaldsen
Totalbudsjett: 1 026 666 NOK 
Innvilget utviklingstilskudd: 200 000 NOK
Creative Director: Sindre Askim Grønvold
Spilldesigner: Are Akselsen
Teknisk leder: Martin Sivertsen
 
The «Incident at Hill Outpost» er et VR-spill for 3-10 spillere, hvor man må samarbeide for å overleve. Spillerne vil gå inn i rollene som mannskap på den arktiske forskningsbasen “Hill Outpost”. Innestengt, under et voldsomt uvær, i en plutselig mørklagt base som resultat av et mystisk strømbrudd, viser det seg at ikke alle i mannskapet er den de utgir seg som...
 
Utdrag fra konsulentens vurdering:
 «Et spennende og kreativt konsept som kombinerer mer tradisjonelle formater med VR. Det blir spennende å følge den videre utviklingen av dette prosjektet.»

Tredje tildelingsrunde

12 trønderske film- og spillprosjekt får til sammen 2,6 millioner i støtte i årets tredje og siste tildelingsrunde ved Midtnorsk Filmsenter; 7 dokumentarer, 3 kortfilmer og 2 spill. To spillselskap får støtte fra Midtnorsk Filmsenter for aller første gang: Studio Gauntlet og SURT Games får utviklingsstøtte til spillene "Kyberbuss" og "Sir Sprout". Den eksperimentelle kortfilmen "Neste ny evig" fra Helmet AS får det største tilskuddet i denne runden.

- Filmprosjektene som får støtte har et mangfold av filmatiske utrykk og avspeiler bredden i den trønderske filmbransjen som blomstrer på flere plan, sier KriStine Ann Skaret. I høst avslutter hun sin periode som filmkonsulent ved Midtnorsk Filmsenter og dette er hennes siste søknadsrunde.

Blant filmprosjektene finner vi animasjon, eksperimentell kortfilm og film som eksperimenterer i hybridsjangeren. Innenfor dokumentarsjangeren spenner det fra kortdokumentarserier, kinodokumentar til internasjonale co-produksjoner. 

-Det har vært spennende å følge utviklingen gjennom tre år; i de etablerte selskapene, men ikke minst gjennom fremveksten av nye selskap og samarbeidskonstellasjoner. Trøndelag har selskaper og filmskapere som har imponert meg med sin gjennomføringsevne og vilje til kreativ utforsking. Det blir trist å forlate posten ved årsskiftet, men jeg gleder meg til å følge prosjektene fra sidelinjen, sier Skaret. 

Henriette Myrlund er Midnorsk Filmsenters spillkonsulent:

- Søknadene til spillutvikling er av høy kvalitet og viser stor bredde. Det er fint å se en region i vekst, og det blir spennende å følge utviklingen videre, sier hun. 

Til søknadsfristen 15. september kom det inn totalt 25 prosjektsøknader fra 16 ulike søkere, og det ble søkt om tilsammen 5,8 millioner kroner. Kvinneandelen i nøkkelposisjoner i de prosjektene som blir tildelt støtte, er på 37,5 % i denne runden.

Produksjonstilskudd

Neste ny evig (kort fiksjon)

Produsent: Helmet AS ved Line Klungseth Johansen
Totalbudsjett: 878 228 NOK
Innvilget produksjonstilskudd: 580 000 NOK
Manus og regi: Alexander Somma

“Neste ny evig” er en film som utforsker krysningspunktet mellom det menneskeskapte og det generative. Filmen er en halvt abstrakt, halvt figurativ sci-fi reise som tar for seg Theseus erstatningsparadoks og stiller spørsmålet; hvor mye kan vi bytte ut av oss selv før vi slutter å være mennesker?

Utdrag fra konsulentens vurdering: 

“Teamet fra Helmet har imponert meg stort med sin sterke estetiske formidlingsevne. Jeg er overbevist om at dette prosjektet vil ha et utrykk og et meningsinnhold som vil være både relevant og nyskapende, og som vil få oss til å reflektere over hvordan estetikk og teknikk påvirker hverandre.”

Trond Giske - Makta rår (dokumentar)

Produsent: Upnorth Film AS ved Christian Aune Falch
Totalbudsjett: 5 690 000 NOK
Innvilget produksjonstilskudd: 200 000 NOK
Manus og regi: Håvard Bustnes

Dokumentarfilmen følger Trond Giskes forsøk på å reise seg etter metoo-avsløringene. Filmen spenner fra tida da han var en talentfull ungdomspolitiker som mange mente kom til å bli landets statsminister, til han på dramatisk vis bestemte seg for å trekke seg fra politikken etter anklager om seksuell trakassering.

