Årets første tildeling fra Midtnorsk filmsenter

10 filmprosjekt og tre dataspill får til sammen godt og vel 3,4 millioner kroner i tilskudd i årets første tildelingsrunde fra Midtnorsk filmsenter. Tre kortfilmer og to dokumentarfilmer får tilskudd til produksjon. Tre dokumentarer og to spillefilmer får tilskudd til utvikling. Tre dataspill får utviklingstilskudd.

 

Det er stor variasjon i form og innhold. Fra utforskende dokumentar og animasjon på svært høyt nivå, via zombie-skrekk-komedie fra den trønderske landsbygda – til dataspill som spenner fra det eventyrlige for barn - til setting satt i Helvete i spill med syrlig samfunnsbrodd.

Samlet totalbudsjett for de prosjektene som får tilskudd, er 22,3 millioner kroner. Kvinneandelen i nøkkelroller i filmprosjektene som får støtte i denne runden, er 40%. Andelen kvinner i nøkkelroller i spillprosjektene som får tilskudd, er 25%. 

Midtnorsk filmsenters filmkonsulent er Solveig Melkeraaen, og Jon Cato Lorentzen er filmsenterets spillkonsulent.

I alt kom det inn 25 søknader fra 20 ulike søkere til søknadsfristen 15. februar. Det ble søkt om nesten 6,8 millioner kroner til sammen med et samlet totalbudsjett for alle søkte prosjekt på 39 millioner kroner. 

Neste søknadsfrist om utviklings- og produksjonsstøtte til film- og dataspillprosjekt ved Midtnorsk filmsenter, er 30. april.

Produksjonstilskudd

Brainfeels - misofoni (kort fiksjon)

Produsent: Ambolt Vision AS ved Katarzyna Maria Wieczorek

Regi: Denise Hauser

Manus: Denise Hauser og Gunhild Løhre

Totalbudsjett: 1 330 000 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 395 000 NOK

Hva skal du gjøre når det du liker, samt jobber med til daglig, også kan utløse et stort ubehag og angst, som ofte resulterer i et behov for flukt? Brainfeels - misofoni er en kortfilm inspirert av tilstanden misofoni, hvor de tre kunstformene dans, film - animasjon og musikk vil utforske den sterke fysiske og psykiske reaksjonen på lyd.

Utdrag fra konsulentens vurdering: "Brainfeels - misofoni tar oss inn i en opplevelse av verden som de fleste av oss ikke har erfaring med. Kortfilmen tar utgangspunkt i tilstanden 'misofoni' som er definert som en sterk reaksjon av ubehag på bestemte lyder, uavhengig av lydstyrke. Filmen setter sansene i fokus og vil gi oss en opplevelse utenom det vanlige."

Beds are for Dreaming (kort fiksjon)

Produsent: Helmet AS ved Line Klungseth Johansen

Manus og regi: Anna Lian

Totalbudsjett: 1 600 615 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 580 000 NOK

Beds are for Dreaming handler om å tviholde på retten til å kunne sove, drømme, håpe og til å kunne være trygg i sin egen seng.

Utdrag fra konsulentens vurdering: "Kortfilm som forteller en sterk historie om å ikke være trygg i det landet du har reist til for å søke asyl, i dette tilfellet Norge. Manusforfatter og regissør Anna Lian, forteller om sitt personlige møte med et sårbart menneske, et møte som har satt dype spor i hennes minner. Jeg har stor tro på at Beds are for Dreaming vil sette spor i seerne. Det er den personlige innfallsvinkelen, og måten denne formidles på, som særlig bidrar til dette.

Ovary-Acting (kort fiksjon)

Produsent: Klipp og Lim AS ved Kjersti Greger og Michelle Brøndum

Regi: Ida Melum

Manus: Laura Jayne

Totalbudsjett: 2 326 000 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 450 000 NOK

Omgitt av babyer og småbarn på søsterens babyshower, må Eva (34) finte seg unna spørsmål fra alle kanter om når hun har tenkt å starte sin egen familie. Overveldet av alle spørsmålene, begynner magen til Eva å murre kraftig og hun løper til toalettet. Hun innser plutselig at hun er i gang med en fødsel. Eva presser og skriker i det et nytt liv entrer ut av henne. Når smertene avtar, ser Eva til sin store overraskelse at det ikke er et spedbarn hun har født, men Ovy - hennes egen babygærne livmor!

Utdrag fra konsulentens vurdering: «En stop motion-animert kortfilm der det benyttes en miks av ulike teknikker, deriblant live-kontrollerte dukker. Klipp og Lim produserer filmen i samarbeid med et engelsk produksjonsselskap, og utviklingsarbeidet som er gjort, holder et svært høyt nivå både med tanke på form og innhold. Filmen er et friskt pust i debatten om selvvalgt barnløshet, noe som blir stadig mer aktuelt for mange som vokser opp i dagens samfunn».

IF_UN_okt20_02 (dokumentar - arbeidstittel)

Produsent: Indie Film AS ved Carsten Aanonsen og Håvard Bustnes

Manus og regi: Håvard Bustnes

Totalbudsjett: 10 098 245 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 350 000 NOK

En film om en middelaldrende mann som når sin aller største bunn og derfra prøver å gjenopprette sitt gode navn og rykte.

Utdrag fra konsulentens vurdering: «Dette er en dokumentarfilm som tar oss med inn i en verden som få av oss kjenner til, og Håvard Bustnes bygger en fortelling der vi sitter ytterst på stolen og venter spent på hva som skjuler seg bak neste sving».

Upnorth prosjekt 144 (kortdokumentar - arbeidstittel)

Produsent: UpNorth AS ved Håvard Bustnes

Manus og regi: Håvard Bustnes 

Totalbudsjett: 1 884 310 NOK

Innvilget produksjonstilskudd: 500 000 NOK

En far står overfor et dilemma der han må velge mellom å bekjempe et folkemord, eller å prioritere sine egne barn.

Utdrag fra konsulentens vurdering: «Kortdokumentar med sterke øyeblikksbilder der vi blir vitne til et modig valg, som i neste rekke ryster nære relasjoner. Filmens regissør Håvard Bustnes viser igjen at han har teft for å finne, følge og formidle kontroversielle og sammensatte historier».

 

Utviklingstilskudd

Save The Cat (dokumentar - arbeidstittel)

Produsent: Herstory AS ved Camikla Vanebo

Manus og regi: Mali Finborud Nøren

Totalbudsjett i denne fasen: 330 000 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 50 000 NOK

Save the cat handler om 50-årskrisen og følelsen av å ikke være på riktig sted i livet. Nå haster alt litt mer enn før. Frykten for at valgene som nå må tas vil gå utover de aller nærmeste er stor. Men frykten for å ikke leve ut drømmene om det kreative livet er kanskje enda større.

Utdrag fra konsulentens vurdering: «Nøren har tidligere bevist at hun mestrer den personlige dokumentaren, og i Save the Cat dykker hun dypere inn i denne genren, noe som er spennende med tanke på hennes videre utvikling som filmskaper. Denne gangen retter hun i større grad kamera mot seg selv og sine egne dilemmaer».

NOCEBO – The Mind Body Enigma (dokumentar)

Produsent: UpNorth Film AS ved Christian Falch

Manus og regi: Fredrik Horn Akselsen og Torstein Parelius

Totalbudsjett i denne fasen: 655 760 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 200 000 NOK

I dokumentarfilmen NOCEBO undersøker vi det som gjennom århundrer har blitt kalt «kropp-sinn-problemet,» noe som beskriver den uklare skillelinjen mellom det mentale og det fysiske i mennesket. Dette finner man igjen gjennom historien i gjentatte forsøke på å forklare hvordan tankens kraft kan påvirke kroppens fysikk. Filmen undersøker hvordan frykt og forventninger knyttet til sykdom faktisk kan gjøre oss sykere, men også hvordan dette kan være selve årsaken til at vi blir syke.

Utdrag fra konsulentens vurdering: «De fleste av oss har hørt om placeboeffekten, men for mange er noceboeffekten mindre kjent. Gjennom en sterk hovedkarakter og mange bi-karakterer med lignende erfaringer, kan man danne seg et bilde av en dokumentar som vil overraske, utforske og utfordre seerne».

TNT – blod i sporene (dokumentar)

Produsent: Dag Hoel Filmproduksjon AS

Manus og regi: Dag Hoel

Totalbudsjett i denne fasen: 1 100 000 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 250 000 NOK

TNT – blod i sporene er filmen om demoniske gitar-riff og veldig langt hår. Damene dåner i San Diego og Tokyo. Historien er fortalt fra Nashville, Madrid og Toten – av Diesel Dahl, Tony Harnell og Ronni Le Tekrø. De har reist fra å dypest sett ville være rockestjerner – til dypest sett å ville befri seg fra å være det. Det er ikke enkelt. Det er blod i sporene, og verden brenner.

Utdrag fra konsulentens vurdering: «Hoel har unik tilgang og kjennskap til karakterene i filmen, noe som også gjør det mulig å lage noe mer enn en ren musikkdokumentar om det sagnomsuste bandet. Vi vil komme tett innpå særegne mennesker med sterke personlige historier, noe som vil berike denne filmen langt utover musikkscenen.»

Bestemorder (spillefilm)

Syden Pictures AS ved Jon Vatne

Manus: Espen Aukan, Kristofer Grønskag og Tor Martin Norvik

Regi: Vegard Dahle

Totalbudsjett i denne fasen: 460 000 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 100 000 NOK

Bestemorder er en satirisk kjøttfarse om pensjonerte zombier og kampen mot sentralisering. Gjennom et godhjertet forsøk på å forhindre at bygdas eldresenter legges ned, klarer en omsorgsarbeider, en hjerneforsker og et barnebarn ved et uhell å forvandle beboerne til menneskespisende zombier. Samme helg arrangerer skolekorpset konsert og inviterer hele bygda til fest. Gjør deg klar for 90 saftige minutter med bingo, blod og Bekhterev.