Konsulentens vurdering: 

“I dette prosjektet tar Håvard Bustnes og UpNorth Film tak i en av våre helt lokale og mest kontroversielle historier, og gir oss et innblikk i maktas irrganger sett fra innsida. Bustnes har hatt eksklusiv tilgang til Giske gjennom de siste årene, og har fulgt ham tett gjennom opp- og enda flere nedturer.”

Hvem er Katharina? (kort fiksjon)

Produsent: Tagline AS ved Ida H. Eldøen
Totalbudsjett: 1 350 000 NOK
Innvilget produksjonstilskudd: 400 000 NOK
Manus og regi: Ida H. Eldøen

Hvordan kan Katharina forstå hva det vil si å være lesbisk, når alle referansene hennes er stereotypier fra filmer og tv-serier? «Hvem er Katharina?» er en personlig historie basert på regissørens egne opplevelser. Det er en ut-av-skapet fortelling som fortsetter forbi en aksept av å være lesbisk, og blir en historie om kvinnen og mennesket bak stereotypien.

Utdrag fra konsulentens vurdering: 

“En animert kortfilm som med underfundig humor undersøker pop-kulturens effekt på vår søken etter identitet. Gjennom Katharinas briller får vi en gjennomgang av film fra 90 tallet frem til i dag, med særlig blikk for kvinnelige roller – og rollemodeller.”

Min morfar muldvarpen (dokumentar)

Produsent: TMM Produksjon AS ved Bjørn Tore Hallem
Totalbudsjett: 425 000 NOK
Innvilget produksjonstilskudd: 200 000 NOK
Manus og regi: Marte Hallem
Medforfatter: Ola Flyum

Filmen følger Fredrik Lie fra Stockholm på en reise i morfarens fotspor omkring i Norge, i arkiver og blant gjenlevende, for å søke svar på gåten: Hvem var morfaren? Hvordan kunne en liten, mørkhåret, halvt jødisk gutt ende opp som SS-offiser Walter Gemmeckes foretrukne feltagent? Hvordan har morfarens svik under krigen påvirket barnebarnet og resten familien? 

Konsulentens vurdering: “Marte Hallem og TMM har gjennom produksjonen «Fremmed blod» vist at de kan løfte en personlig historie fram til noe allment og relevant. I denne filmen fortsetter Hallem å utforske hvordan familiehistorier preger oss og våre liv – både på et personlig og et samfunnsmessig plan”.

Moosa Lane (dokumentar, co-produksjon)

Produsent: Spætt Film AS ved Håvard Wettland Gossé, co-produksjon med Sonntag Pictures ved Sarah Stockmann 
Totalbudsjett: 390 500 NOK (norsk andel)
Innvilget produksjonstilskudd: 150 000 NOK
Manus og regi: Anita Hopland

En film om å eksistere mellom to verdener som a third culture kid. Med kamera dokumenterer regissør Anita Hopland sitt personlige møte med farssiden av sin familie i Pakistan. Hun følger sine fettere og kusiner, og ser hvordan deres liv utvikler seg temmelig forskjellig fra hennes eget. 

Konsulentens vurdering: 

“Dette prosjektet er en videreføring av et vellykket co-produksjons-samarbeid mellom Spætt film og Sonntag Pictures. Et samarbeid som har gitt Spætt og andre trønderske filmarbeidere verdifull internasjonal erfaring, nettverk og anerkjennelse.”

Nelly & Nadine (dokumentar, co-produksjon)

Produsent: UpNorth Film AS ved Ingrid Galadriel Aune Falch, co-produksjon med Auto Images ved Ove Rishøj Jensen
Totalbudsjett: 650 000 NOK (norsk andel)
Innvilget produksjonstilskudd: 150 000 NOK
Manus og regi: Magnus Gertten

"Nelly & Nadine" forteller en usannsynlig kjærlighetshistorie om to kvinner som forelsker seg julaften 1944, i Ravensbrück konsentrasjonsleir.

Utdrag fra konsulentens vurdering: 

“Dette er en sår fortelling om familie-traumer og om hvordan disse kan forfølge oss gjennom generasjoner. Jeg er sikker på at regissør Magnus Gertten vil levere en film med en høyt kunstnerisk nivå. Auto Images er sterke aktører i det europeiske dokumentarfeltet, og har et langvarig og gjensidig samarbeid med UpNorth Film”.

Utviklingstilskudd

ArvenUNG (dokumentarserie)

Produsent: Herstory AS ved Mari Nilsen Neira og Camilla Vanebo
Totalbudsjett: 515 000 NOK
Innvilget produksjonstilskudd: 150 000 NOK
Manus og regi: Mari Nilsen Neira

I dokumentarserien ArvenUNG følger vi fire lærlinger som har valgt gamle håndverk som levevei. Håndverkene står på rødlista over fag som forsvinner. Kan ungdommene redde fagene før de dør ut?