Utdrag fra konsulentens vurdering: «Bestemorder er en historie som overgår virkeligheten på en herlig måte, og som er en genremiks mellom zombiefilm, splatter og satirisk komedie. Med en humor som, ifølge regissøren, tar utgangspunkt i møtet mellom to diametralt forskjellige skapninger; zombier og trøndere, tror jeg dette kan bli et friskt bidrag til den norske filmfloraen».

Mannen som ødela sommeren for brødrene Johansen (spillefilm)

Produksjonsselskap: Walther Bros AS ved Jon Vatne

Manus og regi: Martin A. Walther og Finn Walther

Totalbudsjett i denne fasen: 282 000 NOK

Innvilget utviklingstilskudd: 50 000 NOK

Et brødreforhold er i ferd med å gå i oppløsning når den mystiske, karismatiske og psykopatiske omstreiferen, Jeison, plutselig en sensommernatt dukker opp i livene deres. Lillebror, Hugo, blir bergtatt av Jeison. Storebror, Olav, føler seg tilsidesatt. Vil brødreforholdet pulveriseres, eller styrkes av Jeisons nærvær? Mannen som ødela sommeren til brødrene Johansen er en psykologisk thriller, ispedd en god dose humor, fra den trønderske bygda.

Utdrag fra konsulentenes vurdering: «Walther Bros mottok nylig produksjonsstøtte til sin feature-dokumentar Pet Farm fra Norsk filminstitutts talentordning, NEO, og med Brødrene Johansen... har de ambisjoner om en ny langfilm, men denne gang fiksjon. Jeg har stor tro på at Walther Bros er et selskap med potensial til å markere seg også innen spillefilmformatet».

Kryptos krønike (dataspill)

Able Magic AS ved Rinsai Moontika

Spilldesigner: Janne Magnussen

Art lead: Hans Jørgen Sandnes

Teknisk ansvarlig: Hallgeir Løkken

Totalbudsjett i denne fasen: 1 748 392

Innvilget utviklingstilskudd: 100 000

Kryptos Krønike er et eventyrspill hvor du oppdager sjømonster og løser mysterier. Spillet er basert på bokserien “Krypto”, men er et frittstående verk som utforsker Krypto-organisasjonen som til alle tider har beskyttet verdens sjømonster.

Utdrag fra konsulentens vurdering: «Spillets univers er basert på et kjent og kjært fantasiunivers for mange barn, og er dermed godt etablert med hensyn til målgruppe i Norge. Bøkene er også oversatt til flere språk, og å spillmatisere dem som eventyrspill, fremstår som et godt sjangervalg med gode muligheter for å overføre det visuelle fra et medium til et annet. Et prosjekt med høyt ambisjonsnivå, høy kulturell verdi og et unikt visuelt uttrykk».

A Bad Game of Football (dataspill)

Produksjonsselskap: Studio Gauntlet AS ved Alexander Jonassen

Spilldesigner: Alexander Jonassen og Christer Rebni

Art lead: Christer Rebni

Teknisk ansvarlig: Christer Rebni

Totalbudsjett i denne fasen: 267 000

Innvilget utviklingstilskudd: 200 000

A Bad Game Of Football er et fotball-RTS satt i Helvete! To spillere tar kontroll over hvert sitt lag og vinner ved å score flest mål, eller ved å henrette hele motstanderlaget. Kontrollene er inspirert av klassiske RTS-titler. Forvent høy intensitet, unike trenere, lett taktikkeri og masse blod.

Utdrag fra konsulentens vurdering: «Det er mye å like med dette konseptet: Settingen i Helvete, de mer eller mindre subtile og aktuelle samfunnskommentarene som peker mot korrupsjon og lysskye fotballforretninger, og ikke minst sjangerblandingen i sentrum. Konseptuelt kan dette slå godt an hos et bredt publikum. En artig vri på kjente sjangre med syrlig samfunnskommentar begravd under et voldelig og lettbeint ytre».

This Game Slaps (dataspill)

Produksjonsselskap: Surt AS ved Jan Vait

Spilldesigner: Jan Vait

Art lead: Malena Totland

Teknisk ansvarlig: Jan Vait

Totalbudsjett i denne fasen: 267 266

Innvilget utviklingstilskudd: 200 000

This Game Slaps er et to-spiller slåssespill hvor du spiller som Katt eller Hund og konkurrerer med en lynrask roulette av timing-baserte minispill som kun bruker én knapp. Den visuelle stilen er både søt, gøyal og av og til helt idiotisk.

Utdrag fra konsulentens vurdering: «Når det gjelder visuell stil og presentasjon er dette noe teamet mestret til fulle med sin forrige utgivelse, Rhytm Sprout. Det er høy sannsynlighet for at de vil klare å gi også dette spillet den nødvendige visuelle kjærligheten og “polish” det trenger for å sjarmere markedet. Spillet siktes inn mot ungdommer som vil ha noe lett og morsomt å spille med venner i korte perioder. Om man lykkes i å gå viral og har en flerspillerdel som appellerer godt nok, kan dette utmerket godt lykkes i dette markedet».

Fra Klipp og Lims stop motion-animerte kortfilm: Ovary-Acting.
Fra Klipp og Lims stop motion-animerte kortfilm: Ovary-Acting.