Utdrag fra konsulentens vurdering: 

“En dokumentarserie fortalt om og for unge mennesker, gjennom karakterer som lærer seg gamle håndverk: Dermed blir de i stand til både å bevare og fornye gamle tradisjoner - og ivareta materielle og kulturelle verdier.”

Eugene (kort fiksjon)

Produsent: Aurora film AS ved Igor Devold og Bente Maalen
Totalbudsjett: 199 000 NOK
Innvilget produksjonstilskudd: 120 000 NOK
Manus og regi: Igor Devold

Kort fiksjon. En fiksjonell rekonstruksjon av de siste 25 minuttene i Eugene Obioras liv. Obiora døde under en arrestasjon 7. september 2006 i Trondheim. 

Utdrag fra konsulentens vurdering:

“Jeg opplever at historien om Eugene Obiora har potensial for å fortelle en dramatisk, viktig og kortreist historie fra Trondheim. Jeg er også spent på denne filmens hybride format og tror dette vil kunne bli en kortfilm som både har en brennhet relevans og som utforsker filmens formidlingspotensial.”

Gutta (dokumentar)

Produsent: UpNorth Film AS ved Ingrid Galadriel Aune Falch
Totalbudsjett: 814 000 NOK
Innvilget produksjonstilskudd: 250 000 NOK
Manus og regi: Paul Refsdal

En dokumentarfilm som utfordrer vårt fiendebilde.

Konsulentens vurdering: 

“Kombinasjonen av regissør Pål Refsdal og UpNorth Film samler styrke, mot og erfaring i en koalisjon som jeg føler meg trygg på vil ivareta både sikkerhetsmessige og etiske utfordringer som dette prosjektet vil bringe.”

Click the Link Below (dokumentar)

Produsent: Gonzodocs AS ved Audun Amundsen
Totalbudsjett: 193 400 NOK
Innvilget produksjonstilskudd: 150 000 NOK
Manus og regi: Audun Amundsen

Dokumentar som eksponerer en av verdens voksende bransjer. Norske Audun infiltrerer miljøet av online coacher og selgere. I en verden drevet av algoritmer møter han hatere, sjarlataner og styrtrike guruer. Samtidig har han selv satset sine siste sparepenger på en online coach i et desperat forsøk på å nå toppen. Vil han lykkes, eller er alt et spill for galleriet?

Utdrag fra konsulentens vurdering:

“Audun Amundsen har tidligere laget filmen om sin reise gjennom Indonesias jungel. I “Click the Link Below” får vi følge hans nye vei gjennom internett-jungelen."

KyberBuss (dataspill)

Produsent: Studio Gauntlet AS ved Lise Hagen Lie
Totalbudsjett: 266 700 NOK
Innvilget produksjonstilskudd: 200 000 NOK
Spilldesign: Christer Rebni

Du er en nyfødt A.I. som blir satt til å kjøre buss i en simulert virkelighet. Din jobb er å frakte abstraherte menneskeskikkelser fra A til B, og du vil bli vurdert på din evne til å finne kreative snarveier gjennom byen samt følge trafikkregler. Blir du nok et eksempel på teknologioptimisme på ville veier, eller klarer du å bli sertifisert som en virkelig god buss?

Utdrag fra konsulentens vurdering:

"Et nyskapende konsept som blander actionfylt arkadebilspill og problemløsing, og virker veldig morsomt og spennende. Teamet har tidligere erfaring med å blande ulike sjangere, og det blir spennende å følge dette videre."

Sir Sprout (dataspill)

Produsent: SURT AS ved Jan Vait
Totalbudsjett: 632 257 NOK
Innvilget produksjonstilskudd: 67 000 NOK
Spilldesign: Malena Person

Grønnsakskongeriket blir angrepet av fæle søtsaker og løkridderen Sir Sprout må ut på en rytmisk reise for å bekjempe den onde Lord Bean, og redde tannhelsa til prinsesse Blomkål i samme slengen. Sir Sprout er et fargerikt og gøyalt eventyr-rytmespill som er enkelt å lære, men vanskelig å mestre. Reis gjennom kongerikene og bekjemp søtsakene i takt med musikken!

Utdrag fra konsulentens vurdering: 

"Spillet er satt til en morsom verden med fengende karakterer, som man får veldig lyst til å spille. Det er ikke tvil om at teamet bak Sir Sprout er en flink gjeng, og det blir gøy å se resultatet."